p-COUMARATES OF BETULA PENDULA (BETULACEAE) VEGETATIVE BUDS SESQUITERPENE ALCOHOLS
UDC 582.632.1+547.913.2+547.914.5
Аннотация
The composition of coumarates sesquiterpene alcohols of Betula pendula Roth. birch vegetative buds was determined. Fraction was isolated from buds extract by preparative liquid chromatography. The extract was isolated by sequential extraction of an alcoholic extract of the buds with methyl tert-butyl ether. The new sesquiterpene derivatives were first detected in the birch vegetative buds. The structure of 6-hydroxyisocaryophyllene [(1R,4Z,6R,9S)-8-methylene-11,11-dimethylbicyclo[7.2.0]undec-4-ene-6-ol] trans-p-coumarate isolated from the birch buds was determined by NMR spectroscopy. The physico-chemical characteristics and NMR data of 6-hydroxyisocaryophyllene p-coumarate and others coumarates are demonstrated. The gas chromatographic retention indices of all identified compounds were determined. Birch buds contain derivatives of trans-coumaric acid. The antimicrobial activity of sesquiterpene alcohols coumarates was evaluated. The antimicrobial activity of sesquiterpene alcohols coumarates in relation to the following microorganisms: Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus pneumonia and Klebsiella pneumonia was evaluated. The fraction of sesquiterpene alcohols coumarates showed activity against Staphylococcus epidermidis.
Скачивания
Metrics
Литература
Gardner P.D., Park G.J., Albers C.C. J. Am. Chem. Soc., 1961, vol. 83, no. 6, pp. 1511–1512. DOI: 10.1021/ja01467a053.
Vedernikov D.N., Galashkina N.G., Roshchin V.I. Rastitel'nyye resursy, 2007, vol. 43, pp. 84–92. (in Russ.).
Vedernikov D.N., Roshchin V.I. Chemistry of Natural Compounds, 2010, vol. 46, nо. 6, pp. 886–891. DOI: 10.1007/s10600-011-9775-x.
Danylec B., Iskander M.N. J. Chem. Educ., 2002, vol. 79, no. 8, pp. 1000–1001. DOI: 10.1021/ed079p1000.
Vedernikov D.N., Khoroshilova O.V., Teplyakova S.V. Khimiya rastitel'nogo syr'ya, 2018, no. 3, pp. 115–122. DOI: 10.14258/jcprm.2018033717 (in Russ.).
Vedernikov D.N., Roshchin V.I. Khimiya rastitel'nogo syr'ya, 2010, no. 4, pp. 67–75. (in Russ.).
Barrero A.F., Molina J., Oltra J.E., Altarejos J., Barragan A., Lara A., Segura M. Tetrahedron, 1995, vol. 51, no. 13, pp. 3813–3822. DOI: 10.1016/0040-4020(95)00104-G.
Barrero A.F., Oltra J.I., Altarejos J., Barragan A., Lara A. Flavour and Fragrance J., 1993, vol. 8, pp. 185–189. DOI: 10.1002/ffj.2730080404.
Clericuzio M., Toma L., Vidari G. Eur. J. Org. Chem., 1999, no. 9, pp. 2059–2065. DOI: 10.1002/(SICI)1099-0690(199909)1999:9<2059:AID-EJOC2059>3.0.CO;2-H.
Demirci B., Başer K.H.C., Demirci F., Hamann M.T. J. Nat Prod., 2000, vol. 63, no. 7, pp. 902–904. DOI: 10.1021/np990438g.
Klika K.D., Demicri B., Salminen J-P., Ovcharenko V.V., Vuorela S., Başer K.H.C., Pihlaja K. Eur. J. Org. Chem., 2004, no. 12, pp. 26272650. DOI: 10.1002/ejoc.200300808.
Başer K.H.C., Demirci B. Arkivoc, 2007, vol. VII, pp. 335348. DOI: 10.3998/ark.5550190.0008.730.
Isidorov V.A., Stocki M., Vetchinikova L. Trees, 2019, vol. 33, pp. 1329–1344. DOI: 10.1007/s00468-019-01861-2.
Pei K., Ou J., Ou S. J. Sci. Food Agric., 2016, vol. 96, pp. 2952–2962. DOI: 10.1002/jsfa.7578.
Amalan V., Vijayakumar N., Indumathi D., Ramakrishnan A. Biomedicine and Pharmacotherapy, 2016, vol. 84, pp. 230–236. DOI: 10.1016/j.biopha.2016.09.039.
Masek A., Chrzescijanska E., Latos M. Int. J. Electrochem. Sci., 2016, vol. 11, pp. 10644–10658. DOI: 10.20964/2016.12.73.
Jang M.G., Ko H.C., Kim S.J. Natural Product Sciences, 2018, vol. 24, no. 4, pp. 293–297. DOI: 10.20307/nps.2018.24.4.293.
Vauzour D., Corona G., Spencer J.P. Archives of Biochemistry and Biophysics, 2010, vol. 501, no. 1. pp. 106–111. DOI: 10.1016/j.abb.2010.03.016 PMID: 20361927.
Duric K., Kovac-Besovic E., Niksic H., Sofic E. Journal of Plant Studies, 2013, vol. 2, no. 2, pp. 61–70. DOI: 10.5539/jps.v2n2p61.
Alves M.J., Ferreira I.C., Froufe H.J., Abreu R.M., Martins A., Pintado M. J. Appl Microbiol., 2013, vol. 115, no. 2, pp. 346–357. DOI: 10.1111/jam.12196.
Copyright (c) 2020 Химия растительного сырья
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.