CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF THE ROWANBERRY EXTRACT

  • Светлана (Svetlana) Евгеньевна (Evgen'evna) Фоменко (Fomenko) V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041 Email: fomenko29@mail.ru
  • Наталья (Natal'ja) Федоровна (Fedorovna) Кушнерова (Kushnerova) V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041 Email: nkushnerova@poi.dvo.ru
  • Владимир (Vladimir) Геннадьевич (Gennad'evich) Спрыгин (Sprygin) V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041 Email: vsprygin@poi.dvo.ru
  • Елена (Elena) Сергеевна (Sergeevna) Другова (Drugova) V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041 Email: drug_e@poi.dvo.ru
  • Татьяна (Tat'jana) Викторовна (Viktorovna) Момот (Momot) Biomedicine school of Far Eastern Federal University, ul. Sukhanova, 8, Vladivostok, 690950 Email: kushnerova83@mail.ru
Keywords: extract of rowanberry, total polyphenols, lipids, antiradical and antioxidant activity, toxic hepatitis

Abstract

The object of this study was the extract obtained from the dried pomace of rowanberry amurensis (Sorbus amurensis Koehne) after juice separation. It was studied the total polyphenols contents, lipids pattern and antiradical activity of the extract. The total polyphenols contents made 80±2,5 mg gallic acid equivalents per 100 ml, which specify the level of its antiradical activity that was determined at the level of 29,73±0,23 mmol equvalents of trolox per liter. Lipids constituent included 3 phospholipid and 6 neutral lipids fractions. Its contents was found within 13,4±0,14 mg of total lipids per ml. Findings indicate to the high biological activity of the extract and the reasonability of its experimental study. It was shown on the laboratory model of toxic carbon tetrachloride hepatitis in rats that extract from the rowanberry at endogastric administration in dosage of 100 mg of total polyphenols per kg of body weight, possess expressed antioxidant and hepatoprotective activity. Administration of the extract facilitate the decreasing of the general lipids contents, specific liver weight, alanine aminotransferase activity, as well the level of the reduced glutathione and activity antioxidant and lysosomal enzymes is normalized. Extract from rowanberry is a promising source for developing of biologically active food supplements with high antioxidant and antiradical activity.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Светлана (Svetlana) Евгеньевна (Evgen'evna) Фоменко (Fomenko), V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041
ведущий научный сотрудник лаборатории биохимии, кандидат биологических наук
Наталья (Natal'ja) Федоровна (Fedorovna) Кушнерова (Kushnerova), V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041
заведующая лабораторией биохимии, доктор биологических наук, профессор
Владимир (Vladimir) Геннадьевич (Gennad'evich) Спрыгин (Sprygin), V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041
ведущий научный сотрудник лаборатории биохимии, кандидат биологических наук
Елена (Elena) Сергеевна (Sergeevna) Другова (Drugova), V.I. Il’ichev Pacific Oceanological Institute FEBRAS, ul. Baltijskaya, 43, Vladivostok, 690041
младший научный сотрудник лаборатории биохимии, кандидат биологических наук
Татьяна (Tat'jana) Викторовна (Viktorovna) Момот (Momot), Biomedicine school of Far Eastern Federal University, ul. Sukhanova, 8, Vladivostok, 690950
кандидат медицинских наук, доцент кафедры фундаментальной медицины

References

Тихонов В.Н., Калинкина Г.И., Сальникова E.H. Лекарственные растения, сырье и фитопрепараты: учебное по-собие / под ред. проф. С.Е. Дмитрука. Часть I. Томск, 2004. 116 с.

Государственная фармакопея СССР. XI издание. Вып. 2. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. М., 1990. 385 с.

Петрова С.Н., Ивкова А.В. Химический состав и антиоксидантные свойства видов Rosa L. // Химия раститель-ного сырья. 2014. №2. С. 13–19.

Спрыгин В.Г., Кушнерова Н.Ф., Фоменко С.Е. Отходы от переработки дальневосточных дикоросов – перспек-тивные источники пищевых антиоксидантов // Известия Самарского научного центра РАН. 2010. Т. 12, №1(3). С. 812–815.

Olszewska M.A., Michel P. Antioxidant activity of inflorescences, leaves and fruits of three Sorbus species in relation to their polyphenolic composition // Natural Product Research. 2009. Vol. 23. N16. Pp. 1507–1521.

Kylli P., Nohynek L., Puupponen-Pimiä R., Westerlund-Wikström B., McDougall G., Stewart D., Heinonen M. Ro-wanberry phenolics: compositional analysis and bioactivities // J. Agricultural and Food Chemistry. 2010. Vol. 58. N22. Pp. 11985–11992.

Hukkanen A.T., Pölönen S.S., Kärenlampi S.O., Kokko H.I. Antioxidant capacity and phenolic content of sweet ro-wanberries // J. Agricultural and Food Chemistry. 2006. Vol. 54. N1. Pp. 112–119.

Nakatani N. Antioxidants from spices and herbs // Natural antioxidants chemistry, health effects and applications. Champaign, Illinois: AOCS Press, 1996. Pp. 65–75.

Дикорастущие полезные растения России / отв. ред. А.Л. Буданцев, Е.Е. Лесиовская. СПб., 2001. 663 с.

Singleton V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and anti-oxidants by means of Folin-ciocalteu reagent // Oxidants and Antioxidants. San Diego: Academic Press Inc., 1999. Vol. 299. Pp. 152–178.

Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C.A. Antioxidant activity applying an improved ABTS+ radical cation decolorization assay // Free Radical Biology & Medicine. 1999. Vol. 26. N9-10. Pp. 1231–1237.

Folch J., Less M., Sloane Stanley G.H. A simple methods for the isolation and purification of total lipids from animal tissues // J. Biological Chemistry. 1957. Vol. 226. Pp. 497–509.

Svetashev V.I., Vaskovsky V.Е. Asimplified technique for thinlayer microchromatography of lipids // J. Chromatog-raphy. 1972. Vol. 67. N2. Pp. 376–378.

Vaskovsky V.E., Kostetsky E.Y., Vasenden I.M. A universal reagent for phospholipid analysis // J. Chromatography. 1975. Vol. 114. N1. Pp. 129–141.

Amenta J.S. A rapid chemical method for quantification of lipids separated by thin-layer chromatography // J. Lipid Res. 1964. Vol. 5. N2. Pp. 270–272.

Руководство по экспериментальному (доклиническому) изучению новых фармакологических веществ / под ред. Р.У. Хабриева. Москва, 2005. 832 с.

Венгеровский А.И., Маркова И.В., Саратиков А.С. Доклиническое изучение гепатозащитных средств // Ведо-мости фарм. комитета. 1999. №2. С. 9–12.

Paoletti F., Aldinucci D., Mocali A., Caparrini A. A sensitive spectrophotometric method for the determination of su-peroxide dismutase activity in tissue extracts // Analytical biochemistry. 1986. Vol. 154. N2. Pp. 536–541.

Новгородцева Т.П., Эндакова Э.А., Янькова В.И. Руководство по методам исследования параметров системы «Перекисное окисление липидов – антиоксидантная защита» в биологических жидкостях. Владивосток, 2003. 80 с.

Buege J.A., Aust S.D. Microsomal lipid peroxidation // Methods in Enzymology. 1978. Vol. 52. Pp. 302–310.

Меркурьева Р.В., Билич Г.Л., Нарциссов Р.П. Биохимические и цитохимические методы определения активно-сти ферментов и фермент-субстратных систем различной клеточной локализации. М., 1982. 40 с.

Weber L.M., Boll M., Stampfl A. Hepatotoxicity and mechanism of action of haloalkanes: carbon tetrachloride as a toxi-cological model // Critical Reviews in Toxicology. 2003. Vol. 33. N2. Pp. 105–136.

Новиков В.Е., Левченкова О.С. Новые направления поиска лекарственных средств с антигипоксической актив-ностью и мишени для их действия // Экспериментальная и клиническая фармакология. 2013. Т. 76. №5. С. 37–47.

Ding T., Tian S., Zhang Z., Gu D., Chen Y., Shi Y., Sun Z. Determination of active component in silymarin by RP-LC and LC/MS // J. Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 2001. Vol. 26, N1. Pp. 155–161.

Published
2015-04-16
How to Cite
1. Фоменко (Fomenko)С. (Svetlana) Е. (Evgen’evna), Кушнерова (Kushnerova)Н. (Natal’ja) Ф. (Fedorovna), Спрыгин (Sprygin)В. (Vladimir) Г. (Gennad’evich), Другова (Drugova)Е. (Elena) С. (Sergeevna), Момот (Momot)Т. (Tat’jana) В. (Viktorovna) CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF THE ROWANBERRY EXTRACT // chemistry of plant raw material, 2015. № 2. P. 161-168. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/571.
Section
Low-molecular weight compounds