FOOD COMPLEX OF RUSSIA: ANALYTICAL REVIEW, RISKS AND THREATS, PRIORITIES AND PROSPECTS
УДК 338.439
Abstract
Currently, Russia is facing unprecedented sanctions restrictions (at the beginning of 2023, more than 10.5 thousand), as well as military-political resistance from more than 50 developed countries of the world, led by the United States, EU member states, Canada, Japan and Australia. In this tense situation, it is important to maintain socio-economic, social and political stability. One of the key factors for the successful implementation of this strategic setting is the effective functioning of the country's food complex in the context of ensuring the necessary level of food, economic and national security. Russia has a high potential for the production of agricultural products, raw materials and food (natural and climatic, material and technological, research, innovation and investment, transport and logistics, personnel, organizational and managerial, regulatory and legal). About 55% of the world's chernozem, 1/5 of fresh water reserves are concentrated in our country, there are extensive forest areas that contain the negative effects of climate change, in addition, today Russia produces about 25 million tons (in active substance) of mineral fertilizers. Thus, the research topic is relevant and has a high level of perspective and utilitarian significance. The paper assessed the current state of the food supply of our country, noted the features and problematic aspects of the domestic agricultural market, also proposed promising solutions and highlighted strategic guidelines for the development of the domestic food complex of Russia.
Downloads
Metrics
References
Официальный сайт Федеральной службы государственной статистики. URL: https://rosstat.gov.ru/ (дата обращения: 25.03.2023).
Аналитический вестник № 22 (812) о реализации доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации (к «правительственному часу» 530-го заседания Совета Федерации Федерального Собрания Российской Федерации 5 октября 2022 года). URL: http://coundl.gov.ru/media/flles/pzgbeWAHoKR918YkuYQvi8lW2e8Gs948.pdf/ (дата обращения: 25.03.2023).
Руденко М. Н., Субботина Ю. Д. Продовольственная безопасность России // Известия СПбГЭУ. 2021. № 1 (127). С. 67-71.
Аграрный экспорт России в 2022 году вырос на 12%. URL: https://tass.ru/ekonomika/16526539/ (дата обращения: 24.03.2023).
Официальный портал Госпрограмм РФ. Развитие сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия. URL: https://programs.gov.ru/Portal/pilot_program/25/goals_indicators/ (дата обращения: 22.03.2023).
Вице-президент РАН Николай Долгушкин — о рисках для продовольственной безопасности России. URL: https://rg.ru/2023/02/19/umnomu-nauka.html/ (дата обращения: 09.03.2023).
Мельников А. Б., Сидоренко В. В., Михайлушкин В. П. Приоритеты аграрной политики России // International Agricultural Journal. 2019. № 5 (371). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/prioritety-agrarnoy-politiki-rossii/ (дата обращения: 25.03.2023). DOI: 10.24411/2587-6740-2019-15090.
Мусаев М. М. Пути повышения эффективности функционирования отраслей и предприятий АПК // Деловой вестник предпринимателя. 2020. № 2 (2). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/puti-povysheniya-effektivnosti-funktsionirovaniya-otrasley-i-predpriyatiy-apk/ (дата обращения: 26.03.2023).
Закшевский В. Г., Богомолова И. П., Василенко И. Н., Шайкин Д. В. Продовольственная независимость России: современное состояние, риски безопасности, перспективные тренды // Продовольственная политика и безопасность. 2023. Т. 10. № 1. DOI: 10.18334/ppib.10.1.116696.
Котарев А. В., Куксин С. В., Василенко И. Н., Шайкин Д. В. Стратегическое планирование развития отечественного зернового производства в условиях укрепления продовольственной безопасности России и эскалации нестабильности глобальных рынков // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2022. № 181. С. 398-420.
Комлацкий Г. В., Погребная Н. В., Завизионова М. А., Нижегородов Н. В. Продовольственная безопасность РФ: риски и угрозы, основные направления государственной политики // Вестник Академии знаний. 2021. № 44 (3). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/prodovolstvennaya-bezopasnost-rf-riski-i-ugrozy-osnovnye-napravleniya-gosudarstvennoy-politiki/ (дата обращения: 22.03.2023). DOI: 10.24412/23046139-2022-11225.
Пашин А. Ю. Влияние импортозамещения на продовольственную безопасность страны // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. 2020. № 1-2. С. 45-48.
Котарев А. В., Котарева А. О., Закшевская Т. В., Палаткин И. В. Эффективное функционирование сырьевого сегмента как условие сбалансированного и устойчивого развития отечественного мясного производства // Экономика, труд, управление в сельском хозяйстве. 2021. Т. 1. № 12 (81). С. 97-108.
Шевкуненко М. Ю., Нижегородов Н. В. Стратегические аспекты импортозамещения сельскохозяйственной продукции как фактор обеспечения экономической безопасности России // Труды Кубанского государственного аграрного университета. 2020. № 83. С. 54-57.
Самообеспеченность отечественными продуктами питания еще не гарантирует ценовую доступность. URL: https://agrovesti.net/news/indst/samoobespechennost-otechestvennymi-produktami-pitaniya-eshche-ne-garantiruet-tsenovuyu-dostupnost.html/ (дата обращения: 26.03.2023).
Продовольствие в РФ: 6 апреля 2022 года цены растут, но дефицита не будет. URL: https://ratings.ru/files/research/macro/NCR_Food_Apr2022.pdf/ (дата обращения: 24.03.2023).
REFERENCES
Official website of the Federal State Statistics Service. URL: https://rosstat.gov.ru/ (date of access: 25.03.2023).
Analytical Bulletin No. 22 (812) on the implementation of the food security doctrine of the Russian Federation (by the «government hour» of the 530th meeting of the Federation Council of the Federal Assembly of the Russian Federation on October 5, 2022). URL: http://council.gov.ru/media/files/pzgbeWAHoKR918YkuYQvi8lW2e8Gs948.pdf/ (date of access: 25.03.2023).
Rudenko M. N., Subbotina Yu. D. Food security of Russia. Izvestiya SPbGEU. 2021. No. 1 (127). Pp. 67-71.
Russia's agricultural exports increased by 12% in 2022. URL: https://tass.ru/ekonomika/16526539 / (date of access: 24.03.2023).
Official portal of State Programs of the Russian Federation. Development of agriculture and regulation of agricultural products, raw materials and food markets. URL: https://programs.gov.ru/Portal/pilot_program/25/goals_indicators/ (date of access: 22.03.2023).
Vice-President of the Russian Academy of Sciences Nikolay Dolgushkin — on the risks to Russia's food security. URL: https://rg.ru/2023/02/19/umnomu-nauka.html / (date of access: 09.03.2023).
Melnikov A. B., Sidorenko V. V., Mikhailushkin V. P. Priorities of the agrarian policy of Russia. International Agricultural Journal. 2019. No. 5 (371). URL: https://cyberleninka.ru/article/n7prioritety-agrarnoy-politiki-rossii/ (date of access: 25.03.2023). DOI: 10.24411/2587-6740-2019-15090.
Musaev M. M. Ways to improve the efficiency of the functioning of branches and enterprises of the agro-industrial complex. Business Bulletin of the entrepreneur. 2020. No. 2 (2). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/puti-povysheniya-effektivnosti-funktsionirovaniya-otrasley-i-predpriyatiy-apk/ (date of access: 26.03.2023).
Zakshevsky V. G., Bogomolova I. P., Vasilenko I. N., Shaikin D. V. Food independence of Russia: the current state, security risks, promising trends. Food policy and security. 2023. Vol. 10. No. 1. DOI: 10.18334/ppib. 10.1.116696.
Kotarev A. V., Kuksin S. V., Vasilenko I. N., Shaikin D. V. Strategic planning of the development of domestic grain production in the conditions of strengthening Russia's food security and escalating instability of global markets. Polythematic online electronic scientific Journal of the Kuban State Agrarian University. 2022. No. 181. Pp. 398-420.
Komlatsky G. V., Pogrebnaya N. V., Zavizionova M. A., Nizhegorodov N. V. Food security of the Russian Federation: risks and threats, the main directions of state policy. Bulletin of the Academy of Knowledge. 2021. No. 44 (3). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/prodovolstvennaya-bezopasnost-rf-riski-i-ugrozy-osnovnye-napravleniya-gosudarstvennoy-politiki/ (date of access: 22.03.2023). DOI: 10.24412/2304-6139-2022-11225.
Pashin A. Yu. The impact of import substitution on the country's food security. International Journal of Humanities and Natural Sciences. 2020. No. 1-2. Pp. 45-48.
Kotarev A. V., Kotareva A. O., Zakshevskaya T. V., Palatkin I. V. Effective functioning of the raw materials segment as a condition for balanced and sustainable development of domestic meat production. Economics, labor, management in agriculture. 2021. Vol. 1. No. 12 (81). Pp. 97-108.
Shevkunenko M. Yu., Nizhegorodov N. V. Strategic aspects of import substitution of agricultural products as a factor of ensuring economic security of Russia. Proceedings of the Kuban State Agrarian University. 2020. No. 83. Pp. 54-57.
Self-sufficiency in domestic food products does not guarantee price availability yet. URL: https://agrovesti.net/news/indst/samoobespechennost-otechestvennymi-produktami-pitaniya-eshche-ne-garantiruet-tsenovuyu-dostupnost.html/ (date of access: 26.03.2023).
Food in the Russian Federation: April 6, 2022 prices are rising, but there will be no shortage. URL: https://ratings.ru/files/research/macro/NCR_Food_Apr2022.pdf/ (date of access: 24.03.2023).
Economics Profession Business is a golden publisher, as we allow self-archiving, but most importantly we are fully transparent about your rights.
Authors may present and discuss their findings ahead of publication: at biological or scientific conferences, on preprint servers, in public databases, and in blogs, wikis, tweets, and other informal communication channels.
Economics Profession Business (EPB) allows authors to deposit manuscripts (currently under review or those for intended submission to EPB) in non-commercial, pre-print servers such as ArXiv.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).