THE VITIS LABRUSCA (FOX GRAPE) FAMILY’S REDGRAPE SEED EXTRACTS AND LIQUID CONCENTRATES
UDC 615.322: 547.972+543.544
Аннотация
The skin and seeds of red grapes varieties of the Vitis labrusca (Fox Grape) family are environmentally friendly raw materials for the production of strong antioxidant, polyphenolic concentrates, because no pesticides and various chemical agents are used in their cultivation.
The aim and objectives of our scientific studies were to determine the uvological characteristics of red grapes raw materials of the Vitis labrusca (Fox Grape) family’s vine varieties "Zeibel 5455", "Ojaleshi" and "Jvarisula" growing in the viticulture-winemaking zone of Imereti (Georgia) and study of phenolic compounds, flavonoids, catechins, leucoanthocyanins, cations of mineral substances and antioxidant activity of liquid hydrophilic concentrates containing 65–67% dry matter.
We used modern methods of gravimetric, extraction, spectral and chromatographic research.
Scientific studies have shown that all three grape-seed concentrates contain large amounts of phenolic compounds, potassium, calcium and magnesium cations, and are characterized by high antioxidant activity (49.8% – Zeibel 5455 seed concentrate; 51.5% – Ojaleshi seed concentrate; and 50.2% – Jvarisula seed concentrate).
The research is of practical importance, because the developed strong antioxidant, polyphenolic grape seed concentrates are the best raw materials for the production of functional food supplements.
Скачивания
Metrics
Литература
Denev P., Lojek A., Ciz M., Kratchanova M. Bulg. J. Agric. Sci., 2013, vol. 19, pp. 22–27.
Jayaprakasha G.K., Selvi T., Sakariah K.K. Food Research International, 2003, vol. 36(2), pp. 117–122.
Fraga C.G., Galleano M., Verstraeten S.V., Oteiza P.I. Mol. asp. Med., 2010, vol. 31, pp. 435–445.
Rajha H.N., Darra N., Vorobiev E., Louka N., Maroun R. Food and Nutrition Sciences, 2013, vol. 4(6), pp. 650–659.
Yamagata K., Tagami M., Yamori Y. Nutrition, 2015, vol. 31, pp. 28–37.
Gvinianidze T.N., Karchava M.S., Jabnidze R.H. Open Access J. ARTOAJ, 2018, vol. 16(2), pp. 56–63.
Romer J., Lund L.R., Dano K. Nature Medicine, 1997, vol. 3, pp. 1195–1196.
Kammerer D., Claus A., Carle R., Schieber A. J. Agric. Food Chem., 2004, vol. 52, no. 14, pp. 4360–4367.
Zharskaya O.M., Gorgun Yu.V., Karaseva G.A., Ulasevich D.N., Usov G.M. Meditsinskie novosti, 2014, vol. 4, pp. 16–20. (in Russ.).
Vuolo M.M., Lima V.S., Maróstica M.R. Jr. J. Bioactive Compounds, 2019, pp. 33–50.
Hertog M.G., Kromhout D., Aravanis C. et al. Arch. Inter. Med., 1995, vol. 155(4), pp. 381–386.
Gvinianidze T.N., Chikovani P.M., Gvinianidze T.T., Jabnidze R.H., Mindeli V.A. Scientific Journal “Annals of Agrarian Science”, 2017, vol. 15, pp. 472–475.
Durmishidze S., Khachidze O. Chemical composition of grapes. Publishing House "Science," Tbilisi, 1981, 189 p.
Nilov V.I., Skurikhin I.M. Khimiya vinodeliya. [Chemistry of winemaking]. Moscow, 1967, 450 p. (in Russ.).
Rubilar M., Pinelo M., Shene C., Sineiro J., Nunez M.J. J. Agric. Food Chem., 2007, vol. 55, pp. 10101–10109.
Assraoui K., Rochd T. Journal of Biosciences and Medicines, 2023, vol. 11, pp. 79–95.
Okawa M., Kinjo J., for Nohara T., Ono M. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 2001, vol. 24, pp. 202–211.
Oszmiański J., Wojdyło A. European Food Research and Technology, 2005, vol. 221(6), pp. 809–813.
Prostoserdov N.N. Izucheniye vinograda dlya opredeleniya yego ispol'zovaniya (Uvologiya). [The study of grapes to determine its use (Uvology)]. Moscow, 1963, 79 p. (in Russ.).
Gvinianidze T.N. Wine-technology and technochemical control. Monograph. Kutaisi, 2023, 450 p.
Pütz H. Winemaking. Tbilisi, 2020, 400 p.
Kopaliani R., Gvinianidze T., Jabnidze R. Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Naturae, 2019, vol. 4, pp. 93–104.
Rosch D., Bergman M., Knorr D., Kroh L. J. Agric. Food Chem., 2003, vol. 51, pp. 4233–4239.
Temur G., Teona G. Open Acc. J. Envi. Soi. Sci., 2018, vol. 1(4), pp. 83–87.
Huang D., Ou B., Prior R.L. J. Agric. Food Chem., 2005, vol. 23, no. 53(6), pp. 1841–1856.
Pellegrini N., Serafini M., Colombi B., Del Rio D., Salvatore S., Bianchi M., Brighenti F. J. Nutr., 2003, vol. 133(9), pp. 2812–2819.
Copyright (c) 2024 Химия растительного сырья
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.