THE INFLUENCE OF FERMENTATION AND CHANGE IN ACIDITY OF MEDIUM ON THE COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF AQUEOUS EXTRACTS OF TEA

  • Елена Ивановна Рябинина Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036 Email: ryabinina68@mail.ru
  • Елена Евгеньевна Зотова Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036 Email: ryabinina68@mail.ru
  • Наталия Ивановна Пономарева Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036 Email: ryabinina68@mail.ru
  • Ольга Александровна Мезенцева Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036 Email: ryabinina68@mail.ru
  • Мария Александровна Булгакова Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036 Email: ryabinina68@mail.ru
Keywords: antioxidant activity, polyphenols, potentiometric and amperometric methods, tea.

Abstract

The presense of hydrolysable tannins in green tea, as well as hydrolysable and condensed tannins in black tea has been prooved with the help of potentiometric method, and condensed compounds take 70% of the total content. Antioxidant activity of tea extracts with different type of fermentation has been measured using amperometric method and determined, that the samples of green tea have the highest value of activity. Correlation between the total amount of polyphenols in tea and antioxidant activity was found. There was established, that decrease of pH lowers the quantity of tannins, which take part in oxidation-reduction processes, what may have a connection with their transformation into non-ionized form.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Елена Ивановна Рябинина, Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036
доцент кафедры химии, кандидат химических наук, тел.: (4732)73-60-48
Елена Евгеньевна Зотова, Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036

старший преподаватель кафедры химии, кандидат химических наук

Наталия Ивановна Пономарева, Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036

заведующая кафедрой химии, доктор химических наук, профессор

Ольга Александровна Мезенцева, Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036

студентка

Мария Александровна Булгакова, Voronezh State Medical Academy after N.N.Burdenko, Studencheskaya str., 10, Voronezh, 394036

студентка

References

Katiyar S.K., Mukhtar H. Tea antioxidants in cancer chemoprevention // J. Cell. Biochem. Suppl., 1997. Vol. 67. Pp. 59–67.

Sano J. Effects of Green Tea Intake on the Development of Coronary Artery Disease // Circ. J. 2004. Vol. 68. Pp. 665–670.

Федосеева А.А., Лебедкова О.С., Каниболоцкая Л.В., Шендрик А.Н. Антиоксидантная активность настоев чая // Химия растительного сырья. 2008. №3. С. 123–127.

Гринкевич Н.И., Сафронич Л.Н. Химический анализ лекарственных растений. М., 1983. 175 с.

Рябинина Е.И., Зотова Е.Е., Ветрова Е.Н., Пономарева Н.И. Сравнение химико-аналитических методов опре-деления танидов и антиоксидантной активности растительного сырья // Аналитика и контроль. 2011. Т. 15, №2. С. 202–208.

Рябинина Е.И., Зотова Е.Е., Пономарева Н.И. Потенциометрическое определение дубильных веществ в лекар-ственном растительном сырье // Фармация. 2012. №2. С. 8–10.

Рябинина Е.И., Зотова Е.Е., Пономарева Н.И., Рябинин С.В. Сравнительное исследование мелиссы лекарст-венной и шалфея лекарственного на содержание полифенолов // Вестник ВГУ. Серия: Химия. Биология. Фармация. 2009. №2. С. 32–36.

Яшин А.Я. Инжекционно-проточная система с амперометрическим детектором для селективного определения антиоксидантов в пищевых продуктах и напитках // Российский химический журнал. 2008. Т. LII, №2. С. 130–135.

Свидетельство №31-07 об аттестации МВИ. Методика выполнения измерений содержания антиоксидантов в напитках и пищевых продуктах, биологически активных добавках, экстрактах лекарственных растений ам-перометрическим методом, разработанная ОАО НПО «Химавтоматика», аттестованная в соответствии с ГОСТ Р 8.563-96, ГОСТ Р ИСО 5725-2002 / Федеральное государственное унитарное предприятие «Всерос-сийский научно-исследовательский институт метрологической службы». Дата выдачи 4 мая 2007 г.

Мисин В.М., Сажина Н.Н., Короткова Е.И. Измерение антиоксидантной активности экстрактов смесей чая электрохимическими методами // Химия растительного сырья. 2011. №2. С. 137–143.

Roginsky V., Alegria A. Oxidation of extracts and tea catechins by molecular oxygen // J. Agric. Food Chem. 2005. Vol. 53, N11. Pp. 4529–4535.

Барабой В.А. Катехины чайного растения: структура, активность, применение // Бiотехнологiя. 2008. Т. 1, №3. С. 25–36.

Каниболоцкая Л.В., Лебедкова О.С., Шендрик А.Н. Хемилюминесценция в реакциях окисления водных экс-трактов чая кислородом в водно-щелочной среде // Химия растительного сырья. 2006. №2. С. 43–46.

Published
2014-06-10
How to Cite
1. Рябинина Е. И., Зотова Е. Е., Пономарева Н. И., Мезенцева О. А., Булгакова М. А. THE INFLUENCE OF FERMENTATION AND CHANGE IN ACIDITY OF MEDIUM ON THE COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF AQUEOUS EXTRACTS OF TEA // chemistry of plant raw material, 2014. № 2. P. 169-175. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1402169.
Section
Low-molecular weight compounds