STUDY OF PHENOLIC COMPOUNDS OF CORN SILK, GATHERED IN ALTAI REGION

  • Любовь Габдулбариевна Дворникова Altai State Medical University, pr. Lenina, 40, Barnaul, 656038 (Russia) Email: dlg@agmu.ru
  • Вера Феопеновна Турецкова Altai State Medical University, pr. Lenina, 40, Barnaul, 656038 (Russia) Email: vft@agmu.ru
Keywords: Zea mays L., corn silk, flavonoids, phenolic acids, tannins

Abstract

The qualitative composition and the quantitative content of phenolic compounds of corn silk, gathered in the Altai, were studied. 9 flavonoids (including luteolin, orientin and apigenin) and 4 phenolic acids (including caffeic, chlorogenic acids and ether of ferulic acid) were found by a thin-layer chromatography and high performance liquid chromatography methods. Tannins of hydrolyzed group were identified by qualitative reactions. The quantitative content of flavonoids, phenolic acids and tannins in a studied kind of raw materials was determined (0,70, 1,96 and 4,52% accordingly).

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Любовь Габдулбариевна Дворникова, Altai State Medical University, pr. Lenina, 40, Barnaul, 656038 (Russia)

старший преподаватель кафедры фармацевтической технологии, тел.: (3852) 66-71-64

Вера Феопеновна Турецкова, Altai State Medical University, pr. Lenina, 40, Barnaul, 656038 (Russia)
заведующая кафедрой фармацевтической технологии, доктор фармацевтических наук, профессор, тел.: (3852) 66-71-64

References

Лавренова Г.В., Лавренов В.К. Энциклопедия лекарственных растений. Донецк, 1997. 643 с.

Никифорова Е.Б. Совершенствование технологии, стандартизации жидкого экстракта и получение водоэкст-рагируемого фитокомплекса в условиях малоотходной переработки кукурузных рылец: автореф. дис. ... канд. фарм. наук. Пятигорск, 2007. 24 с.

Zhang H.E., Xu D.P. Study on the chemical constituents of flavones from corn silk // Zhong Yao Cai. Wuxi. 2007. Vol. 30(2). Pp. 164–166.

Widstrom N.W., Snook M.E. Recurrent selection for maysin, a compound in maize silks, antibiotic to earworm // Plant Breeding. 2001. Vol. 120(4). Pp. 357–359.

Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Сравнительная оценка состава биологически активных веществ кукурузы столбиков с рыльцами, заготовленных на Алтае в различные фазы спелости початков кукурузы // Вестник Пермской государственной фармацевтической академии. 2010. №7. С. 55–58.

Гринкевич Н.И., Сафронич Л.Н. Химический анализ лекарственных растений. М., 1983. 174 с.

Бандюкова В.А., Шинкаренко А.Л., Казаков А.Л. Методы исследования природных флавоноидов. Пяти-горск, 1977. 72 с.

Бандюкова В.А. Фенолокислоты растений, их эфиры и гликозиды // Химия природных соединений. 1983. Вып. 3. С. 263–273.

Турецкова В.Ф., Фильчукова Н.М. Изучение химического состава гидрофильной фракции коры осины обык-новенной // Вопросы клинической и теоретической медицины. Барнаул, 1994. Т. 2. С. 135–136.

Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Анализ состава фенольных соединений кукурузы столбиков с рыльцами, за-готовленных на Алтае, методом ВЭЖХ // Разработка, исследования и маркетинг новой фармацевтической продукции: сб. науч. тр. Пятигорск, 2010. С. 308–310.

Евдокимова О.И. Валидация методики количественного определения суммы флавоноидов в столбиках с рыльцами кукурузы // Фармация. 2008. Вып. 7. С. 14–17.

Босенко Л.Г., Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Совершенствование методики количественного определения флавоноидов методом спектрофотометрии в кукурузы столбиках с рыльцами // Актуальные проблемы фарма-кологии и фармации: сб. науч. ст. Барнаул, 2010. С. 31–37.

Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Исследования по изучению влияния концентрации спирта этилового на из-влечение фенолокислот из кукурузы столбиков с рыльцами // Разработка, исследования и маркетинг новой фармацевтической продукции: сб. науч. тр. Пятигорск, 2011. С. 64–66.

Государственная Фармакопея СССР. Общие методы анализа. 11-е изд. М., 1987. Вып. 1. 336 с.

Published
2013-06-10
How to Cite
1. Дворникова Л. Г., Турецкова В. Ф. STUDY OF PHENOLIC COMPOUNDS OF CORN SILK, GATHERED IN ALTAI REGION // chemistry of plant raw material, 2013. № 2. P. 127-134. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1302127.
Section
Low-molecular weight compounds