ELABORATION AND VALIDATION OF METHODS OF QUANTITATIVE ANALYSIS OF PHENOLIC COMPOUNDS AND FLAVONOIDS IN THE EXTRACTS OF HIGHER FUNGI

  • Мария (Marija) Анатольевна (Anatol'evna) Проценко (Protsenko) State Research Center of Virology and Biotechnology Vector, 630559, Koltsovo, Novosibirsk region Email: protsenko_ma@vector.nsc.ru
  • Нина (Nina) Егоровна (Egorovna) Костина (Kostina) State Research Center of Virology and Biotechnology Vector, 630559, Koltsovo, Novosibirsk region Email: kostina_ne@vector.nsc.ru
Keywords: extracts, fungi, plants, phenolic compounds, flavonoids, validation, linearity, precision, convergence

Abstract

Simple rapid method for the quantitative determination of phenolic compounds and flavonoids in the extracts of basidiomycetes and plants have been elaborated, using as a model system ethanol extract of the fungus xylotrophic Fomes fomentarius.The basis of the methods of analysis of phenolic compounds selected photocolorimetric method of Folin Ciocalteau. For analysis of flavonoid selected spectrophotometric method based on the reaction of complexation with aluminum chloride.It was conducted optimization of the composition of the reactants and their concentrations in the reaction mixture for each of the analysis techniques. The advantages of the developed techniques are: simplicity, speed, the use of general laboratory equipment, small volumes of test samples and reagents. It is shown that the proposed methods allow to conduct analyses in a series of up to four dozen samples. Set validation parameters of the developed methods: linearity, precision and convergence. It was determined validation parameters of the developed methods linearity, precision and convergence. Validation showed that the methods meet the eligibility criteria. The proposed methods of quantitative analysis by the authors of phenolic compounds and flavonoids can be recommended for the characterization of extracts of fungi and plants, both natural and biotechnological origin.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Мария (Marija) Анатольевна (Anatol'evna) Проценко (Protsenko), State Research Center of Virology and Biotechnology Vector, 630559, Koltsovo, Novosibirsk region
младший научный сотрудник
Нина (Nina) Егоровна (Egorovna) Костина (Kostina), State Research Center of Virology and Biotechnology Vector, 630559, Koltsovo, Novosibirsk region

старший научный сотрудник, кандидат биологических наук

References

Lo K.M., Cheung P.C.K. Antioxidant activity of extracts from the fruiting bodies of Agrocybe aegerita var Alba // Food Chemistry. 2005. Vol. 89. Pp. 533–539.

Lee I., Yun B. Styrylpyrone-class compounds from medicinal fungi Phellinus and Inonotus spp., and their medicinal importance // J Antibiot. 2011. Vol. 64, N5. Pp. 349–359.

Ковалева А.В., Кузьминых О.В., Лащенко Е.Ю., Древаль К.Г., Каниболоцкая Л.В., Бойко М.И., Шендрик А.Н. Антиоксидантные свойства дереворазрушающих макромицетов // Вісник донецького національного університе-ту. 2013. №1. С. 136–139.

Zheng W., Zyao Y., Zheng M., Yin Z., Chen C., Wei Z. Phenolic compounds from Inonotus obliquus and their im-mune-stimulating effects // Mycosystema. 2008. Vol. 27, N4. Pp. 574–581.

Федосеева А.А., Лебедкова О.С., Каниболоцкая Л.В., Шендрик А.Н. Антиоксидантная активность настоев чая // Химия растительного сырья. 2008. №3. С. 123–127.

Цыдендамбаев П.Б., Хышиктуев Б.С., Николаев С.М. Биологические эффекты флавоноидов // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН. 2006. №6 (52).

Шарова О.В., Куркин В.А. Флавоноиды цветков календулы лекарственной // Химия растительного сырья. 2007. №1. С. 65–68.

Проценко М.А. Получение экстрактов и характеристика биологически активных соединений из Fomes fomentarius // Медицина и образование в Сибири. 2013. №4.

ГОСТ Р ИСО 5725-1-2002. Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. Ч. 1: Основные положения и определения. М., 2002. 28 с.

Государственная Фармакопея Российской Федерации. XII издание. Ч. 2. М., 2010. 600 с.

Мешковский А.П. Валидация аналитических методов // Современные требования к организации и деятельности контрольно-аналитических лабораторий отделов контроля качества фармацевтических предприятий : сборник. М., 2002. С. 26–30.

Блажей А., Шутый Л. Фенольные соединения растительного происхождения. М., 1977. 158 с.

ГОСТ 19885-74 Чай. Методы определения содержания таннина и кофеина. М., 1974. 5 с.

Singleton V.L., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M. Analisis of total phenols and other oxidation substrates and anti-oxidants by means of Folin-Ciocoalteu reagent // Methods in Enzymology. 1999. Vol. 299. Рp. 152–178.

Oyaizu M. Studies on product of browning reaction prepared from glucose amine // Jpn. J. Nutr. 1986. Vol. 44. Pp. 307–315.

Корулькин Д.Ю., Абилов Ж.А., Музычкина Р.А., Толстиков Г.А. Природные флавоноиды. Новосибирск, 2007. 232 с.

Латыпова Г.М., Романова З.Р., Бубенчикова В.Н., Аюпова Г.В. Исследование качественного и количественного состава флавоноидных соединений густого экстракта первоцвета лекарственного // Химия растительного сырья. 2009. №4. С. 113–116.

Лобанова А.А., Будаева В.В., Сакович Г.В. Исследование биологически активных флавоноидов в экстрактах из растительного сырья // Химия растительного сырья. 2004. №1. С. 47–52.

Патент 2266544 (РФ). Унифицированный способ количественного определения флавоноидов в траве и экстрак-ционных препаратах очанки / В.М. Петриченко, Т.В. Сухинина. 2005.

Published
2015-10-12
How to Cite
1. Проценко (Protsenko)М. (Marija) А. (Anatol’evna), Костина (Kostina)Н. (Nina) Е. (Egorovna) ELABORATION AND VALIDATION OF METHODS OF QUANTITATIVE ANALYSIS OF PHENOLIC COMPOUNDS AND FLAVONOIDS IN THE EXTRACTS OF HIGHER FUNGI // chemistry of plant raw material, 2015. № 3. P. 117-126. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/822.
Section
Low-molecular weight compounds