PRODUCTION OF CALLUS AND SUSPENSION CULTURES OF YELLOW HORN POPPY AS A SOURCE OF GLAUCIN

Keywords

yellow horn poppy
in vitro cultivation technologies
callus and suspension cultures
glaucin

How to Cite

Tuhbatillina R., Motygullina L. PRODUCTION OF CALLUS AND SUSPENSION CULTURES OF YELLOW HORN POPPY AS A SOURCE OF GLAUCIN // BIOAsia-Altai, 2024. Vol. 4, № 1. P. 362-365. URL: http://journal.asu.ru/bioasia/article/view/16364.

Abstract

The perennial herbaceous plant yellow horn poppy (Glaucium flavum) is an important source of the alkaloid glaucin, which is used in pharmaceuticals. However, its distribution limits the availability of raw materials for production. We propose to use biotechnologies to create callus and suspension cultures of yellow horn poppy, which are the source of the glaucin alkaloid. Currently, the cultivation of yellow horn poppy is carried out on plantations in some regions of the country, for example, in the Crimea. However, this method is very expensive, requires a large amount of space and the use of manual labor. The work describes the stages of obtaining callus and suspension cultures of yellow horn poppy as a source of glaucin.

References

1. Badea C., Basu SK. Impact of drought on plant proteome and metabolome. In: Proceedings of the UGC State Level Seminar on Emerging Trends in Contemporary Education: Implications for 21st Century; 2010 Apr 9; Howrah, India. p. 104–20.

2. Gamborg O.L., Miller R.A., Ojima K. Plant cell cultures. Nutrient requirements of suspension cultures of soybean root cells // Exp. Cell Res. 1968. V. 50. P. 151–158.

3. George E.F., Hall M.A., De Klerk G.-J. The Components of Plant Tissue Culture Media I: Macro- and Micro-Nutrients // Plant Propagation by Tissue Culture, V. 1. Springer. 2008. P. 65–113.

4. Jimenez V. M. (2001) Regulation of in vitro somatic embryogenesis with emphasis on the role of endogenous hormones, R. Bras. Fisiol. Veg., 13(2), 196–223.

5. Murashige Y., Skoog F. A revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue culture // Physiol. Plant. 1962. V. 15. P. 473–497.

6. Peled В., Waisel У., Carmeli S. Alkaloid content in various chemoecotypes of Glaucium flavum from Israel // Phytochemistry. 1988. V. 27 (4). Р. 1021–1034.

7. Scholar E. Glaucine // The Comprebensive Pharmacology Reference, 2007N3, P.1-4.

8. Yang J. L., B. Zhao, E. S. Seong, M. J. Kim, W. H. Kang et al (2010) Callus induction and high-efficiency plant regeneration via somatic embryogenesis in Papaver nudicaule L. an ornamental medicinal plant, Plant Biotechnol. Rep., 4(4), 261–267.

9. Мотыгуллина, Л. И. Glaucium flavum (Papaveraceae) — компонентный состав и биологическая активность (обзор) / Л. И. Мотыгуллина, Р. Г. Тухбатуллина // Современные проблемы естественных наук и медицины: С568 сборник статей Всероссийской научной конференции с международным участием (Йошкар-Ола, 17–21 мая 2021 г.) / Министерство науки и высшего образования Российской Федерации, ФГБОУ ВО «Марийский государственный университет» ; под редакцией: О. Л. Воскресенской, А. Е. Алябышевой. — ЙошкарОла : Марийский гос. ун-т, 2021. — Вып. 10. – С. 388-395.

10. Рожанец В.В. Мачок желтый (Glaucium flavum) // Наркология. 2004. №5. С. 69–72.

11. Абделазиз В.М.А., Костюкова Ю.А., Хуснетдинова Л.З. и др. Гистологический анализ каллусной культуры белены египетской (Hyoscyamus muticus L.). Цитология. 2019; 61(7): 571–579.

12. Куркин В.А., Куркина А.В., Трифонова П.В., Тухбатуллина Р.Г., Мотыгуллина Л.И. Сравнительное хроматографическое и спектральное исследование алкалоидного состава биомассы культуры ткани и травы мачка жёлтого. Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2024;27(3):16−22. https://doi.org/10.29296/25877313-2024-03-03

13. Тухбатуллина Р.Г. Мотыгуллина Л.И. Патент на изобретение № 2773121. Способ получения стерильных проростков семян мачка желтого. Опубл. 30.05.2022.

14. Тухбатуллина Р.Г., Мотыгуллина Л.И. Патент на изобретение № 2792813. Способ получения каллусной культуры мачка жёлтого (Glaucium flavum Grantz) в условиях in vitro. Опубл. 24.03.2023 г.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.