Abstract
The rational approach to the selection of the method of influence on the subcellular structures of fruit and berry raw materials is an important aspect for the extraction of biologically active components and preservation of their natural value. The results of the studies showed that the enzymatic method allows the directed conversion of high molecular weight polymers into bioavailable forms for digestive enzymes. Development of biotechnologies for production of functional ingredients with preservation of valuable biologically active substances of plant origin for creation of food products is an actual and perspective direction.
References
Серба Е.М. Актуальные направления пищевой биотехнологии для повышения качества и хранимоспособности продуктов питания. [электронный ресурс] URL: https://cyberleninka.ru/article/n/aktualnye-napravleniya-pischevoy-biotehnologii-dlya-povysheniya-kachestva-i-hranimosposobnosti-produktov-pitaniya/ (дата обращения: 09.07.2024)
Поляков В.А., Погоржельская Н.С. Инновационное развитие пищевой биотехнологии // Индустрия питания. №4. 2017. С.6-14
Позняковский В.М. Вызовы и стратегические мегатренды современной нутрициологии // Индустрия питания. Т9. №2. 2024. С.5-12
Савельев, Ю. В. Биотехнологический потенциал лесных регионов России и технико-экономическое обоснование комплексной переработки лесного биотехнологического сырья / Ю. В. Савельев // Отходы и ресурсы. — 2022. — Т. 9. — № 1. — URL: https://mir-nauki.com/PDF/02NZOR122.pdf/ DOI: https://doi.org/10.15862/02NZOR122
Послание Президента РФ Федеральному Собранию от 18.03.2018 г. [электронный ресурс]. http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/71788764/?ysclid=lyfsv960yf953342013/ (дата обращения 09.07.2024)
Об утверждении Стратегии повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года от 29 июня 2016г [электронный ресурс] http://www.docs.cntd.ru ((дата обращения 09.07.2024)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.