INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF MICROWAVE RADIATION ON THE PROPERTIES OF VEGETABLE FOOD PRODUCTS BY METHODS OF EPR AND IR SPECTROSCOPY

  • Рашит (Rashit) Гарафутдинович (Garafutdinovich) Яхин (Yakhin) Kazan State University of Architecture and Engineering Email: rojyahin@yandex.ru
  • Нурзиля (Nurzilja) Альбертовна (Al'bertovna) Самигуллина (Samigullina) Tatar-English Grammar School №16 Email: samigullinan@mail.ru
  • Эдуард (Eduard) Михайлович (Mihajlovich) Ягунд (Yagund) Kazan State University of Architecture and Engineering Email: yagund1962@mail.ru
  • Рустем (Rustem) Рашитович (Rashitovich) Яхин (Yakhin) Interregional Clinical and diagnostic center Email: rustemyakhin@mail.ru
Keywords: vegetable food products, microwave radiation, free radicals, EPR, FTIR Method

Abstract

Technological progress brings to the feeding ecology some significant problems. Eletromagnetic microwave fields are some of the major pollutants as environment in general and food products in particular. Under the influence of microwave radiation with a high energy density in food products, the formation of groups with unpaired electrons (free radicals) possible, which are one of the causes of premature aging of the human organism.

In this work by the methods of EPR and Fourier IR spectroscopy in the middle area carried out a qualitative analysis of the processes taking place in a number of vegetable food products when exposed to different doses of microwave radiation. EPR spectroscopy revealed that the starting materials contain a small amount of paramagnetic centers (free radicals), but under the influence of the microwave radiation it increases in proportion of time and (or) the radiation power. The IR spectra is a decrease in the absorption band intensity ν(OH), due, apparently , to the loss of molecular water samples during heating and rising band intensity ν(C=O), which may be explained by the formation of significant amounts of ester and ketone groups in the systems as a result of thermal oxidative degradation (pyrolysis) or organic molecules in the transition state under the influence of superoxide free radicals.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Рашит (Rashit) Гарафутдинович (Garafutdinovich) Яхин (Yakhin), Kazan State University of Architecture and Engineering
заведующий кафедрой физики, электротехники и автоматики
Нурзиля (Nurzilja) Альбертовна (Al'bertovna) Самигуллина (Samigullina), Tatar-English Grammar School №16
Учитель химии
Эдуард (Eduard) Михайлович (Mihajlovich) Ягунд (Yagund), Kazan State University of Architecture and Engineering
доцент кафедры физики, электротехники и автоматики
Рустем (Rustem) Рашитович (Rashitovich) Яхин (Yakhin), Interregional Clinical and diagnostic center
Врач-хирург

References

Кривошеин Д.А., Муравей Л.А., Роева Н.Н. Экология и безопасность жизнедеятельности: учебное пособие для вузов. М., 2000. 447 с.

Подлегаева Т.В., Просеков А.Ю. Методы исследования свойств сырья и продуктов питания: учебное пособие. Кемерово, 2004. 101 с.

Моренко В.В. Хижан Е.И., Хижан А.И., Николаевский А.Н. Использование ближней инфракрасной спектро-скопии для анализа пищевых продуктов // Вестник Донецкого национального университета. Сер. А. 2011. №2. С. 120–123.

Самигуллина Н.А., Яхин Р.Г., Яхин Р.Р. Влияние СВЧ-облучения на продукты питания растительного проис-хождения // Инновационная наука. Уфа, 2014. С. 47–50.

Котенева И.В., Сидоров В.И., Котлярова И.А. Анализ модифицированной целлюлозы методом ИК-спектроскопии // Химия растительного сырья. 2011. №1. С. 21–24.

Энциклопедия полимеров. М., 1977. Т.3. С. 853–860.

Жбанков Р.Г. Инфракрасные спектры и структура углеводов. Минск, 1972. 298 с.

Жбанков Р.Г. Инфракрасные спектры целлюлозы и ее производных. Минск, 1964. 108 с.

Мухамадеева Р.М., Жбанков Р.Г., Сопин В.Ф., Марченко Г.Н. Низкочастотная ИК-спектроскопия в исследова-нии структуры целлюлозы и нитратов целлюлозы // Успехи химии. 1993. Т. 62. №4. С. 351–364.

Геньш К.В., Колосов П.В., Базарнова Н.Г. Качественный анализ нитратов целлюлозы методом ИК-Фурье-спектроскопии // Химия растительного сырья. 2010. №1. С. 63–66.

Сивчик В.В., Жбанков Р.Г. Исследование колебательных спектров D-глюкозы и ряда моносахаридов // Журнал прикладной спектроскопии. 1978. Т. 28, №6. С. 1038–1045.

Гасанова Е.С., Мязин Н.Г., Фоминых Т.О. Изучение системы почва – растение на примере топинамбура мето-дом ИК-спектроскопии // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2014. №1-2. С. 14–19.

Владимиров Ю.А. Свободнорадикальное окисление липидов и физические свойства липидного слоя биологиче-ских мембран // Биофизика. 1987. Т. 32. №5. С. 830–844.

Published
2016-11-07
How to Cite
1. Яхин (Yakhin)Р. (Rashit) Г. (Garafutdinovich), Самигуллина (Samigullina)Н. (Nurzilja) А. (Al’bertovna), Ягунд (Yagund)Э. (Eduard) М. (Mihajlovich), Яхин (Yakhin)Р. (Rustem) Р. (Rashitovich) INVESTIGATION OF THE INFLUENCE OF MICROWAVE RADIATION ON THE PROPERTIES OF VEGETABLE FOOD PRODUCTS BY METHODS OF EPR AND IR SPECTROSCOPY // chemistry of plant raw material, 2016. № 1. P. 151-157. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/1269.
Section
Application