INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF MICROWAVE RADIATION ON THE PROPERTIES OF VEGETABLE FOOD PRODUCTS BY METHODS OF EPR AND IR SPECTROSCOPY
Abstract
Technological progress brings to the feeding ecology some significant problems. Eletromagnetic microwave fields are some of the major pollutants as environment in general and food products in particular. Under the influence of microwave radiation with a high energy density in food products, the formation of groups with unpaired electrons (free radicals) possible, which are one of the causes of premature aging of the human organism.
In this work by the methods of EPR and Fourier IR spectroscopy in the middle area carried out a qualitative analysis of the processes taking place in a number of vegetable food products when exposed to different doses of microwave radiation. EPR spectroscopy revealed that the starting materials contain a small amount of paramagnetic centers (free radicals), but under the influence of the microwave radiation it increases in proportion of time and (or) the radiation power. The IR spectra is a decrease in the absorption band intensity ν(OH), due, apparently , to the loss of molecular water samples during heating and rising band intensity ν(C=O), which may be explained by the formation of significant amounts of ester and ketone groups in the systems as a result of thermal oxidative degradation (pyrolysis) or organic molecules in the transition state under the influence of superoxide free radicals.
Downloads
Metrics
References
Кривошеин Д.А., Муравей Л.А., Роева Н.Н. Экология и безопасность жизнедеятельности: учебное пособие для вузов. М., 2000. 447 с.
Подлегаева Т.В., Просеков А.Ю. Методы исследования свойств сырья и продуктов питания: учебное пособие. Кемерово, 2004. 101 с.
Моренко В.В. Хижан Е.И., Хижан А.И., Николаевский А.Н. Использование ближней инфракрасной спектро-скопии для анализа пищевых продуктов // Вестник Донецкого национального университета. Сер. А. 2011. №2. С. 120–123.
Самигуллина Н.А., Яхин Р.Г., Яхин Р.Р. Влияние СВЧ-облучения на продукты питания растительного проис-хождения // Инновационная наука. Уфа, 2014. С. 47–50.
Котенева И.В., Сидоров В.И., Котлярова И.А. Анализ модифицированной целлюлозы методом ИК-спектроскопии // Химия растительного сырья. 2011. №1. С. 21–24.
Энциклопедия полимеров. М., 1977. Т.3. С. 853–860.
Жбанков Р.Г. Инфракрасные спектры и структура углеводов. Минск, 1972. 298 с.
Жбанков Р.Г. Инфракрасные спектры целлюлозы и ее производных. Минск, 1964. 108 с.
Мухамадеева Р.М., Жбанков Р.Г., Сопин В.Ф., Марченко Г.Н. Низкочастотная ИК-спектроскопия в исследова-нии структуры целлюлозы и нитратов целлюлозы // Успехи химии. 1993. Т. 62. №4. С. 351–364.
Геньш К.В., Колосов П.В., Базарнова Н.Г. Качественный анализ нитратов целлюлозы методом ИК-Фурье-спектроскопии // Химия растительного сырья. 2010. №1. С. 63–66.
Сивчик В.В., Жбанков Р.Г. Исследование колебательных спектров D-глюкозы и ряда моносахаридов // Журнал прикладной спектроскопии. 1978. Т. 28, №6. С. 1038–1045.
Гасанова Е.С., Мязин Н.Г., Фоминых Т.О. Изучение системы почва – растение на примере топинамбура мето-дом ИК-спектроскопии // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2014. №1-2. С. 14–19.
Владимиров Ю.А. Свободнорадикальное окисление липидов и физические свойства липидного слоя биологиче-ских мембран // Биофизика. 1987. Т. 32. №5. С. 830–844.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.