PECULIARITIES OF THE MINERAL COMPOSITION OF THE BROWN ALGAE IN THE WHITE AND BARENTS SEAS
Abstract
The contents of macro (Mg, Na, Ca, K, Cl, S) and trace elements (I, Br, Fe, Cr, Ti, P, Si, Sr, Zn, Cu, Al), as well as toxic heavy metals (Pb, Hg) was analyzed in 25 samples of four brown algae (Laminaria saccharina (Linnaeus) J.V.Lamouroux, Laminaria digitata (Hudson) J.V.Lamouroux, Fucus vesiculosus Linnaeus, Ascophyllum nodosum (Linnaeus) Le Jolis), harvested during the complex research expedition "The Arctic Floating University 2012", in the White and Barents Seas. Conclusions are drawn on the patterns in the accumulation of elements in brown algae depending on family and growth conditions, and also regarding the nutritional value of brown algae.
Downloads
Metrics
References
Гудимов А.В. Промысловые и перспективные для использования водоросли и беспозвоночные Баренцева и Белого морей. Апатиты, 1998. С. 529–581.
Клочкова Н.Г., Березовская В.А.. Водоросли Камчатского шельфа. Распространение, биология, химический состав. Владивосток; Петропавловск-Камчатский, 1997. 155 с.
Lee F.A. Basic food chemistry. AVI Publishing Company, Inc., Westport, 1983. p. 430.
Jurkovic N., Kolb N., Colic I. Nutritive value of marine algae Laminaria japonica and Undaria pinnatifida // Nah-rung. 1995. Vol. 39. Pp. 63–66.
Jimnez-Escrig A., Cambrodon I,. Nutritional evaluation and physiological effects of edible seaweeds // Archives La-tino-American Nutrition. 1999. Vol. 49. Pp. 114–120.
Ruperez P. Mineral content of edible marine seaweeds // Food Chemistry. Vol. 79. Pp. 23–26.
Давыдова Л.С., Тагасов В.И. Тяжелые металлы как супертоксиканты 21 века. М., 2002. 140 с.
Physicians for Social Responsibility [электронный ресурс]: Heavy Metals, 2009. URl: http://www.psr.org/environment-and-health/confronting-toxics/heavy-metals/ (accessed June 2010).
Conti Marcelo Enrique et. all. Baseline Trace Metals in Seagrass, Algae, and Mollusks in a Southern Tyrrhenian Ecosys-tem (Linosa Island, Sicily) // Archives of Environmental Contamination and Toxicology. 2010. Vol. 58. Pp. 79–95.
Подкорытова А.В., Вафина Л.Х., Муравьева Е.А., Шарина З.Н. Санитарно-гигиеническая характеристика бу-рых водорослей Белого и Баренцева морей // Рыбпром. 2009. №4. C. 33–39.
Ranjith J., Matthias R. Use of seaweeds for monitoring trace elements in coastal waters // Environmental Geochemis-try and Health. 1996. Vol. 18. Pp. 63–68.
Чернова Е.Н., Сергеева О.С. Концентрации металлов в саргассовых водорослях из прибрежных вод залива Нячанг (Южно-Китайское море) // Биология моря. 2008. №1. C. 57–63.
Коженкова С.И., Христофорова Н.К., Чернова Е.Н. Долговременный мониторинг загрязнения морских вод се-верного Приморья тяжелыми металлами с помощью бурых водорослей // Экология. 2000. №3. С. 233–237.
Almela C., Algora S., et. all. Heavy Metal, Total Arsenic, and Inorganic Arsenic Contents of Algae Food Products // Journal of Agriculture and Food Chem. 2002. Vol. 50. Pp. 918–923.
Sam C.Y., Jong H.M., et. all. Determination of toxic and trace elements in algae by instrumental neutron activation analysis // Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry. 1999. Vol. 240, N1. Pp. 95–100.
Romari's-Hortas V., Garcia-Sartal C., et. all. Characterization of Edible Seaweed Harvested on the Galician Coast (Northwestern Spain) Using Pattern Recognition Techniques and Major and Trace Element Data // Journal of Agriiculture and Food Chemistry. 2010. Vol. 58. Pp. 1986–1992.
ГОСТ 26927-86. Сырье и продукты пищевые. Метод определения ртути. Введ. 01.12.1986. М., 1986. 14 с.
ГОСТ 26185-84. Водоросли морские, травы морские и продукты их переработки. Методы анализа. Введ. 01.01.1985. Дата издания 19.07.2010. М., 2010. 34 с.
ПНД Ф 14.1:2:4.167-2000. Методика измерений массовой концентрации катионов аммония, калия, натрия, ли-тия, магния, стронция, бария и кальция в пробах питьевых, природных (в том числе минеральных), сточных вод методом капиллярного электрофореза с использованием системы капиллярного электрофореза «КА-ПЕЛЬ». М., 2011. 36 с.
Руководящий документ РД 52.10.744-2010. Массовая концентрация кремния в морской воде. Методика изме-рений фотометрическим методом в виде синей формы молибдокремневой кислоты. М., 2010. 14 с.
Руководящий документ РД 52.10.738-2010. Массовая концентрация фосфатов в морских водах. Методика из-мерений фотометрическим методом. М., 2010. 27 с.
Руководящий документ РД 52.10.740-2010. Массовая концентрация азота нитритного в морских водах. Мето-дика измерений фотометрическим методом с реактивом Грисса. М., 2010. 24 с.
Руководящий документ РД 52.10.735-2010. Водородный показатель морских вод. Методика измерений потен-циометрическим методом. М., 2010. 19 с.
Саут Р., Уиттик А. Основы альгологии. М., 1990. 597 с.
Камнев А.Н. Структура и функции бурых водорослей. М., 1989. 200 с.
Иванов В.Г., Егоров В.Н., Рожанская Л.И. Обмен и накопление Zn водорослями // Материалы 3 Всесоюзного совещания по морской альгологии – макрофитобентосу. Киев, 1979. С. 51–52.
Medicinal uses of seaweeds: Updated from Gaia 2008 Conference Notes. Drum R.: Island Herbs., 2008.
URL: http:// www.ryandrum.com/seaweeds.htm.
The Ultimate source for all nutrition and health related issues [электронный ресурс]: Is it possible to cure common diseases with simple nutrition. Saturday, June 28, 2008. URL: http://www.lewrockwell.com/miller/miller20.html.
Коровкина Н.В., Богданович Н.И., Кутакова Н.А. Исследование состава бурых водорослей Белого моря с це-лью дальнейшей переработки // Химия растительного сырья. 2007. №1. С. 59–64.
World Health Organization (WHO). Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants, 33rd Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series 776, Geneva, Switzerland, 1989.
Deutsche Gesellschaft fmr Ernghrung, German Society of Nutrition (DGE). Referenzwerte fmr die ghrstoffzufuhr, 1st ed.; Umschau/Braus: Frankfurt am Main, Germany, 2000.
Санитарные правила и нормы СанПиН 2.3.2.1078-01. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. М., 2001. 36 с.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.