THE VITAMIN E CONTENT IN EDIBLE AND PHARMACEUTICAL OILS

  • Наталия Витальевна Сизова Institute of Petroleum Chemistry SB RAS, Akademichesky pr., 4, Tomsk, 634021 Email: sizovaNV@mail.ru
Keywords: tocopherol, antioxidants, oils, determining liquid phase oxidation radical

Abstract

The content of vitamin E (tocopherols) in natural vegetable oils used in alimentary, cosmetic and pharmaceutical products has been determined using microcalorimetry.

As is shown in the work, the quantity of tocopherols is an oil quality index. The high content of vitamin E is determining for choice of oil as ingredient of creams and oil dosage forms since it is an important fat-soluble vitamin. The kinetic method for the determination of vitamin E based on the capability of the tocopherol to inhibit the reactions of radical liquid-phase oxidation was used in the work.

The proposed method for tocopherol determination can be used to control the oil quality and the presence of synthesized antioxidant additions.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Наталия Витальевна Сизова, Institute of Petroleum Chemistry SB RAS, Akademichesky pr., 4, Tomsk, 634021
научный сотрудник лаборатории физико-химических методов исследования, кандидат химических наук, тел.: (3822) 49-25-51, факс: (3822) 49-14-57

References

Витамины / под ред. В.В. Смирнова. М.,1974. 128 с.

Калинин Ф.Л., Лобов В.П., Жидков В.А. Справочник по биохимии. Киев, 1971. 1013 с.

Масла растительные. Методы определения массовых долей витаминов А и Е. ГОСТ 30417-96. М., 1997.

А.с. 761902 (СССР). Способ количественного определения ингибитора-токоферола в подсолнечном масле / Радченко Л.М., Цепалов В.Ф., Кончаловская М.Е., Шмидт А.А., Пастухова В.И., Козлова З.Г. / БИ. 1980. №33.

Бурлакова Е.Б., Храпова Н.Г. Перекисное окисление липидов мембран и природные антиоксиданты // Успехи химии. 1985. Т. LIV, вып. 9. С. 1540–1558.

Шиков А.Н., Макаров В.Г., Рыженков В.Е. Растительные масла и масляные экстракты: технология, стандартизация, свойства. М., 2004. 263 с.

Сизова Н.В., Пикулева И.В., Чикунова Т.М. Жирнокислотный состав масла Саmеlinа sativa (L.) Crantz и выбор оптимального антиоксиданта // Химия растительного сырья. 2003. №2. С. 27–31.

Патент №224205 (РФ). Способ количественного определения токоферолов в растительных маслах / Великов А.А., Сизова Н.В. // БИ №9, 2005.

Сизова Н.В., Андреева Н.Ю. Определение витамина Е в растительных маслах методом микрокалориметрии // Химико-фармацевтический журнал. 2007. Т. 41, №6. С. 49–52.

Сизова Н.В. Снижение концентрации токоферолов в процессе окисления жирных масел // Химия растительного сырья. 2009. №1. C. 117–119.

Сизова Н.В., Попова И.Ю. Cодержание антиоксидантов в экстрактах растительного сырья, полученных сверхкритической экстракцией // Химико-фармацевтический журнал. 2006. Т. 40. №4. С. 29–33.

Published
2013-03-20
How to Cite
1. Сизова Н. В. THE VITAMIN E CONTENT IN EDIBLE AND PHARMACEUTICAL OILS // chemistry of plant raw material, 2013. № 1. P. 157-163. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1301157.
Section
Low-molecular weight compounds