EXTRACTION OF HYPERICIN AND PSEUDOHYPERICIN OF HYPERICUM PERFORATUM IN MICROWAVE ACTIVATION PROCESS

  • Василий Витальевич Пунегов Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982 Email: punegov@ib.komisc.ru
  • Василий Иванович Костромин Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982 Email: kostromin@ib.komisc.ru
  • Марина Геннадьевна Фомина Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982 Email: punegov@ib.komisc.ru
  • Владимир Габдуллович Зайнуллин Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982 Email: zainullin@ib.komisc.ru
  • Елена Александровна Юшкова Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982 Email: ushkova@ib.komisc.ru
  • Дмитрий Владимирович Белых Institute of Chemistry, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Pervomaiskaia st., 48, Syktyvkar, 167982 Email: belykh-dv@mail.ru
  • Ирина Юрьевна Чукичева Institute of Chemistry, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Pervomaiskaia st., 48, Syktyvkar, 167982 Email: chukicheva-iy@chemi.komisc.ru
  • Геннадий Габдуллович Зайнуллин Institute of Chemistry, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Pervomaiskaia st., 48, Syktyvkar, 167982 Email: chukicheva-iy@chemi.komisc.ru
Keywords: Hypericum perforatum, hypericin, pseudohypericin, microwave assisted extraction, water duty, the composition of the extractant, spectrophotometry

Abstract

The influence of the main parameters for extraction with microwave activation pigments (hypericin and pseudohypericin) of raw phytomass Hypericum perforatum were studied here. It was found that the maximal extraction of the pigments is achieved using 55% ethanol or isopropanol as extractants and liquor equal to 40 (power density of microwave radiation at a frequency of 0,0205 W/cm3 2450 MHz and duration of microwave 60 seconds). It was experimentally proved that the method of extracting the microwave activation of hypericin and pseudohypericin of Hypericum perforatum is a particular example of the intensification of mass transfer in a system of capillary porous body-liquid. Found that microwave activation method allows extraction of ten times to reduce the time necessary to fully extract of Hypericum perforatum pigments compared with the classical methods of extraction.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Василий Витальевич Пунегов, Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982
старший научный сотрудник, кандидат химических наук
Василий Иванович Костромин, Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982
ведущий инженер
Марина Геннадьевна Фомина, Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982

старший лаборант-исследователь

Владимир Габдуллович Зайнуллин, Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982
заведующий отделом радиоэкологии, доктор биологических наук, профессор
Елена Александровна Юшкова, Institute of Biology, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Kommunisticheskaia st., 28, Syktyvkar, 167982
научный сотрудник отдела радиоэкологии, кандидат биологических наук
Дмитрий Владимирович Белых, Institute of Chemistry, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Pervomaiskaia st., 48, Syktyvkar, 167982
старший научный сотрудник, кандидат химических наук, доцент
Ирина Юрьевна Чукичева, Institute of Chemistry, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Pervomaiskaia st., 48, Syktyvkar, 167982
ведущий научный сотрудник, кандидат химических наук, доцент
Геннадий Габдуллович Зайнуллин, Institute of Chemistry, Komi Scientific Center, Ural Branch of the Russian Academy of Sciences, Pervomaiskaia st., 48, Syktyvkar, 167982
старший научный сотрудник, кандидат геолого-минералогических наук, тел.: (8212) 21-99-16, факс: (8212) 21-84-77

References

Mandal V., Mohan Y., Hemalatha S. Microwave assisted extraction – An innovative and promising extraction tool for medicinal plant research // Pharmacognosy Reviews. 2007. Vol. 1, N1. Pp. 7–18.

Портнягина Н.В., Эчишвили Э.Э., Пунегов В.В., Мишуров В.П. Ресурсная характеристика Hypericum perfora-tum (Hypericaceae) в условиях интродукции (Республика Коми) // Растительные ресурсы. 2009. Т. 45, вып. 2. С. 48–57.

URL: http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/fluka/00190180

URL: http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/h9416

Беликов В.В., Точкова Т.В., Шатунова Л.В., Колесник Н.Т., Баяндина И.И. Количественное определение ос-новных действующих веществ у видов Hypericum L. // Растительные ресурсы. 1990. Т. 26, вып. 4. С. 541–578.

Abu-Samra A., Morris J.S., Koirtyohann S.R. Wet ashing of some biological samples in a microwave oven // Analyti-cal Chemistry. 1975. Vol. 47. Pp. 1475–1477.

Ganzler K., Bati J., Valko K. A new method for the extraction and high- performance liquid chromatographic deter-mination of vicine and convicine in fava beans. In. Proceedings of the 2nd International Eastern European-American Symposium of Chromatography // J. Chromatography. 1986. Vol. 371. Pp. 299–306.

Агабалаев А.А., Каранкевич Е.Г., Попова О.П., Куваева З.И. Экстракция гиперицина из зверобоя продыряв-ленного Hypericum perforatum // Известия НАН Беларуси. Серия химических наук. 2011. № 4. С. 40–42.

Сычев Р.Л., Пунегов В.В. Интенсификация экстракции псевдогиперицина и гиперицина из травы Hypericum perforatum L. в СВЧ-поле // Новые достижения в химии и химической технологии растительного сырья. Бар-наул, 2007. С. 92–96.

How to Cite
1. Пунегов В. В., Костромин В. И., Фомина М. Г., Зайнуллин В. Г., Юшкова Е. А., Белых Д. В., Чукичева И. Ю., Зайнуллин Г. Г. EXTRACTION OF HYPERICIN AND PSEUDOHYPERICIN OF HYPERICUM PERFORATUM IN MICROWAVE ACTIVATION PROCESS // chemistry of plant raw material, 1. № 1. P. 125-130. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1401125.
Section
Low-molecular weight compounds