ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF PHYTOCHEMICALS OF PASTINACA UMBROSA
UDC 547.314
Аннотация
The Pastinaca genus belongs to Umbelliferae family. Pastinaca umbrosa grows widely in the north-west, west and center of Azerbaijan. In the present study, phytochemicals of the plants have been isolated and their structures have been elucidated. The mix of extractive substances was obtained by finely cutting the body of Pastinaca umbrosa, then drying in the room conditions (200 g) and extracting by acetone 3 times (3 days for each time). The acetone was filtered and evaporated on a water bath. The residue was a dark-brown resin (12 g, 6% yield). The resin (12 g) was dissolved in CHCl3 (50 mL) and chromatographed over a column of neutral Al2O3 with elution by hexane, hexane + benzen, benzene, benzene +chloroform, chloroform and chloroform+ etanol, in different ratios. The volume of each fraction was 100 mL. The separation and isolation process was carried out using column (silicagel) and thin layer chromatographic (TLC) methods. Structure elucidation of thepurified compounds were based on IR, UV, 1H and 13C-NMR data, in comparison with those reported in theprevious literatures. The isolated compounds from the aceton extracts of P. umbrosa were identified as esculetin 2.5%, scopoletin 4.5%, and umbelliferon 3.5%.
Скачивания
Metrics
Литература
Askerov A.M. High plants of Azerbaijan (Concept of the flora of Azerbaijan II). Baku, 2006, vol. 2, 195 p.
Serkerov S.V. Terpenoids and phenolic plants of the Asteraceae and Apiaceae families. Baku, 2005, 311 p.
Basile A., Sorbo S. Molecules, 2009, vol. 14(3), pp. 939–952.
Gebhardt Y., Witte S., Forkmann G., Lukacin R., Matern U., Martens S. Phytochemistry, 2005, vol. 66, pp. 1273–1284. DOI: 10.1104/pp.107.098392.
Sarker S.D., Nahar L. Progress in the Chemistry of Organic Natural Products, 2017, vol. 106, pp. 241–304. DOI: 10.1007/978-3-319-59542-9-3.
Walasek M., Grzegorczyk A. et. al. Food Chemistry, 2015, vol. 186, pp. 133–138. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.02.011.
Sharifi-Rad J., Cruz-Martins N., López-Jornet P. et. al. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2021, 6492346. DOI: 10.1155/2021/6492346.
Kubrak T., Podgórski R., Stompo M. European Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2017, vol. 15 (2), pp. 169–175 DOI: 10.15584/ejcem.2017.2.12.
Kim Y., Park Y., Namkoong S., Lee J. Food Funct., 2014, vol. 5, pp. 2371–2377.
Kaneko T., Tahara S., Takabayasi F. Biol. Pharm. Bull., 2003, vol. 26, pp. 840–844. DOI: 10.1248/bpb.26.840.
Liang M. Sci. Technol. Food Ind., 2006, vol. 27, pp. 64–66. DOI: 10.3390/molecules22030387.
Yang J.Y., Della-Fera M.A., Baile C.A. Apoptosis, 2006, vol. 11, pp. 1371–1378. DOI: 10.1007/s10495-006-7691-5.
Schultze C., Schmidt B. Beilstein J. Org. Chem, 2018, vol. 14, pp. 2991–2998. DOI: 10.3762/bjoc.14.278.
Kenari H.M., Kordafshari G., Moghimi M., Eghbalian F., TaherKhani D. Journal of Pharmacopuncture, 2021, vol. 24(1), pp. 14–23. DOI: 10.3831/KPI.2021.24.1.14.
Oliveira E., Romera M.A., Silva M.S. Planta Medica, 2001, vol. 67 (7), pp. 605–608. DOI: 10.1055/s-2001-17355.
Ojewole J.A.O., Adesina S.K. Planta Med, 1983, vol. 49(9), pp. 46–50. DOI: 10.1055/s-2007-969809.
Firmansyah A., Winingsih W., Dian J., Manob Y. Biointerface Res. Appl. Chem., 2021, vol. 11, pp. 12006–12019. DOI: 10.33263/BRIAC114.1200612019.
Kumar R., Kumar Tewari A. Synthesis of Medicinal Agents from Plants, 2018, pp. 229–256. DOI: 10.1016/B978-0-08-102071-5.00010-6.
Radha G.V., Sadhana B., Trideva Sastri K., Ganapaty S. JPP, 2019, vol. 8(1), pp. 59–66.
Serkerov S.V., Aleskerova A.N. Infrared spectra and structure of sesquiterpene lactones and coumarins. Baku, 2006, 233 p.
Copyright (c) 2022 Химия растительного сырья
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.