FOOD QUALITY AS A FACTOR OF ENSURING THE COMPETITIVENESS OF AIC PRODUCTS ON THE NATIONAL AND WORLD MARKETS

УДК 338.439.02

Keywords: аgro-industrial complex, food, food quality, product competitiveness, consumers, product safety, world food market, national food market, export

Abstract

The research problem is related to the necessity and complexity of achieving the UN sustainable development goal in the context of ensuring food security and improving nutrition; the goals of increasing the volume of exports of products of the agro-industrial complex, set by the Decree of the President of the Russian Federation dated 07.05.2018 No. 204 “On national goals and strategic objectives of the development of the Russian Federation for the period up to 2024”.

In the work, the authors investigated the category of “quality” of food and analyzed the impact of the transformation of the category of “quality of food” on the prospects for growth in the volume of supplies to the national and world markets of agricultural products, reflects the problems of ensuring the competitiveness of food raw materials and products of plant origin in the world market. Based on the methods of quantitative analysis, an assessment is made of the possibilities of increasing the competitiveness of foodstuffs, improving the quality characteristics of food products in accordance with the requirements of the national market and the largest importers as a factor in increasing demand for products of the agro-industrial complex of Russia. The authors identified the problems of increasing the export potential by improving the quality characteristics and considered the economic conditions for their implementation. The research results will expand the boundaries of scientific knowledge regarding the impact of food quality on the competitiveness and export opportunities of producers.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

M. M. Butakova, Altai State University (Barnaul, Russia)

кандидат экономических наук, доцент кафедры менеджмента, организации бизнеса и инноваций

O. N. Sokolova, Altai State University (Barnaul, Russia)

кандидат экономических наук, профессор кафедры менеджмента, организации бизнеса и инноваций

O. A. Goryaninskaya, Altai State University (Barnaul, Russia)

кандидат экономических наук, доцент кафедры менеджмента, организации бизнеса и инноваций

References

Чепик А. Г., Чепик Д. А. Повышение конкурентоспособности продукции АПК: проблемы и решения // Актуальные аспекты реализации стратегии модернизации России: поиск модели эффективного хозяйственного развития: сборник статей Международной научно-практической конференции / под ред. Г. Б. Клейнера, В. В. Сорокожердьева, З. М. Хашевой. М., 2019. С. 333-341.

Кузичева Н. Ю. Конкурентоспособность продукции АПК России на современном мировом рынке сельскохозяйственной продукции // Направления повышения стратегической конкурентоспособности аграрного сектора экономики: материалы Международной научно-практической конференции. Тамбов, 2020. С. 96-101.

Маслова В. В., Авдеев М. В. Конкурентоспособность продукции АПК России в условиях инновационного развития // Научные труды Вольного экономического общества России. 2019. Т. 219. № 5. С. 104-119.

Анфиногентова А. А., Блинова Т. В., Воротников И. Л. и др. Конкурентоспособность агропродовольственного комплекса России в условиях глобальных вызовов: монография. Саратов, 2017. 403 с.

Рау В. В. Продовольственный экспорт: курс на восток // Проблемы прогнозирования. 2018. № 1 (166). С. 56-67.

Бочаров С. Н., Бутакова М. М., Беляев В. И. и др. Экспорт продукции АПК Алтайского края: перспективы, проблемы, целевые рынки: монография. Барнаул, 2020. 244 с.

Ушачев И. Г., Папцов А. Г., Серков А. Ф. и др. Развитие экспортного потенциала АПК России: ценовой аспект: науч. изд. М., 2019. 312 с.

Крылатых Э. Н., Белова Т. Н. Экспорт российского зерна в контексте формирования региональной экономической политики // Экономика региона. 2018. Т. 14. № 3. С. 778-790.

Бочаров С. Н., Беляев В. И., Бутакова М. М. и др. Глобальные цепочки создания добавленной стоимости как фактор повышения эффективности экономики региона: монография. Барнаул, 2019. 216 с.

Butakova M. M., Borisova O. V., Goryaninskaya O А. Exports of Vegetable Oils to Asian Markets: Opportunities, Risks, and Prospects // IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 670 (2021) 012045.

Ромашкин Р. А., Седик Д., Авдеев М. В., Черкасова О. В. Перспективы российского агропродовольственного экспорта на рынке Китая / под науч. ред. С. А. Шобы. М., 2020. 56 с.

REFERENCES

Chepik A. G., Chepik D. A. Increasing the competitiveness of agricultural products: problems and solutions // Actual aspects of the implementation of modernization in Russia: search for a model of effective economic development. Collection of articles of the International Scientific and Practical Conference / edited by G. B. Kleiner, V. V. Sorokozherdieva, Z. M. Hasheva. Moscow, 2019. Pp. 333-341.

Kuzicheva N. Yu. Competitiveness of products of the agro-industrial complex of Russia in the modern world market of agricultural products // Directions of strategic competitiveness of the agricultural sector of the economy: materials of the International Scientific and Practical Conference. Tambov, 2020. Pp. 96-101.

Maslova V. V., Avdeev M. V. Competitiveness of products of the agro-industrial complex of Russia in the conditions of innovative development // Scientific works of the Free Economic Society of Russia. 2019. Vol. 219. No. 5. Pp. 104-119.

Anfinogentova A. A., Blinova T. V., Vorotnikov I. L. et al. Competitiveness of the agro-food complex of Russia in the context of global challenges: monograph. Saratov, 2017. 403 p.

Rau V. V. Food exports: heading east // Forecasting problems. 2018. No. 1 (166). Pp. 56-67.

Bocharov S. N., Butakova M. M., Belyaev V. I. et al. Export of products of the agro-industrial complex of the Altai Territory: prospects, problems, target markets: monograph. Barnaul, 2020. 244 p.

Ushachev I. G., Paptsov A. G., Serkov A. F. and other. Development of the export potential of the agroindustrial complex of Russia: the price aspect: scientific. ed. Moscow, 2019. 312 p.

Krylatykh E. N., Belova T. N. Export of Russian grain in the context of the formation of regional economic policy // Economy of the region. 2018. Vol. 14. No. 3. Pp. 778-790.

Bocharov S. N., Belyaev V. I., Butakova M. M. et al. Global chains of added value creation as a factor in increasing the efficiency of the region’s economy: monograph. Barnaul, 2019. 216 p.

Butakova M. M., Borisova O. V., Goryaninskaya O. A. Exports of Vegetable Oils to Asian Markets: Opportunities, Risks, and Prospects // IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 670 (2021) 012045.

Romashkin R. A., Sedik D., Avdeev M. V., Cherkasov O. V. Prospects for Russian agro-food export in the Chinese market / edited by S. A. Shoby. Moscow, 2020. 56 p.

Published
2021-06-10
How to Cite
1. Butakova M. M., Sokolova O. N., Goryaninskaya O. A. FOOD QUALITY AS A FACTOR OF ENSURING THE COMPETITIVENESS OF AIC PRODUCTS ON THE NATIONAL AND WORLD MARKETS // Economics Profession Business, 2021. № 2. P. 5-12. URL: http://journal.asu.ru/ec/article/view/epb202116.
Section
ЭКОНОМИЧЕСКИЕ НАУКИ