CHANGES IN FOOD CONSUMPTION BY THE POPULATION OF THE ALTAI TERRITORY ACROSS DIFFERENT STAGES OF ECONOMIC DEVELOPMENT: A METHODOLOGICAL ANALYSIS

УДК 330.567.222 (571.150)

  • A. M. Sergienko Institute of Economics and Industrial Engineering SB RAS (Novosibirsk, Russia); Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration, Altai branch (Barnaul, Russia) Email: a.m.sergienko@mail.ru
Keywords: food consumption, consumer spending, agro-industrial region, Altai Territory, economic crisis, state regulators, rational consumption standards, healthy eating

Abstract

The article analyzes the dynamics of food consumption in the Altai Territory, an agro-industrial region, at different stages of economic development since the early 1990s. The author identifies factors that contributed to changes in food consumption, including economic crises, changes in state consumption standards, and the population’s orientation towards a healthy lifestyle. Using state statistics, the article reveals significant shifts in the consumption of major food groups by the population of the Altai Territory over the past three decades (1990s, 2000s, and 2010s), and compares it to consumption in the Siberian Federal District and Russia as a whole. The article draws conclusions about the level of achievement of recommended norms for certain food groups and highlights key changes in household spending on food. Additionally, the article identifies the impact of four economic crises on shifts in food consumption by the population of the Altai Territory and establishes a reduction in their influence over time.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

A. M. Sergienko, Institute of Economics and Industrial Engineering SB RAS (Novosibirsk, Russia); Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration, Altai branch (Barnaul, Russia)

доктор социологических наук, ведущий научный сотрудник; профессор кафедры государственного и муниципального управления

References

Айзинова И. М. Проблемы продовольственной безопасности в сфере потребления: региональный аспект // Проблемы прогнозирования. 2015. № 6 (153). С. 124-135.

Зарецкая А. С. Статистическая оценка обеспеченности населения региона продуктами питания в системе продовольственной безопасности страны // Вестник Новгородского государственного университета. 2014. № 82. С. 91-95.

Кондратьева Н. Н., Мансуров А. П. Продовольственное обеспечение региона: проблемы, тенденции // Вестник НГИЭИ. 2017. № 8 (75). С. 89-96.

Пожидаева Е. С. Экономико-статистический анализ уровня потребления основных продуктов питания в условиях ограничений внешней торговли // Экономический анализ: теория и практика. 2017. Т. 16. Вып. 1. С. 116-127.

Смотрова Л. Ф. Отдельные аспекты потребления продовольствия населением Сибирского федерального округа // Наука о человеке: гуманитарные исследования. 2016. № 4 (26). С. 180-186. DOI: 10.17238/ issn1998-5320.2016.26.180.

Филиппов Р. В. К исследованию продовольственной безопасности сибирских регионов // Вестник Иркутского государственного технического университета. 2013. № 10 (81). С. 407-415.

Храмцова Т. Г., Храмцова О. О. Анализ потребления населением продуктов питания в контексте обеспечения продовольственной безопасности // Вестник НГУЭУ. 2017. № 3. С. 249-257.

Ярыгина Л. В. Статистический анализ потребления продуктов питания населением России // Социальные и экономические системы. 2019. № 6 (12). С. 123-136.

Ларин Д. А. Проблемы и перспективы развития сельского хозяйства Алтайского края // Актуальные вопросы функционирования экономики Алтайского края. 2016. Т. 8. С. 32-42.

Шевчук Н. А., Кудинова М. Г. Оценка уровня жизни населения Алтайского края на основе анализа реальной потребительской корзины и источников ее формирования // Экономика Профессия Бизнес. 2022. № 2. С. 131-141.

Манахова И. В. Экономическая теория потребления: концепции, модели, прогнозы. М., 2018. 224 с.

Трентманн Ф. Эволюция потребления. Как спрос формирует предложение с XV века до наших дней. М., 2019. 560 с.

Кремнева В. Н., Солодовник Е. М. Современное правильное питание — модный тренд или польза // E-Scio. 2020. № 1 (40). С. 221-226.

Минина В. Н., Иванова М. С., Ганскау Е. Ю. Здоровое питание в контексте повседневной жизни россиян // Журнал социологии и социальной антропологии. 2018. Т. 21. № 4. С. 182-202. DOI: 10.31119/jssa.2018.21.4.8.

Shagaida N. I., Trotsuk I. V. Russia's food security under the crisis of 2020-2021: Objective and subjective dimensions // Russian Peasant Studies. 2022. Vol. 7. No. 2. Pp. 93-121. DOI: 10.22394/2500-1809-2022-72-93-121.

Неравенство в потреблении домохозяйств стран ЕС. Бюллетень о текущих тенденциях мировой экономики. Март 2020. № 54. Аналитический центр при Правительстве Российской Федерации. С. 7-8.

Расходы семей на еду в странах Европы — рейтинг 2019. РИА Рейтинг. URL: https://riarating.ru/infografika/20191217/630147021.html (дата обращения: 15.12.2022).

Сергиенко А. М. Доходы населения агропромышленного региона в периоды экономических кризисов // Экономика устойчивого развития. 2019. № 4 (40). С. 239-246.

REFERENCES

Aizinova I. M. Problems of food security in the sphere of consumption: a regional aspect // Problems of forecasting. 2015. No. 6 (153). Pp. 124-135.

Zaretskaya A. S. Statistical assessment of the provision of the region's population with food in the country's food security system // Bulletin of the Novgorod State University. 2014. No. 82. Pp. 91-95.

Kondratieva N. N., Mansurov A. P. Food supply of the region: problems, trends // Vestnik NGIEI. 2017. No. 8 (75). Pp. 89-96.

Pozhidaeva E. S. Economic and statistical analysis of the level of consumption of basic foodstuffs in conditions of restrictions on foreign trade // Economic analysis: theory and practice. 2017. Vol. 16. Issue 1. Pp. 116-127.

Smotrova L. F. Certain aspects of food consumption by the population of the Siberian Federal District // Science of Man: Humanitarian studies. 2016. No. 4 (26). Pp. 180-186. DOI: 10.17238/issn1998-5320.2016.26.180.

Filippov R. V. To the study of food security of Siberian regions // Bulletin of Irkutsk State Technical University. 2013. No. 10 (81). Pp. 407-415.

Khramtsova T. G., Khramtsova O. O. Analysis of food consumption by the population in the context of food security // Bulletin of NGUEU. 2017. No. 3. Pp. 249-257.

Yarygina L. V. Statistical analysis of food consumption by the population of Russia // Social and economic systems. 2019. No. 6 (12). Pp. 123-136.

Larin D. A. Problems and prospects of agricultural development of the Altai Territory // Actual issues of functioning of the economy of the Altai Territory. 2016. Vol. 8. Pp. 32-42.

Shevchuk N. A., Kudinova M. G. Assessment of the standard of living of the population of the Altai Territory based on the analysis of the real consumer basket and sources of its formation // Economics Profession Business. 2022. No. 2. Pp. 131-141.

Manakhova I. V. Economic theory of consumption: concepts, models, forecasts. Moscow, 2018. 224 p.

Trentmann F. The evolution of consumption. How demand forms supply from the XV century to the present day. Moscow, 2019. 560 p.

Kremneva V. N., Solodovnik E. M. Modern proper nutrition — a fashionable trend or benefit // E-Scio. 2020. № 1 (40). Pp. 221-226.

Minina V. N., Ivanova M. S., Ganskau E. Y. Healthy nutrition in the context of everyday life of Russians // Journal of Sociology and Social Anthropology. 2018. Vol. 21. No. 4. Pp. 182-202. DOI 10.31119/jssa. 2018.21.4.8.

Shagaida N. I., Trotsuk I. V. Russia's food security under the crisis of 2020-2021: Objective and subjective dimensions // Russian Peasant Studies. 2022. Vol. 7. No. 2. Pp. 93-121. DOI: 10.22394/2500-1809-2022-72-93-121.

Inequality in household consumption in EU countries. Bulletin on current trends in the global economy. March 2020. No. 54. Analytical Center under the Government of the Russian Federation. Pp. 7-8.

Family spending on food in Europe — rating 2019. RIA Rating rating. URL: https://riarating.ru/infografika/20191217/630147021.html (date of access: 15.12.2022).

Sergienko A. M. Incomes of the population of the agro-industrial region during periods of economic crises // Economics of sustainable development. 2019. No. 4 (40). Pp. 239-246.

Published
2023-03-15
How to Cite
1. Sergienko A. M. CHANGES IN FOOD CONSUMPTION BY THE POPULATION OF THE ALTAI TERRITORY ACROSS DIFFERENT STAGES OF ECONOMIC DEVELOPMENT: A METHODOLOGICAL ANALYSIS // Economics Profession Business, 2023. № 1. P. 90-100. URL: http://journal.asu.ru/ec/article/view/epb202310.
Section
ЭКОНОМИЧЕСКИЕ НАУКИ