DEPENDENCE BETWEEN THE STRUCTURE AND THE ENZYMATIC DESTRUCTION OF PECTIN FROM FLAX MATERIALS: SPECIFICITY OF THEIR MANIFESTATIONS IN BIOLOGICAL METHODS ALLOCATION OF FIBROUS MATERIALS (P.1)
Abstract
Experimental studies and mathematical description of the effectiveness of enzymatic degradation of pectins surrounded flax fiber complex at grass spreading plant materials selected varieties of flax and upon receipt by the stock artificial retting to view the content in their macromolecules unsubstituted and substituted forms galacturonate links. Identified patterns are the basis for predicting outcomes, choice and optimization of conditions for primary processing plant materials according to the chemical structure of pectins.
Downloads
Metrics
References
Кокшаров С.А., Алеева С.В., Кудряшова Т.А., Кудряшов А.Ю. Свойства льняного волокна селекционного сорта льна-долгунца «А-93» с опытных участков в Тверской и Костромской областях // Химия растительного сырья. 2008. №3. С. 51–54.
Кудряшова Т.А., Кудряшов А.Ю., Кокшаров С.А., Алеева С.В. Влияние условий выращивания льна-долгунца сорта «Алексим» и первичной обработки льнотресты на свойства трепаного волокна // Известия вузов. Тех-нология текстильной промышленности. 2008. №2. С. 31–34.
Алеева С.В., Кокшаров С.А. Особенности биохимической мацерации отечественного и импортного льняного сырья: закономерности расщепления полиуронидных соединений ферментами пектолитического комплекса (Ч. 2.) // Химия растительного сырья. 2010. №4. С. 5–10.
Иванов А.Н., Гурусова А.А. Влияние промышленных способов приготовления тресты на химический состав льняных волокон // Известия вузов. Технология текстильной промышленности. 1984. №6. С. 17–20.
Пашин Е.А., Кудряшов А.Ю., Серова Е.Н. и др. Методические указания по проведению технологической оценки качества льна-долгунца в системе государственного сортоиспытания. Кострома, 2006. 38 с.
Лебедев Я.Л., Егоров М.Е., Ковалев В.Б. и др. Методические указания по проведению технологической оцен-ки льносоломы и опытов по первичной обработке льна. Торжок, 1972. 54 с
Усов А.И., Яроцкий С.В. Раздельное определение гексоз и пентоз при помощи о-толуидинового реагента // Известия Академии наук СССР. Серия химическая. 1974. №4. С. 877–880.
Алеева С.В., Кокшаров С.А. Особенности биохимической мацерации отечественного и импортного льняного сырья: сопоставительный анализ химического строения пектиновых веществ (Ч. 1.) // Химия растительного сырья. 2010. №3. С.11–16.
Бравова Г.Б. Биосинтез пектолитических ферментов анаэробными бактериями рода Clostridium: дисс. … канд. биол. наук. М., 1972. 182 с.
Капитонова Л.С. Пектолитические ферменты Clostridium felsineum шт. 5, мацерирующие стебли льна: дисс. … канд. биол. наук. М., 1973. 158 c.
Кокшаров С.А., Алеева С.В. Биохимическая модификация полисахаридов в процессах текстильного произ-водства // Научные основы химической технологии углеводов / Под ред. А.Г. Захарова. М., 2008. С. 401–523.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.