STUDY OF ANTIOXIDANT, CYTOTOXIC AND ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF EXTRACTS OBTEINED FROM ACHILLEA MARITIMA (L.) EHREND. & Y.P.GUO (ASTERACEAE)
UDC 615.01
Аннотация
Various extracts obtained from Achillea maritima analyzed with HPLC-DAD method to detect phenolic compounds. Total phenolic content (954.94±38.36 mg/g sample) and antioxidant activity results of A. maritima (604.15±11.57 mg trolox/g sample for DPPH method, 347.65±8.98 mg trolox/g sample for ABTS method, 486.31±9.99 mg trolox /g sample for FRAP method) were found in ethyl acetate extract the most. In addition, phenolic acid and ferulic acid was determined as the major phenolic substance (47.97±0.07 mg/g sample). The ethanol and chloroform phases showed MIC values of 2500 µg/mL against bacteria and fungus, and the hexane phase showed MIC values of 19, 39, 156 µg/mL against S. aureus, E. fecalis and P. aeruginosa, respectively. Ethyl acetate phase has a various activity against each bacteria. Butanol phase was found to be more effective against Gram-negative (MIC 625 µg/mL and 39 µg/mL) than Gram-positive ones (MIC 1250 µg/mL). The water phase had a stable MIC (625 µg/mL) against all strains. In MTT test, extracts showed different levels of cytotoxicity (240–820 µg/mL) against K562 and Saos cell lines, while extracts were non-toxic against NIH-3T3. In Brine shrimp assay ethanol, hexane and chloroform extracts had a moderate cytotoxic effect.
Скачивания
Metrics
Литература
Exarchou V., Nenadis N., Tsimidou M., Gerothanassis I.P., Troganis A., Boskou D. J. Agric. Food Chem., 2002, vol. 50(19), pp. 5294–5299. DOI: 10.1021/jf020408a.
Zengin G., Bulut G., Mollica A., Haznedaroglu M.Z., Dogan A., Aktumsek A. Food Chem. Toxicol., 2017, vol. 107, pp. 597–608. DOI: 10.1016/j.fct.2017.03.037.
Karaalp C., Yurtman A.N., Karabay Yavasoglu N.U. Pharm. Biol., 2009, vol. 47(1), pp. 86–91. DOI: 10.1080/13880200802448682.
Abdel-Rahman R.F., Alqasoumi S.I., El-Desoky A.H., Soliman G.A., Paré P.W., Hegazy M.E. S. Afr. J. Bot., 2015, vol. 98, pp. 122–127. DOI: 10.1016/j.sajb.2015.02.009.
Başer K.H.C. Nat. Volatiles Essent. Oils., 2016, vol. 1, pp. 1–14.
Saeidnia S., Gohari A., Mokhber-Dezfuli N., Kiuchi F. Daru, 2011, vol. 19(3), pp. 173–186.
Davis P.H., Tan K. The Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh University Press, 1988.
Hossain M.A., Al-Hdhrami S.S., Weli A.M., Al-Riyami Q., Al-Sabahi J.N. Asian Pac. J. Trop. Biomed., 2014, vol. 4, pp. S368–S372. DOI: 10.12980/APJTB.4.2014C1051.
Şahin S., Oran S., Şahintürk P., Demir C. Öztürk Ş., J. Food Biochem., 2015, vol. 39(4), pp. 471–477. DOI: 10.1111/jfbc.12142.
Singleton V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventós R.M. Methods in Enzymology, 1999, vol 299. pp. 152–178.
Şahin S., Işık E., Aybastıer Ö., Demir C. J. Chemom., 2012, vol. 26(7), pp. 390–399. DOI: 10.1002/cem.2450.
Benzie I.F., Strain J.J. Anal. Biochem., 1996, vol. 239(1), pp. 70–76. DOI: 10.1006/abio.1996.0292.
CLSI. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing. Clinical and Laboratory Standards Institute 28th ed. CLSI supplement M100. Wayne, PA (USA), 2018.
Mosmann T. J. Immunol. Methods, 1983, vol. 65(1-2), pp. 55–63.
McLaughlin, J.L., Chang, C. J., Smith D.L. Studies in Natural Products Chemistry. Elsevier, 1991, pp. 383–409.
Bussmann R.W., Malca G., Glenn A., Sharon D., Nilsen B., Parris B., Dubose D., Ruiz D., Saleda J., Martinez M., Carillo L., Walker K., Kuhlman A., Townesmith A. J. Ethnopharmacol. 2011, vol. 137(1), pp. 121–140. DOI: 10.1016/j.jep.2011.04.071.
Copyright (c) 2023 Химия растительного сырья
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.