Abstract
The methods of extraction of natural compounds from plant raw materials are considered in this work, and their antioxidant activity is tested. The content of antioxidants was measured by microcalorimetry by recording the heat of the model reaction of radical oxidation of cumene in the presence of extracts. Oil, hydrocarbon, and carbon dioxide extracts were investigated. The efficiency of pre-critical carbon dioxide extraction at low carbon dioxide temperature (21-24 °C), and pressure of 5.8 to 6.8 MPa was shown. Co-extraction of sea buckthorn berries and rapeseed cake was carried out to increase the yield of lipid components, and it was shown that such technology allows to extract twice as much biologically active substances from raw materials. The amount of antioxidants depends on the initial raw material and the method of extraction, the maximum concentrations were found in the extracts extracted by carbon dioxide and hydrocarbons from cranberry, cranberry, sea buckthorn berry cake (up to 5.5∙10-2 mol/kg). The methodology used in this work to assess the quality of extracts by the yield of lipid AOs allows us to choose the most effective way of processing plant raw materials.
References
Сизова Н.В. Оценка эффективности экстракции растительного сырья по содержанию липидных антиоксидантов. Материалы Международной научно-практической конференции «Свободные радикалы и антиоксиданты в химии, биологии и медицине». Новосибирск, 1-4 октября, 2013 г.Стр.107-109.
Кузьмина Т.Д. Влияние способов экстракции на антиоксидантную активность вытяжек ряда ароматических трав, возделываемых в Литве (Нидерладны). Пищевая и перерабатывающая промышленность. 2000. №3. С.975.
Бурлакова Е.Б., Храпова Н.Г. Перекисное окисление липидов мембран и природные антиоксиданты. Успехи химии. 1985, т.LIV, вып.9, с.1540-1558.
Sizova Natalia V. Content of Tocopherols as a Criterion of Natural Fatty Oil Quality. Book of Abstracts 2 Annual Russian-Korean Conference “Current issues of natural products chemistry and biotechnology -2012.-September 18-21 -Novosibirsk-– Russia. – P. 150
Сизова Н.В. Определение биологической активности облепиховых масел и экстрактов методом микрокалориметрии по выходу липидных антиоксидантов Химия растительного сырья. 2020. №2. С. 223-230.
Патент РФ № 2414234. Способ получения средства, обладающего гипохолестеринимическим и гиполипидемическим действием, из шрота клюквы. Колесникова И.В., Митасов М.М., Оганесян Э.Т., Попов С.А., Терехов А.Ю., Шевцов С.А., Щукин Г.И. БИ №8, 2011.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.