Population variability of micro and macro content in the organs of Lonicera caerulea subsp. altaica (Gorny Altai, Severo-Chuisky Range, Kyzyl-Yaryk River)

УДК 581.192

  • L. R. Volkova Central Siberian Botanical Garden of the SB RAS, Novosibirsk, Russia Email: 97lyudmila-volk@mail.ru
  • I. G. Boyarskikh Central Siberian Botanical Garden of the SB RAS, Novosibirsk, Russia Email: irina_2302@mail.ru
  • T. I. Siromlya Institute of Soil Science and Agrochemistry of SB RAS, Novosibirsk, Russia Email: tatiana@issa.nsc.ru
Keywords: The Altai Mountains, fruits, leaves, Lonicera caerulea subsp, аltaica, macro- and microelements

Abstract

The article shows the results of comparative analysis of the content of micro and macro elements in thefruits, leaves and stems of Lonicera caerulea subsp. altaica in the natural population in the valley of the river KyzylYaryk (Severo-Chuisky Range, the Altai Mountains) in the zone of thickening of disjunctive geological structures.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Боярских И. Г., Васильев В. Г., Кукушкина Т. А. Изменение метаболизма Lonicera caerulea в тектонически активной зоне Горного Алтая (Северо-Чуйский хр.) // Раст. мир Азиатской России. 2011. № 2. С. 114–119.

Боярских И. Г., Чанкина О. В., Сысо А. И, Васильев В. Г. Тренды содержания химических элементов в листьях Lonicera caerulea (Caprifoliaceae) в связи с их вторичным метаболизмом в природных популяциях Горного Алтая //Известия РАН. Серия Физическая, 2015. – Т. 79 (1). – С. 106 –110.

Минаева В. Г. Лекарственные растения Сибири. – Новосибирск, 1991. – С. 431.

Стрельцина С. А., Сорокин А. А., Плеханова М. Н., Лобанова Е. В. Состав биологически активных фенольных соединений сортов жимолости в условиях северо-западной зоны плодоводства РФ // Аграрная Россия, 2006. – № 6. – С. 67–72.

Agatova A., Nepop R. Dating Strong Prehistoric Earthquakes and Estimating Their Recurrence Interval Applying Radiocarbon Analysis and Dendroseismological Approach – Case Study from SE Altai (Russia) // International Journal of Geohazards and Environment, 2016. – 2(3): 131–149.

Chaovanalikit Arusa, Thompson M. M., Wrolstad R. E.Characterization and quantification of anthocyanins and polyphenolics in Blue Honeysuckle (Lonicera caerulea L.) // J. Agricultural and Food Chem., 2004. – № 52. – P. 848–852.

Jurikova T., Rop O., Mlcek J., Sochor J., Balla S., Szekeres L., Hegedusova A., Hubalek J., Adam V., Kizek R. Phenolic profile of edible honeysuckle berries (genus Lonicera) and their biological effects // Molecules., 2012. – V. 17. – P. 61–79. doi:10.3390/molecules17010061

Horak O., Kinzel H. Typen des Mineralstoffwechsel bei den hoheren Pflanzen // Osterr. Bot. Z., 1971. – V. 119. – № 4–5. – P. 475–495.

Кabata-Pendias A. Trace Elements in Soils and Plants. – 4th ed. CRC Taylor and Francis Group, 2011. – 505 p.

Published
2019-06-25
How to Cite
Volkova L. R., Boyarskikh I. G., Siromlya T. I. Population variability of micro and macro content in the organs of Lonicera caerulea subsp. altaica (Gorny Altai, Severo-Chuisky Range, Kyzyl-Yaryk River) // Проблемы ботаники Южной Сибири и Монголии, 2019. Vol. 18, № 1. P. 477-481 DOI: 10.14258/pbssm.2019099. URL: https://journal.asu.ru/bpssm/article/view/pbssm.2019099.
Section
Plant ecology and phytoindication