THE CHEMICAL COMPOSITION OF THE ESSENTIAL OIL OF THYMUS MARSHALLIANUS WILLD. AND THYMUS PALLASIANUS H. BR., GROWING IN THE SARATOV REGION
Abstract
The qualitative and quantitative composition of essential oil of Thymus marschallianus Willd. and Th. pallasianus H.Br., from Saratov region was studied. The maximum yield of Th. marschallianus essential oil was 1,38%, Th. pallasianus – 1,2%. In the Th. marschallianus essential oil 23 components were found, 22 of them were identified. In the Th. pallasianus essential oil 20 individual components were revealed, with 19 of them identified. The essential oil of Th. marschallianus was labeled as phenolic subtype (contents 54,61% of thymol); the essential oil of Th. pallasianus – as nonphenolic subtype (contents 48,5% of γ-terpinenil acetate, 32,8% of trans-α-terpineol).
Downloads
Metrics
References
Thyme: The genus Thymus. London ; New York, 2002. 330 p.
Ismaili H., Sosa S., Brkic D. et al. Topical anti-inflammatory activity of extracts and compounds from Thymus brous-sonettii // J. Pharmacy Pharmacology. 2002. Vol. 54, N8. Рp. 137–140.
Miura K., Kikuzaki H., Nakatani N. Antioxidant activity of chemical components from sage (Salvia officinalis L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) measured by the oil stability index method // J. Agric Food Chem. 2002. Vol. 50, N7. Рp. 1845–1851.
Kulisiс T., Dragoviс-Uzelac V., Milos M. Antioxidant activity of aqueous tea infusions prepared from Oregano, Thyme and Wild Thyme // Food Technol. Biotechnol. 2006. Vol. 44, N4. Pp. 485–492.
Wang M., Kikuzaki H., Lin C.-C. et al. Acetophenone glycosides from thyme (Thymus vulgaris L.) // J. Agr. Food Chem. 1999. Vol. 47, N5. Рp. 1911–1914.
Broucke C.O., Lemli J.A. Spasmolytic activity of the flavonoids from Thymus vulgaris // Pharmacy World Science. 1983. Vol. 5, N1. Pp. 9–14.
Korayem M., Hasabo S., Ameen H. Effects and mode of action of some plant extracts on certain plant parasitic nema-todes // J. Pest. Science. 1999. Vol. 66, N2. Pp. 32–36.
Couladis M., Tzakou O., Kujundzic S., Sokovic M., Mimica N. Chemical analysis and antifungal activity of Thymus striatus // Phytother. Research. 2004. Vol. 18, N1. Pp. 40–42.
Kahkonen M.P., Hopia A.I., Vuorela H.J. et al. Antioxidant аctivity of рlant еxtracts сontaining рhenolic // J. Agric. Food Chem. 1999. N47. Рp. 3954–3962.
Кулакова Ю.Ю. Ботанико-ресурсоведческая характеристика рода Thymus L. на территории Нижнего Повол-жья : автореф. дис. … канд. биол. наук. М., 2011. 24 с.
Жигжитжапова С.В., Рабжаева А.Н., Звонцов И.В., Раднаева Л.Д. Химический состав эфирного масла тимьяна Байкальского Thimus baikalensis Serg., произрастающего в Забайкалье // Химия растительного сырья. 2008. №1. С. 73–76.
Моцкуте Д., Бернотене Г. Эфирное масло Thymus pulegioides L. с лимонным запахом из окрестностей Виль-нюса // Растительные ресурсы. 1998. Т. 34, вып. 1. С. 131–134.
Банаева Ю.А., Покровский Л.М., Ткачев А.В. Исследование химического состава эфирных масел представи-телей рода Thymus L., произрастающих на Алтае // Химия растительного сырья. 1999. №3. С. 41–48.
Кулакова Ю.Ю., Зайко Л.Н., Дмитриев Л.Б., Дмитриева В.Л. Обзор рода Thymus L. на территории Нижнего Поволжья: экология, ресурсы, фитохимия сырья // Аграрная Россия. 2009. №1. С. 48–50.
Еленевский А.Г., Буланый Ю.И., Радыгина В.И. Конспект флоры Саратовской области. Саратов. 2008. 232 с.
Маевский П.Ф. Флора средней полосы европейской части России. 10-е изд. М., 2006. С. 440–441.
Ковалева Л.В. Определение химического состава эфирного масла травы тимьяна Маршалла и тимьяна Палла-са // Материалы 73-й студенческой научно-практической конференции в рамках 1-й Всероссийской недели с международным участием, посвященной Дню российской науки «Молодые ученые – здравоохранению». Са-ратов, 2012. С. 331–332.
Ковалева Л.В., Райкова С.В. Изучение антимикробной активности действия эфирных масел тимьяна Маршал-ла и тимьяна Палласа // Материалы 72-й межрегиональной научно-практической конференции студентов и молодых ученых с международным участием. Саратов, 2011. С. 488–489.
Eight Peak Index of Mass Spectra; Royal Society of Chemistry: University of Notinham, England, Third Edition, 1983. Vol. 1–2.
McLafferty F.W., Stauffer D.B. The Wiley/ NBS Registry of Mass Spectral Data; Wiley-Interscience. 1989. Vol. 1–7.
Suleimenov E.М., Machmudah S., Ishmuratova M.Yu, Sasaki M., Goto M. Investigation of Kazakhstani flora. I. GC/MS analysis of Thymus marschallianus Willd essential oil obtained by supercritical СО2 extraction // Химия растительного сырья. 2010. №1. С. 161–163.
Рабжаева А.Н. Особенности накопления биологически активных веществ Thymus baicalensis Serg. в зависимо-сти от экологических факторов : автореф. дис. ... канд. биол. наук. Улан-Удэ, 2011. 24 с.
Мяделец М.А., Домрачев Д.В., Водолазов С.В. Исследование химического состава эфирных масел Nepeta Sibirica L., Thymus Petraeus L. , Schizonepeta Multifida L., произрастающих на территории Республики Хака-сия // Химия растительного сырья. 2012. №4. С. 119–124.
Алексеева Л.И., Груздев И.В. Полиморфизм эфирных масел тимьянов Европейского Северо-Востока России и Урала // Физиология растений. 2012. Т. 59, №6. С. 771–780.
Thompson J.D., Chalchat J.- C., Michet A., Linhart Y. B., Ehlers B. Qualitative and quantitative variation in monoterpene co-occurrence and composition in the essential oil of Thymus vulgaris chemotypes // Journal of Chemi-cal Ecology. 2003. Vol. 29, N4. Рp. 859–880.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.