FOOD WELFARE OF REGIONAL RESIDENTS IN THE CONTEXT OF FOOD SECURITY

Main Article Content

Irina N. Dementieva Email: irinika_74@mail.ru

Abstract

The most important component of the socio-economic development of each region is food security, which is one of the main directions for ensuring state security in the long term, a factor in maintaining national sovereignty. This article explores the main economic determinants of the food well-being of the population of the Vologda Oblast in the context of ensuring the food security of the region. The features of the structure of consumer expenditures of households in the Vologda Oblast are analyzed; studied the level and dynamics of consumption of food products by the inhabitants of the region; analyzed the income and territorial differentiation in the food market. As a result of the study, threats to ensure the food security of the region were identified: an unfavorable structure of consumer spending of the population of the region, a consistently high proportion of the population with incomes below the subsistence level, excessively high income differentiation, which causes noticeable differences in food consumption, deterioration in the quality of consumption of food products. It is concluded that it is necessary to overcome them by increasing the effectiveness of social policy aimed at expanding the purchasing power of income, improving the level and quality of life of the population.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Dementieva, I. N. (2023). FOOD WELFARE OF REGIONAL RESIDENTS IN THE CONTEXT OF FOOD SECURITY. Society and Security Insights, 6(2), 99-115. https://doi.org/10.14258/SSI(2023)2-07
Section
STATE, CIVIL SOCIETY AND STABILITY
Author Biography

Irina N. Dementieva, Vologda research Center of the Russian Academy of Sciences

Irina N. Dementieva – Researcher, Laboratory studies of social processes and the efficiency of public administration Federal State budgetary Institution of Science Vologda research Center of the Russian Academy of Sciences, Vologda, Russia.

References

Аганбегян А.Г. Нужна ли России смена парадигмы социально-экономического раз-вития? // Экономическая политика. 2012. № 6. С. 54-66.
Алиев Т.М. Динамика уровня жизни населения в Казахстане (потребление продуктов питания) // Вестник Московского университета. Сер. 13. 2012. № 2. С. 16-33.
Алтухов А.И. Формирование региональной аграрной политики // АПК: экономика, управление, 2005. №11. С. 28-35.
Балабанов B.C. Продовольственная безопасность: (международные и внутренние ас-пекты). М.: ЗАО «Издательство «Экономика». 2002. 544 с.
Балашов А.П. Управление развитием организации потребительской кооперации. Но-восибирск: СибУПК, 2007. 171 с.
Богер И.Г. Северный завоз грузов в районы Северо-востока России: совершенствова-ние организационно-экономического механизма // Регион: Экономика и социология 2003. № 3. С. 105-122.
Бутакова М.М. Экономическое прогнозирование: методы и приемы практических расчетов. М.: КНОРУС, 2010. 168 с.
Гриценко Г.М. Стратегическое управление продовольственным рынком Алтайского края // АПК: экономика и управление. 2009. №10. С. 64-68.
Гумеров Р.Р. К разработке методолого-теоретических проблем исследования продо-вольственной безопасности России // Российский экономический журнал. 2003. № 7. С. 9-26;
Дементьева И.Н., Шаклеина М.В. Моделирование социально-демографических де-терминант потребления основных продуктов питания на примере Вологодской области // Экономика и управление. 2018. № 1 (147). С. 79-90.
Елисеева Т.В. Процесс формирования социальной цены и ее влияние на качество жизни населения Сибири // Вестник НГАУ. 2009. № 11. С. 26-45.
Зубахин A.M. Повышение эффективности использования ресурсного потенциала личных подсобных хозяйств населения на основе кооперации (на материалах Алтайского края): монография. Барнаул, 2006. 197с.
Исаенко А.В. Потребление продуктов питания в домашних хозяйствах России // Вестник Белгородского университета кооперации, экономики и права. 2005. № 1. С. 243-252.
Кожемякина И.И., Репина И.А. Продовольственное обеспечение – основа продоволь-ственной безопасности / Продовольственная безопасность: прошлое, настоящее, будущее: Материалы круглого стола (с междунар. участием). В 2-х частях, Ч. I. Луганск: «Ноулидж», 2023. 349 с.
Ксенофонтов М.Ю., Ползиков Д.А., Гольденберг И.А., Ситников П.В. Методологиче-ские проблемы формирования концепции продовольственной безопасности в России // Про-блемы прогнозирования. 2018. № 5. С. 127-136.
Курцев И.В. Продовольственное обеспечение в Сибирском федеральном округе // Актуальная статистика Сибири. 2009. №2. С.53-60.
Личко К.П. Прогнозирование и планирование в АПК // Экономика сельского хозяй-ства России. 2009. № 4. С. 44-56.
Маслаков В.В. Формирование системы продовольственной безопасности/ Екатерин-бург, изд-во Урал, университета, 1996. 246 с.
Рудой Е.В. Развитие агропродовольственного рынка макрорегиона. Новосибирск: Агро-Сибирь, 2011. 191 с.
Старикова О.С. Государственные инновационные направления обеспечения качества жизни населения в современных условиях // Продовольственная безопасность: прошлое, настоящее, будущее: Материалы круглого стола (с междунар. участием). Луганск: «Ноу-лидж», 2023. 349 с.
Ушачев И.Г. Стратегия продовольственной безопасности России // Пищевая про-мышленность. 2002. № 2. С. 16-17.
Хромов Ю.С. О внешних факторах продовольственной безопасности России // Пище-вая промышленность. 2002. № 3. С. 14-15.
Conway G., Barber E. After the Green Revolution Sustainable Agriculture for Development. London, 1990. P. 60.

REFERENCES
Aganbegyan, A. G. (2012). Does Russia need a paradigm shift in socio-economic develop-ment? Economic Policy, 6, 54-66. (In Russ).
Aliev, T. M. (2012). Dynamics of the standard of living of the population in Kazakhstan (food consumption). Bulletin of Moscow University, 2, 16-33. (In Russ).
Altukhov, A.I. (2005). Formation of regional agrarian policy. APK: economics, management, 11, 28-35. (In Russ).
Balabanov, B.C. (2002). Food security: (international and domestic aspects). M.: CJSC Pub-lishing House Economics, 544 p.
Balashov, A.P. (2007). Management of the development of the organization of consumer cooperation. Novosibirsk: SibUPK, 171 p.
Boger, I.G. (2003). Northern delivery of goods to the regions of the North-East of Russia: improvement of the organizational and economic mechanism. Region: Economics and Sociology, 3, 105-122. (In Russ).
Butakova, M.M. (2010). Economic forecasting: methods and techniques of practical calcula-tions. M.: KNORUS, 168 p.
Gritsenko, G.M. (2009). Strategic management of the food market of the Altai Territory. APK: Economics and Management, 10, 64-68. (In Russ).
Gumerov, R. R. (2003). Towards the development of methodological and theoretical prob-lems of the study of food security in Russia. Russian Economic Journal, 7, 9-26. (In Russ).
Dementieva, I. N., Shakleina, M. V. (2018). Modeling socio-demographic determinants of consumption of basic food products on the example of the Vologda Oblast. Economics and Man-agement, 1(147), 79-90. (In Russ).
Eliseeva, T.V. (2010). The process of forming a social price and its impact on the quality of life of the population of Siberia. Vestnik NSAU, 11, 26-45. (In Russ).
Zubakhin, A.M. (2006). Improving the efficiency of using the resource potential of personal subsidiary plots of the population on the basis of cooperation (on the materials of the Altai Territo-ry): monograph. Barna-ul, 197 p.
Isaenko, A. V. (2005). Food consumption in households in Russia. Bulletin of the Belgorod University of Cooperation, Economics and Law, 1, 243-252. (In Russ).
Kozhemyakina, I. I., Repina, I.A. (2023). Food security is the basis of food security. Food security: past, present, future: Materials of the round table (pp. 260-268). Lugansk: Knowledge. (In Russ).
Ksenofontov, M.Yu., Polzikov, D.A., Goldenberg, I.A., Sitnikov, P.V. (2018). Methodolog-ical problems of forming the concept of food security in Russia. Problems of Forecasting, 5, 127-136. (In Russ).
Kurtsev, I.V. (2009). Food supply in the Siberian Federal District. Actual statistics of Siberia, 2, 53-60. (In Russ).
Lichko, K.P. (2009). Forecasting and planning in the agro-industrial complex. Economics of agriculture in Russia, 4, 44-56. (In Russ).
Maslakov, V.V. (1996). Formation of the food security system. Ekaterinburg, publishing house Ural, University, 246 p.
Rudoy, E.V. (2011). Development of the agro-food market of the macroregion. Novosibirsk: Agro-Sibir, 191 p.
Starikova, O. S. (2023). State innovative directions for ensuring the quality of life of the population in modern conditions. Food security: past, present, future: Materials of the round table (pp. 180-185). Lugansk: Knowledge. (In Russ).
Ushachev, I.G. (2002). Food security strategy in Russia. Food industry, 2, 16-17. (In Russ).
Khromov, Y.S. (2002). On external factors of food security in Russia. Food industry, 3, 14-15. (In Russ).
Conway G., Barber E. After the Green Revolution Sustainable Agriculture for Development. London, 1990. P. 60.