IDENTIFICATION OF VITAMIN C IN FLOWERS AND LEAVES MALUS SPP.
UDC 577.164.2:636.087.661
Аннотация
The objective of this study was to evaluate the ascorbic acid content in vegetative and generative organs of crabapple from the collection of the M.M. Gryshko National Botanical Garden of National Academy of Sciences of Ukraine. Considering the abundant flowering, higher fruiting in comparison with Malus domestica Borkh., increased content of nutrients and biologically active substances in flowers and leaves of crabapple, they deserve wide use in production. The genotypes were planted to a permanent place of growth in 2014. Total ascorbic acid content in flowers ranged from 116 (Holliana) to 188 (Era) mg / 100 g, in leaves from 112 (Van Ezeltin) to 183 (Royalty) mg / 100 g.
The objects of the study are valuable for use as raw materials of biologically active additives. Using the flowers and leaves of Malus spp., As raw materials for the production of dry powder, will meet the needs of consumers for affordable and nutritious ingredients rich in vitamin C.
Скачивания
Metrics
Литература
Goncharovska I.V., Levon V.F. Khimiya Rastitel'nogo Syr'ya, 2021, vol. 1, pp. 233–239. DOI: 10.14258/jcprm.2021017747.
Grygorieva O., Klymenko S., Vergun O., Shelepova O., Vinogradova Y., Goncharovska I., Horčinová Sedláčková V., Fatrcová Šramková K., Brindza J. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2021, pp. 306–317. DOI: 10.5219/1583.
Goncharovskaya I., Levon V. Mezhdunarodnaya nauchnaya konferentsiya «Perspektivy lekarstvennogo ras-teniyevedeniya», posvyashchennaya 100-letiyu so dnya rozhdeniya professora Alekseya Ivanovicha Shretera. [Interna-tional scientific conference "Perspectives of medicinal plant breeding" Dedicated to the 100th anniversary of the birth of Professor Alexei Ivanovich Shreter]. Moscow, 2018, pp. 396–401. (in Russ.).
Smirnoff N. Biol. Med., 1996, vol. 122, pp. 116–129.
Goncharovska І., Klymenko S., Kuznetsov V. Plant Varieties Studying and Protection, 2020, vol. 16 (1), pp. 48–54. DOI: 10.21498/2518-1017.16.1.2020.201340. (in Ukr.).
Noctor G., Foyer C.H. Plant Physiol. Plant Mol. Biol., 1998, vol. 49, pp. 249–279.
Zhou W., Ji M., Dong R. Shipin Kexue (Beijing), 1987, vol. 90, pp. 56–57.
Horčinová Sedláčková V., Hulin M., Vinogradova Y., Goncharovska I., Brindza J. Agrobiodivers Improv. Nutr. Health Life Qual., 2021, vol. 5 (1), pp. 55–71 DOI: 10.15414/ainhlq.2021.0007.
Goncharovskaya I., Levon V. V Mezhdunarodnaya nauchno-metodicheskaya konferentsiya «Rol' fiziologii i biokhimii v introduktsii i selektsii sel'skokhozyaystvennykh rasteniy». [V International scientific and methodological conference "The role of physiology and biochemistry in the introduction and selection of agricultural plants"]. Moscow, 2019, vol. 1(3), pp. 259–265. (in Russ.).
Mazid M., T.A. Khan Z.H. Khan S., Mohammad F. Int. J. Plant, Anim. Environ. Sci., 2011, vol. 1, pp. 167–184.
Hacisevki A. Ankara Univ. Eczacilik Fak. Derg., 2009, vol. 38, pp. 233–255.
Du J., Cullen J.J. Buettner G.R. Biochim. Biophys. Acta, Rev. Cancer, 2012, vol. 1826, pp. 443–457.
Iqbal K., Alam K., Khattak M.M.A.K. Pakistan Journal of Nutrition, 2004, vol. 3, pp. 5–13. DOI: 10.3923/pjn.2004.5.13.
Englard S., Seifter S. Annu. Rev. Nutr., 1986, vol. 6, pp. 365–406.
Hancock R.D., Walker P.G., Pont S.D.A., Marquis N., Vivera S., Gordon S.L., Brennan R.M., Viola R. Funct. Plant Biol., 2007, vol. 34, pp. 1080–1091.
Li M., Ma F., Liang D., Li J. Wang Y. PLoS One, 2010, vol. 5, pp. 281–296.
Hrytsajenko Z.M., Hrytsajenko V.P., Karpenko V.P. Metody biolohichnykh ta ahrokhimichnykh doslidzhenʹ roslyn i gruntiv. [Methods of biological and agrochemical investigations of plants and soils]. Kiev, 2003, 320 p. (in Ukr.).
Losonczy G.K. Am. J. Clin. Nutr., 1996, vol. 64, pp. 190–196.
Enstrom E.J. Epidemiology, 1992, vol. 3, pp. 194–202.
Novruzov A.R. Khimiya rastitel'nogo syr'ya, 2014, no. 3, pp. 221–226. DOI: 10.14258/jcprm.1403221. (in Russ.).
Copyright (c) 2022 Химия растительного сырья
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.