Abstract
Pectins are natural polysaccharides extracted from plant material such as apples, citrus fruits, beets and other fruits and vegetables. They have valuable functional properties including the ability to form gels, regulate viscosity, bind metals, and improve nutrient absorption. The study of pectins from agricultural products opens new opportunities for their utilization in various applications, contributing to the development of sustainable agriculture and the creation of new products and technologies. Pectin samples from agricultural products: potato and pumpkin seeds were obtained by acid extraction method. The influence of acidity and nature of hydrolyzing agent on pectin yield was studied. It is shown that pectins isolated from non-traditional raw materials are not inferior to traditional apple pectin. The best results were obtained from pumpkin seeds. The analysis of TGA/DTG diagrams allowed to judge about the minimal presence of residual solvents in the obtained products.
References
2. Тыщенко В.М. Пектины и пектиносодержащие продукты // Вестник Оренбургского государственного университета. – Оренбург: ОГУ, 2006. – № 13. – С. 290–291.
3. Шелухина Н.П., Ашубаева З.Д., Аймухамедова Г.Б. Пектиновые вещества, их некоторые свойства и производные. – Фрунзе : Илим, 1970. – 71 с.
4. Михеев Л.А. Выделение пектина из растительного сырья и изучение его химических свойств / Ульяновский государственный университет // Вестник ВГУ. Серия «Химия. Биология. Фармация». – 2013. – № 2. – С. 53–55.
5. Минзанова С.Т. Пектины из нетрадиционных источников: технология, структура, свойства, биологическая активность / С.Т. Минзанова, В.Ф. Миронов, А.И. Коновалов, А.Б. Выштакалюк [и др.]. – Казань : Печать Сервис XXI век, 2011. – 224 с.
6. Бутова С.Н. Характеристика пектинов из нетрадиционного сырья / С.Н. Бутова, Е.Р. Вольнова, К.В. Зуева // Молодой ученый. – 2020. – № 22 (312). – С. 424–426.
7. Саломов Х.Т. Сравнительная характеристика пектина из различного растительного сырья / Х.Т. Саломов, Н.Ш. Кулиев, Ш.С. Хикматова [и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2000. – № 12. – С. 70–71.
8. Хрундин Д.В. Влияние температурного фактора на функциональные и технологические свойства пектина / Д.В. Хрундин, Н.К. Романова, О.А. Решетник // Известия вузов. Пищевая технология. – 2009. – № 1. – С. 26.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.