Clonal propagation of black currant (Ribes nigrum L.)
УДК 581.143.6+581.143.6/634.723.1
Abstract
At the stage of transfer to soil, a scheme is defined that provides production of improved plantlets of thestudied varieties. 'Kuharsky's Memory' and 'Kanakhama' black сurrant varieties are characterized by high regenerativecapacity in vitro (the proportion of viable explants is 93.5 % and 96.4 %, respectively). At the multiplication stage, the influence of growth regulators (6-benzylaminopurine, gibberellic acid) on the morphogenesis of currant plantlets was studied. It shows their impact on such morphological indicators of development of plantlets as the height (cm), quantity, theaverage length of roots (cm). At the rooting stage, the concentration (0.5 mg/l) of auxin (β-indolylbutyric acid) was selected, the introduction of which into the rooting medium provided the maximum indicators of rhizogenesis: the numberand length of roots.
Downloads
Metrics
References
Высоцкий В. А. Биотехнологические методы в системе производства оздоровленного посадочного материала и селекции плодовых и ягодных растений: Автореф. дис. …д. с.-х. наук. – М., 1998. – 44 с. Высоцкий В. А. Биотехнологические приемы в современном садоводстве // Плодоводство и ягодоводство России, 2011. – Т. 26. – С. 3–10.
Колбанова Е. В., Кухарчик Н. В., Тычинская Л. Ю., Сокол В. П. Потребление и накопление микроэлементов растениями-регенерантами смородины черной (Ribes nigrum) на этапах микроразмножения и укоренения in vitro // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi, 2014 – № 4. – С. 32–35.
Лебедев А. А. Сковородников Д. Н. Оптимизация условий клонального микроразмножения Ribes nigrum L. (Grossulariaceae) // Бюллетень Брянского отделения Русского ботанического общества, 2016. – № 1 (7). – С. 61–64.
Назарюк Н. И. Оценка новых алтайских сортов черной смородины в лесостепной зоне Алтайского края: Автореф. дис. …канд. с.-х. наук. – Барнаул, 2000. – 163 с.
Назарюк Н. И. Сладкоплодные сорта черной смородины // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. В. Р. Филиппова, 2009. – № 3. – С. 91–94.
Оразбаева Г. К., Хасанов В.Т., Искаков А. Р., Швидченко В. К. Клональное размножение растений черной смородины (Ribes nigrum L.) in vitro // Вестник науки КазАТУ им. С. Сейфуллина, 2012 – № 1 (72). – С. 115–124.
Тарашвили З. Т. Ускоренное размножение черной и красной смородины методом in vitro: Автореф. дис. … канд. с.-х. наук. – М., 1985. – 22 с.
Эрст А. А., Вечернина Н. А. Размножение смородины золотистой in vitro // Вестник Алтайского государственного аграрного университета, 2008. – № 4 (42). – С. 10–14.
Эрст А. А. Особенности размножения Ribes aureum Pursh и Vaccinium Uliginosum L. в культуре in vitro: Автореф. дис.
канд. биол. наук. – Новосибирск, 2010. – 165 с.
Ruzic D., Lazic T. Micropropagation as means of rapid multiplication of newly developed blackberry and black current cultivars // Agric. Consp. Sci., 2006 –V. 71. – № 4. – P. 149–153.
Sedlak J., Paprsein F. In vitro establishment and proliferation of red currant cultivars // Hort. Sci., 2012. – Vol. 39. –
№ 1. – P. 21–25.