ACCUMULATION OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN UNDERGROUND PARTS OF COMPOSITION OF POTENTILLA ALBA L. AFTER VARIOUS CULTIVATION TERMS

  • Вера Михайловна Косман Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia) Email: kosmanvm@mail.ru
  • Наталья Михайловна Фаустова Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia) Email: faustova-78@mail.ru
  • Ольга Николаевна Пожарицкая Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia) Email: olgapozhar@mail.ru
  • Александр Николаевич Шиков Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia) Email: alexs79@mail.ru
  • Валерий Геннадиевич Макаров Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia) Email: spbpharm@mail.ru
Keywords: Potentilla alba L., rhizomes and radices, biologically active compounds, composition, accumulation, cultivation terms

Abstract

Potentilla alba L. (Rosaceae) is perspective plant for different the treatment of different diseases especially thyroid gland.

Phytochemical study of P. alba rhizome 3-rd and 4-th years old plants cultivated under original technology with application of natural organic fertilizer «Biogumus» was done. Phytochemical evaluation of the samples by various analytical me­thods (AAC, HPLC, TLC, UV-VIS-spectroscopy, titrimetric and gravimetric) was performed.

Rhizomes of P. alba 3-rd and 4-th years plants contain lipophylic compounds (0,21 and 0,25% respectively), significant amounts of substances dissolved in 95% ethanol (20,4 and 17,3%), 40% ethanol (41,0 and 36,0%), hot water (18,9 and 19,5%) and 1% NaOH (25,3 and 34,8%). Polyphenols (50,0 and 33,0%) and phenolic acids (1,1 and 1,0%) were the main groups in 95% ethanol fraction. Polyphenols (4,3 and 4,6%), polymeric (1,2 and 1,0%) and monomeric (0,27 and 0,34%) antocyanidins and trace amounts of flavonoids (0,18 and 0,13%) were determined in 40% ethanol fraction. Tannins (21,9 and 20,5%), amino acids (19,5 and 14,3%) and polysaccharides (4,5 and 5,2%) were dominant groups in water fraction. Thus, three years of cultivation is enough for qualitative biomass reception and biologically active compound accumulation.

Results of macro- and microelement analysis of the samples show that the plant actively accumulates magnesium, calcium, potassium, phosphorus, iron and manganese and contains insignificant quantity of iodine

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Вера Михайловна Косман, Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia)
руководитель группы химико-аналитических исследований, кандидат фармацевтических наук, старший научный сотрудник, тел/факс: (812) 322-56-05
Наталья Михайловна Фаустова, Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia)
кандидат химических наук, научный сотрудник, тел/факс: (812) 322-56-05
Ольга Николаевна Пожарицкая, Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia)
ведущий научный сотрудник, руководитель отдела новых технологий и стандартизации, заместитель генерального директора, кандидат фармацевтических наук, тел/факс: (812) 322-56-05
Александр Николаевич Шиков, Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia)
доктор фармацевтических наук, ведущий научный сотрудник, заместитель генерального директора, тел/факс: (812) 322-56-05
Валерий Геннадиевич Макаров, Institute of Pharmacy of Saint-Petersburg, Piskarevskii pr., 47/5, Saint Petersburg, 195067 (Russia)
доктор медицинских наук, профессор, тел/факс: 322-56-05

References

Гриценко О.М., Смик Г.К. Фiтохiмiчне дослiджения перстачу бiлого // Фармацевтичний журнал. 1977. №1. С. 88.

Лавренов В.К., Лавренова Г.В. Полная энциклопедия лекарственных растений. СПб.; М., 1999. Т. 1. 736 с.

Смык Г.К., Кривенко В.В. Перстач бiлий – ефективный засиб для ликування захворювань щитовидноï залози // Фармацевтичний журнал. 1975. №2. С. 58–62.

Захария А.В. Исследования лапчатки белой как перспективного средства для лечения заболеваний щитовидной железы: автореф. дис. ... канд. биол. наук. Львов, 1997.

Смык Г.К., Меньшова В.А., Корпачев В.В. Опыт вегетативного размножения Potentilia alba L. // Рас-тительные ресурсы. 1982. Вып. 9. С. 31–37.

Оболенская А.В., Ельницкая З.П., Леонович А.А. Лабораторные работы по химии древесины и целлюлозы. М., 1991. 320 с.

Государственная фармакопея СССР. 11-е изд. перераб. и доп., М., 1987. Вып. 1. 335 с.; М., 1989. Вып. 2. 398 с.

Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. М., 2004. 240 с.

Hagermann A.E. Tannin chemistry. 2002, 166 p. www.miohio.edu (цит. 30.10.2003).

Фитохимический анализ лекарственного растительного сырья / под. ред. К.Ф. Блиновой. СПб., 1998. 60 с.

Church F.C., Swaisgood H.E., Porter D.H., Catignani G.L. Spectrophotometric assay using o-phthaldialdehyde for determination of proteolysis in milk and isolated milk proteins // J. Dairy Sci. 1983. Vol. 66. Pp. 1219–1227.

Запрометов М.Н. Биосинтез фенольных соединений и его регуляция // Успехи современной биологии. 1971. Т. 72, вып. 2. С. 219–252.

Oszmianski J., Wojdylo A., Lamer-Zarawska E., Swiader K. Antioxidant tannins from Rosaceae plant roots // Food Chemistry. 2007. Vol. 100. Pp. 579–583.

Lu Y., Foo L.Y. Antioxidant and radical scavenging activities of polyphenols from apple pomace // Food Chemistry. 2000. Vol. 68. Pp. 81–85.

Damien Dorman H.J., Shikov A.N., Pozharitskaya O.N., Hiltunen R. Antioxidant and pro-oxidant evaluation of a Potentilla alba L. rhizome extract // Chem. Biodivers. 2011. Vol. 8, N7. Pp. 1344–1356.

Shikov A.N., Lazukina M.A., Pozharitskaya O.N., Makarova M.N., Golubeva O.V., Makarov V.G., Djachuk G.I. Pharmacological evaluation of Potentilla alba L. in mice: adaptogenic and central nervous system effects // Pharm. Biology. 2011. Vol. 49, N10. Pp. 1023–1028.

Семенова Е.Ф., Преснякова Е.В. Химический состав лапчатки белой и применение ее с лечебной целью // Химия и компьютерное моделирование. 2001. №5.

Кабата-Пендиас А., Пендиас Х. Микроэлементы в почвах и растениях. М., 1989. 439 с.

Аналитический обзор загрязнения природной среды тяжелыми металлами в фоновых районах стран-членов СЭВ (1982–1988). М., 1989. 87 с.

СанПин 2.3.2.1078-01 Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. М., 2002. 163 с.

Published
2013-06-10
How to Cite
1. Косман В. М., Фаустова Н. М., Пожарицкая О. Н., Шиков А. Н., Макаров В. Г. ACCUMULATION OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN UNDERGROUND PARTS OF COMPOSITION OF POTENTILLA ALBA L. AFTER VARIOUS CULTIVATION TERMS // chemistry of plant raw material, 2013. № 2. P. 139-146. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1302139.
Section
Low-molecular weight compounds