ANALYSIS OF CHANGES IN IR SPECTRA OF WINTER RYE EXPOSED VARIOUS TYPES OF HYDROTHERMAL PROCESSING

  • Ирек (Irek) Тагирович (Tagirovich) Бикчантаев (Bikchantaev) Tatar Research Institute of Agriculture, Orenburgski tract, 48, Kazan, 420059 Email: bichantaev@mail.ru
  • Шамиль (Shamil') Касымович (Kasymovich) Шакиров (Shakirov) Tatar Research Institute of Agriculture, Orenburgski tract, 48, Kazan, 420059 Email: intechkorm@mail.ru
  • Эдуард (Eduard) Михайлович (Mihajlovich) Ягунд (Yagund) Kazan State University of Architecture and Engineering, ul. Zelenaya, 1, Kazan, 420043 Email: yagund1962@mail.ru
  • Рашит (Rashit) Гарафутдинович (Garafutdinovich) Яхин (Yahin) Kazan State University of Architecture and Engineering, ul. Zelenaya, 1, Kazan, 420043 Email: rojyakhin@yandex.ru
Keywords: winter rye, hydrothermal processing, vegetable protein, sturch, FTIR Method

Abstract

By the method of Fourier IR spectroscopy in the middle area carried out a qualitative analysis of the processes taking place in different types of hydrothermal processing of winter rye: extrusion, fermenting, roasting undertaken to increase the nutritional value of grain. Revealed absorption bands which can judge the moisture content of grain, as well as on the content of protein, fiber and starch. It is found that depending on the type of processing changes in the IR spectra associated with replacements of protein or carbohydrate macromolecules. It was shown that the fermentation of all samples is hydrolyzed macromolecular carbohydrates (cellulose and starch) and conversion of these compounds into carbohydrates of lower molecular weight . Extrusion, cooking and frying rye is denatured vegetable protein and carbohydrate portion remains generally unchanged.However, under any scenario hydrothermal processing of grain in it there are complex biochemical processes that result in a change of the biochemical and physical properties of the grain and its nutritional value.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ирек (Irek) Тагирович (Tagirovich) Бикчантаев (Bikchantaev), Tatar Research Institute of Agriculture, Orenburgski tract, 48, Kazan, 420059
кандидат биологических наук, старший научный сотрудник
Шамиль (Shamil') Касымович (Kasymovich) Шакиров (Shakirov), Tatar Research Institute of Agriculture, Orenburgski tract, 48, Kazan, 420059
руководитель НТЦ животноводства, доктор сельскохозяйственных наук,  профессор
Эдуард (Eduard) Михайлович (Mihajlovich) Ягунд (Yagund), Kazan State University of Architecture and Engineering, ul. Zelenaya, 1, Kazan, 420043
кандидат химических наук, доцент кафедры физики, электротехники и автоматики
Рашит (Rashit) Гарафутдинович (Garafutdinovich) Яхин (Yahin), Kazan State University of Architecture and Engineering, ul. Zelenaya, 1, Kazan, 420043
заведующий кафедрой физики, электротехники и автоматики, доктор технических наук, профессор

References

Сысуев В.А. Комплексные научные исследования по озимой ржи – важнейшей национальной и стратегической культуре в зерновой структуре РФ // Достижения науки и техники в АПК. 2013. №6. С. 8–11.

Fitsev A.I., Kosolapov V.M. Zootechnical assessment of the use of rye in the diets of farm animals // Foodproduction. 2007. N1. Pp. 27–30.

Таранов М.Т., Сабиров А.Х. Биохимия кормов. М., 1987. 224 с.

Афанасьев В.А. Теория и практика специальной обработки зерновых компонентов в технологии комбикормов. Воронеж, 2002. 296 с.

Овсянников А.И. Основы опытного дела в животноводстве. М., 1976. 304 с.

Калашников А.П. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справочное пособие. М., 2003. 456 с.

Лень Т.М. Голозерный овес в рационах // Животноводство. 2005. №7. С. 23–29.

Крищенко В.П. Ближняя инфракрасная спектроскопия. М., 1997. 638 с.

Моренко В.В. Хижан Е.И., Хижан А.И., Николаевский А.Н. Использование ближней инфракрасной спектро-скопии для анализа пищевых продуктов // Вестник Донецкого национального университета. Сер. А. 2011. №2. С. 120–123.

Оборудование группы компаний «Люмекс» для лабораторий. Комплексное решение задач по контролю каче-ства продукции и сырья // Масложировая индустрия 2010: доклады 10-й Международной конференции. СПб., 2010. С. 96–98.

Котенева И.В., Сидоров В.И., Котлярова И.А. Анализ модифицированной целлюлозы методом ИК-спектроскопии // Химия растительного сырья. 2011. №1. С. 21–24.

Жбанков Р.Г. Инфракрасные спектры и структура углеводов. Минск, 1972. 298 с.

Жбанков Р.Г. Инфракрасные спектры целлюлозы и ее производных. Минск, 1964. 108 с.

Гусев С.С., Сунь Тун, Ермоленко И.Н., Роговин З.А. Исследование строения эфиров целлюлозы с алифатиче-скими аминокислотами и привитых сополимеров целлюлозы методами инфракрасной спектроскопии // Высо-комолекулярные соединения. 1961. Т. 3. №11. С. 1684–1687.

Гасанова Е.С., Мязин Н.Г., Фоминых Т.О. Изучение системы почва-растение на примере топинамбура методом ИК-спектроскопии // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. Агрономические науки. 2014. №1-2. С. 14–19.

Мухамадеева Р.М., Жбанков Р.Г., Сопин В.Ф., Марченко Г.Н. Низкочастотная ИК-спектроскопия в исследова-нии структуры целлюлозы и нитратов целлюлозы // Успехи химии. 1993. Т. 62. №4. С. 351–364.

Королевич М.В., Кириллова С.Г., Пиоттух-Пелецкий В.Н., Андрианов В.М. Интерпретация ИК-спектров эпоксисахаридов на основе теоретического расчета частот и интенсивностей нормальных колебаний // Журнал структурной химии. 2009. Т. 50. №1. С. 47–57.

Геньш К.В., Колосов П.В., Базарнова Н.Г. Качественный анализ нитратов целлюлозы методом Фурье ИК-спектроскопии // Химия растительного сырья. 2010. №1. С. 63–66.

Сивчик В.В., Жбанков Р.Г. Исследование колебательных спектров D-глюкозы и ряда моносахаридов // Журнал прикладной спектроскопии. 1978. Т. 28. №6. С. 1038–1045.

Энциклопедия полимеров. М., 1977. Т. 3. С. 853–860.

ГОСТ 17444-76. Реактивы. Методы определения основного вещества азотсодержащих органических соединений и солей органических кислот. М., 1977. 7 с.

Published
2016-02-16
How to Cite
1. Бикчантаев (Bikchantaev)И. (Irek) Т. (Tagirovich), Шакиров (Shakirov)Ш. (Shamil’) К. (Kasymovich), Ягунд (Yagund)Э. (Eduard) М. (Mihajlovich), Яхин (Yahin)Р. (Rashit) Г. (Garafutdinovich) ANALYSIS OF CHANGES IN IR SPECTRA OF WINTER RYE EXPOSED VARIOUS TYPES OF HYDROTHERMAL PROCESSING // Chemistry of plant raw material, 2016. № 1. P. 135-141. URL: https://journal.asu.ru/cw/article/view/932.
Section
Technology