RADIOPROTECTIVE EFFECT OF RAMSON (ÁLLIUM URSÍNUM L.) AND BOG BILBERRY (VACCINIUM ULIGINOSUM L.)
Аннотация
Radioprotective properties of the products produced from ramson (Állium Ursínum L.) and bog bilberry (Vaccinium uliginosum L.) were studied. Mice fed with the dried ramson and the bog bilberry extract were irradiated by X-rays (8 Gray). Strong radioprotective effect of these plant products was registered. The ramson demonstrated more radioprotective effect in comparison with bog bilberryextract. The radioprotective effect of Allium is probably determined by cysteine sulfoxides and their degradation products, such as diallyl disulfide and allyl methyl disulfide. The radioprotectors studied increase minimum parameters of erythropoiesis (red blood cell number and hematocrit) by a factor 1,5. Rapid recovery of the parameter of the platelets number of peripheral blood in all groups in comparison with control was registered. The survival ofmice fed with the dried ramson and the bog bilberry extract increased up to 60 and 53%, correspondingly, in comparison with 6,7%in the control group. These substances do not have side effects and contraindications and may be considered as a promising radioprotectors.
Скачивания
Metrics
Литература
Vasin M.V. Antiradiation medicines. Moscow, 2010. 182 p. (In Russ.)
Goncharenko E.N., Kudryashov E.B. Advances in modern biology, 1991, vol. 111, No. 2, pp. 302-316. (In Russ.)
Lee T.K., Johnke R.M., Allison R.R., O'Brien K.F., Dobbs L.J. Jr. Mutagenesis, 2005, vol. 20, No. 4, pp. 237-43.
Paranich A.V., Konsesao A., Bugay E.V., Kopylov A.V. Radiobiology, 1992, vol. 32, No. 5, pp. 743-749. (In Russ.)
Akhmadieva A.H., Zaichkina S.I., Ruzieva A.D., Ganassi E.E. Radiobiology, 1993, vol. 33, No. 3, pp. 433-435. (In Russ.)
Patent 2338402 (RU). 2008. (In Russ.)
Dobryuha N. Izvestiya. (Russia). 2006. April 12. (In Russ.)
Valuiko G.G. Biochemistry and technology of red wines. Food Industry, Moscow, 1973. 256 p.
RU Patent 2458700 (RU). 2012. (In Russ.)
Schmitt B., Schulz H., Storsberg J., Keusgen M. J. Agric. Food Chem., 2005, vol. 53, pp. 7288-7294.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.