ESSENTIAL OIL COMPOSITION OF TWO SPECIES OF SCUTELLARIA AERIAL PARTS
UDC 547.913:543.544.32
Аннотация
The chemical composition of essential oils obtained by hydrodistillation method from two plants of the genus Scutellaria, grown in Uzbekistan and used in folk medicine were comparatively investigated by GC/MS and FID. Overall individually thirty three constituents were identified in both of aerial parts of S. adenostegia and S. comosa essential oils, representing 94.4 and 97.0% of the total, respectively. The main components were determined as acetophenone (24.2%), eugenol (12.3%), caryophyllene oxide (8.9%), and β-caryophyllene (7.0%) in the oil of S. adenostegia. β-Caryophyllene (12.5%), phytol (11.4%), linalool (11.1%), acetophenone (10.4%), caryophyllene oxide (6.6%),1-hexanol (5.3%), and (E)-2-hexenal (5.1%) were found as major components in the S. comosa oil. The composition of the oils of S. adenostegia and S. comosa was being reported for the first time. The essential oils of S. adenostegia and S. comosa showed significant antimicrobial properties against Bacillus subtilis, moderate effect against Salmonella enterica and Escherichia coli.
Скачивания
Metrics
Литература
Shang X., He X., He X., Li M., Zhang R., Fan P., Zhang Q., Jia Z. J. Ethnopharmacol., 2010, vol. 128, pp. 279–313. DOI: 10.1016/j.jep.2010.01.006.
Karimov A.M., Botirov E.Kh. Russian J. Bioorg. Chem., 2017, vol. 43, pp. 691–711. DOI: 10.1134/S1068162017070068.
Khodjimatov K.Kh., Aprasidi G.S., Khodjimatov A.K. Dikorastushie celebniye rasteniya srednei azii. [Wilde type me-dicinal plants of Central Asia]. Tashkent, 1995, pp. 83–98. (in Russ.).
Tashmatov Z.O., Eshbakova K.A., Bobakulov Kh.M. Chem. Nat. Compd., 2011, vol. 47, pp. 440–441. DOI: 10.1007/s10600-011-9955-8.
Karimov A.M., Ostroushko Yu.V., Botirov E.Kh. Chem. Nat. Compd., 2019, vol. 55, pp. 545–546. DOI: 10.1007/s10600-019-02737-0.
Cicek M., Demirci B., Yilmaz G., Baser K.H.C. Nat. Prod. Res., 2011, vol. 25, pp. 1720–1726. DOI: 10.1080/14786419.2010.512997.
Dereboylu A.E., Sarikahya N.B., Sengonca N., Kirmizigul S., Yasa I., Gucel S., Guvensen A. Asian. J. Chem., 2012, vol. 24, pp. 4911–4916.
Miyazawa M., Nomura M., Marumoto S., Mori K. J. Oleo Sci., 2013, vol. 62, pp. 51–56. DOI: 10.5650/jos.62.51.
Nikbin M., Kazemipour N., Maghsoodlou M.T., Valizadeh J., Sepehrimanesh M., Davarimanesh A. Avicenna. J. Phytomed., 2014, vol. 4, pp. 182–190. DOI: 10.22038/AJP.2014.1863.
Mamadalieva N.Z., Sharopov F.S., Satyal P., Azimova S.S., Wink M. Nat. Prod. Res., 2017, vol. 31, pp. 1172–1176. DOI: 10.1080/14786419.2016.1222383.
Yu J., Lei J., Yu H., Cai X., Zou G. Phytochemistry, 2004, vol. 65, pp. 881–884. DOI: 10.1016/j.phytochem.2004.02.005.
Skaltsa H.D., Lazari D.M., Mavromati A.S., Tiligada E.A., Constantinidis T.A. Planta Med., 2000, vol. 66, pp. 672–674. DOI: 10.1055/s-2000-8650.
Skaltsa H.D., Lazari D.M., Kyriazopoulos P., Golegou S., Triantaphyllidis S., Sokovic M., Kypriotakis Z. J. Essent. Oil Res., 2005, vol. 17, pp. 232–235. DOI: 10.1080/10412905.2005.9698886.
Arıtuluk Z.C., Özkul Koçak C., Renda G., Ekizoğlu M., Ezer N. J. Res. Pharm., 2019, vol. 23, no. 3, pp. 552–558. DOI: 10.12991/jrp.2019.162.
Babushok V.I., Linstrom P.J., Zenkevich I.G. J. Phys. Chem. Ref. Data, 2011, vol. 40, no. 4, pp. 0431011–0431047. DOI: 10.1063/1.3653552.
Sarker S.D., Nahar L., Kumarasamy Y. Methods, 2007, vol. 42, pp. 321–324. DOI: 10.1016/j.ymeth.2007.01.006.
Dahham S.S., Tabana Y.M., Iqbal M.A., Ahamed M.B.K., Ezzat M.O., Majid A.S.A., Majid A.M.S.A. Molecules, 2015, vol. 20, pp. 11808–11829. DOI: 10.3390/molecules200711808.
Marchese A., Barbieri R., Coppo E., Orhan I.E., Daglia M., Nabavi S.F., Izadi M., Abdollahi M., Nabavi S.M., Ajami M. Crit. Rev. Microbiol., 2017, vol. 43, pp. 668–689. DOI: 10.1080/1040841X.2017.1295225.
Copyright (c) 2021 Химия растительного сырья
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.