PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES AND THERMOPHYSICAL CHARACTERISTICS OF BIRCH (BETULA PENDU-LA) EXTRACT

  • Александр (Aleksandr) Валентинович (Valentinovich) Савенко (Savenko) Rubtsovsk Industrial Institute (branch) I.I. Polzunov Altai State Technical University, Traktornaia st., 2/6, Rubtsovsk, 658207 Email: saven21@mail.ru
  • Александр (Aleksandr) Филиппович (Filippovich) Сорокопуд (Sorokopud) Kemerovo Technological Institute of Food Industry, bul'var Stroitelei, 47, Kemerovo, 650056 Email: office@kemtipp.ru
Keywords: Birch leaf extract, density, viscosity, surface tension, thermal conductivity, specific heat

Abstract

The use of additives of natural origin in food production, can improve their nutritional value, give them the necessary properties and increase their competitiveness in the market. The interest in food products containing natural substances is widespread. Birch has been known for its healing properties for a long time and modern studies of itsextracts’properties open new boundaries for its use in the food industry. The use of birch biomass is not appropriate in terms of customer demand. The method of extraction has justified the removing nutrients from plant material. However, the extracts have low concentrations of nutrients affecting their useful properties. Among other methods of concentration there can be distinguished evaporation under a vacuum, as a way to maintain more useful properties of extractives. The receipt of concentrated extract on an industrial scale is difficult due to the lack of data on the physicochemical and thermal properties of birchleaves extract which is necessary for a design and manufacturing equipment, including evaporators. The work contains the research results of the effects of temperature and the concentration of dry matter on the physicochemical properties (density, viscosity, surface tension) and thermal characteristics (thermal conductivity, specific heat) of birch leaves’ extract produced using the most widespread research methods in experimental practice. The received data areanalyzed and presented in the form of diagrams which help to trace discovered dependences. As a result of statistical processing of the experimental data we have got multiple regression equations describing the change of physicochemical properties and thermal characteristics of the extracts in a wide range of temperatures and dry matter content.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Александр (Aleksandr) Валентинович (Valentinovich) Савенко (Savenko), Rubtsovsk Industrial Institute (branch) I.I. Polzunov Altai State Technical University, Traktornaia st., 2/6, Rubtsovsk, 658207
аспирант кафедры «Техника и технология машиностроения и пищевых производств»
Александр (Aleksandr) Филиппович (Filippovich) Сорокопуд (Sorokopud), Kemerovo Technological Institute of Food Industry, bul'var Stroitelei, 47, Kemerovo, 650056
профессор кафедры «Машины и аппараты пищевых производств», доктор технических наук

References

Epstein H. Nature's nourishing botanical (growth of herbs and other plant based medicines and cosmetics) (Industry Overview) // Soap and Cosmet. 2000. Vol. 76, N12. Pp. 51–54.

Горбачева С.В. и др. Практикум по физической и коллоидной химии. М., 1979. 256 с.

ГОСТ 28562-90. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения раствори-мых сухих веществ. М., 2010. 12 с.

ГОСТ 29030-91. Продукты переработки плодов и овощей. Пикнометрический метод определения относитель-ной плотности и содержания растворимых сухих веществ. М., 2010. 6 с.

Гриценко В.В. Интенсификация теплообмена в роторном распылительном испарителе : дис. ... канд. техн. наук. Кемерово, 2009. 121 с.

Демина Л.Н., Паршикова В.Н., Сепень Р.А. Минеральный состав водных экстрактов Betula Pendula Roth, Ribes Nigrum L. // Химия растительного сырья. 2003. №4. С. 57–60.

Ленцова Л.В., Каленик Т.К. Пищевые жиры: значение и проблемы. Владивосток, 2001. 150 с.

Методы определения теплопроводности температуропроводности / под ред. А.В. Лыкова. М., 1973. 336 с.

Парфенова Т.В., Ленцова Л.В., Зверева А.М. Экстракты березовых почек и березовых листьев в качестве анти-оксидантов для маргариновой продукции // Масложировая промышленность. 2004. №3. С. 46.

Сорокопуд А.Ф. Разработка и совершенствование роторных распылительных аппаратов с целью интенсифика-ции процессов в гетерогенных газожидкостных системах : дис. ... д-ра техн. наук. Кемерово, 1998. 529 с.

Шалаева А.В., Федорова О.Б. Модифицированная полиэтиленовая пленка для хранения творожного продукта // Пищевая промышленность. 2011. №6. С. 30–31.

Published
2015-11-12
How to Cite
1. Савенко (Savenko)А. (Aleksandr) В. (Valentinovich), Сорокопуд (Sorokopud)А. (Aleksandr) Ф. (Filippovich) PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES AND THERMOPHYSICAL CHARACTERISTICS OF BIRCH (BETULA PENDU-LA) EXTRACT // chemistry of plant raw material, 2015. № 4. P. 125-130. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/763.
Section
Technology