Abstract
Due to the deterioration of environmental conditions, the issues of development and application in food technology of physiologically functional components capable of exerting a beneficial effect on metabolic processes in the human body and neutralizing the influence of negative environmental factors are becoming relevant. The possibility of isolating pectin substances from small-fruited apple varieties zoned in the Altai Territory is considered; the high quality of experimental pectin samples, corresponding to the requirements of regulatory documentation, is proven. Minor deviations in the properties of pectins of different apple varieties allow for joint processing of raw materials during scaling.
References
2. Новейшие сведения о пектиновых полисахаридах / Р.Г. Оводова, В.В. Головченко, С.В. Попов, Ю.С. Оводов // Известия Коми научного центра УРО РАН. – 2010. – № 3 (3). – С. 37-45.
3. Аверьянова, Е.В. Пектин: методы выделения и свойства: методические рекомендации / Е.В. Аверьянова, М.Н. Школьникова – Бийск: Изд-во АлтГТУ, 2015. – 42 с.
4. Донченко, Л.В. Пектин: основные свойства, производство и применение: монография / Л.В. Донченко, Г.Г. Фирсов. – М.: ДеЛипринт, 2007. – 276 с.
5. Павлова, И.О. Анализ рынка пектиносодержащей продукции / И.О. Павлова, Н.В. Изгарышева // Пищевые инновации и биотехнологии: сборник тезисов X Международной научной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых (г. Кемерово, 2022 г.). – Кемерово, 2022. – С. 601-603.
6. БИОТЕХ 2030: [сайт]. – URL: http://biotech2030.ru/pochemu-v-rossii-ne-proizvodyat-pektin-prichiny-fakty-perspektivy/ (дата обращения: 08.07.2024). – Текст: электронный.
7. Типсина, Н.Н. Мелкоплодные яблоки Сибири в функциональном питании / Н.Н. Типсина, Н.В. Цугленок // Вестник КрасГАУ. – 2009. – № 1. – С. 152-155.
8. Ершова, И.В. Биологически активные соединения плодов алтайских сортов яблони / И.В. Ершова // Садоводство и виноградарство. – 2017. – № 6. – С. 48-53.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.