CONTAMINATION OF ANIMAL PRODUCTS BY RESIDUAL QUANTITY OF ANTIBIOTICS
PDF (Русский)

Keywords

streptomycin
tetracyclines
sulfonamides
chloramphenicol
meat
milk
egg
linked immunosorbent assay.

How to Cite

Vistovskaya, V. P., & Zaugolnikova, M. A. (2016). CONTAMINATION OF ANIMAL PRODUCTS BY RESIDUAL QUANTITY OF ANTIBIOTICS. Acta Biologica Sibirica, 2(3), 9-20. https://doi.org/10.14258/abs.v2i3.1450

Abstract

The use of antibiotics in animal results in a number of negative aspects, both for animals and humans using animal food products. One of the reason of this is the ignorance of time required to eliminate the antibiotics from the body when using meat, milk and eggs after antibiotic therapy of animals. That is why the residual amount of antibiotic substances is strictly standardized in livestock production. The article presents the data showing that tetracycline exceeds maximum allowable concentration towards the detected antibiotics (streptomycin, tetracycline, sulfonamides, chloramphenicol).

https://doi.org/10.14258/abs.v2i3.1450
PDF (Русский)

References

Абдуллаева Л.В. Контроль показателей безопасности молока и молочной продукции // Молочная промышленность, 2013. – № 9. – С. 53–54.

Азибекян А.С., Курысько В.А., Заичко Г.Н. Антибиотики в нашей пище // Успехи в химии и химической технологии. – 2013. – Т. 27. – № 5 (145). – С. 123–126.

Алимарданов А.Ш. Антибиотикочувствительность и антибиотикорезистентность штаммов эшерихий, циркулирующих на птицефабриках // Вестник Алтайского государственного аграрного университета, 2007. – № 7 (33). – С. 41–44.

Белкина М.М. Безрецептурный прием антибиотиков: особенности применения антибиотиков студентами 4–6 курсов Гомельского государственного медицинского университета // Научные стремления, 2014. – №4. – С.10–14.

Белюстова К.О., Соколова Л.И. Определение содержания левомецитина в пищевых продуктах с различной массовой долей жира. // Техника и технология пищевых производств. – 2011. – Т. 3. – № 22. – С. 107–111.

Буркин М.А., Гальвидис И.А. Мониторинговое исследование контаминации молока антибиотиками с помощью иммуноферментного анализа // Молекулярная медицина, 2010. – № 4. – С. 47–51.

Буркин М.А., Кононенко Г.П., Буркин А.А. Методы санитарного контроля животноводческой продукции. Иммуноферментный анализ левомицетина. // Сельскохозяйственная биология, 2012. – № 4. – С. 113–119.

Бутко М.П., Посконная Т.Ф. Определение левомицетина в продуктах животного происхождения иммуноферментным анализом // Российский журнал «Проблемы ветеринарной санитарии, гигиены и экологии». – 2015. – № 2 (14). – С. 9–15.

Воронежцева О.В., Еремин С.А., Ермолаева Т.Н. Определение аминогликозидных антибиотиков в пищевых продуктах методом поляризационного флуоресцентного иммуноанализа // Вестник Воронежского государственного университета. Серия: Химия. Биология. Фармация. – 2009. – № 2. – С. 11–17.

Гераймович О.А., Малинина З.Ю. Систематизация стандартизованных методов определения ингибирующих веществ и антибиотиков в молоке и молочных продуктах // Молочная промышленность, 2009. – № 9. – С. 44–45.

Гинзбург О. Современные методики определения антибиотиков в молоке // Молочная промышленность. – 2012. – № 2. – С. 50–51.

Гласкович М.А. Как обойтись без кормовых антибиотиков? / М. А. Гласкович, Л. В. Шульга // Первые Международные Беккеровские чтения: сборник научных трудов по материалам научно–практической конференции, Волгоград, 27–29 мая 2010 г. // Волгоградский государственный университет. – Волгоград, 2010. – Ч. 2 – С. 90–92.

ГОСТ 7269–79. Мясо. Методы отбора образцов и органолептические методы определения свежести (с Изменениями N 1, 2). Введ. 1–01–80 – М.: СТАНДАРТИНФОРМ, 2008.

ГОСТ 3622–68. Молоко и молочные продукты. Отбор проб и подготовка их к испытанию (с Изменением N 1). Введ. 01–07–69 – М.: СТАНДАРТИНФОРМ, 2009.

Донкова Н.В. Оценка остаточного количества антибиотиков тетрациклиновой группы в мясе, субпродуктах и яйцах птиц в условиях экспериментальной лекарственной интоксикации // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. – 2005. – № 2. – С. 58–63.

Донкова Н.В. Контаминация антибиотиками птицепродукции в условиях экспиремента // Вестник Омского государственного аграрного университета. – 2012. – № 4 (8). – С. 74–78.

Жебентяев А.И., Каткова Е.Н. Иммуноферментный метод анализа // Вестник фармации. – 2013. – № 2 (60). – С. 90–97.

Заугольникова М.А., Вистовская В.П. Выявление антибиотиков в молоке методом иммуноферментного анализа // Сборник научных статей международной конференции. Алтайский государственный университет. – 2015. – С. 1584–1587.

Игнатенко А.В. Методы определения остаточных количеств антибиотиков и ингибирующих веществ в молоке // Труды Белорусского государственного технологического университета. Серия 4: Химия, технология органических веществ и биотехнология. – 2012. – Т. 1. – №. 4. – С 75–79.

Калинин М.Н., Грибанов Е.Н., Оскотская Э.Р. Скрининг некоторых продуктов животного происхождения на содержание остаточных количеств левомицетина // Ученые записки Орловского государственного университета. Серия: Естественные, технические и медицинские науки. – 2012. – № 6 (50). – С. 93–95.

Кальницкая О.И. Ветеринарно–санитарный контроль остаточных количеств антибиотиков в сырье и продуктах животного происхождения. Диссертация на соискание ученой степени доктора ветеринарных наук. – Москва, 2008. – 343 с.

Каня И.П. Антибиотики в молоке // Современные научные исследования: теория, методология, практика. – 2014. – Т. 1. – № 4. – С. 290–297.

Капитонова Е.А., Гласкович М.А., Кузьменко П.М., Гласкович С.А., Соболев Б.Н. Современное состояние и проблемы применения антибиотиков в сельском хозяйстве // Ученые записки учреждения образования "Витебская ордена "Знак почета" государственная академия ветеринарной медицины". – 2011. Т. 47. – № 2–1. – С. 284–288.

Карычев Р. Современные методики определения антибиотиков в молоке // Переработка молока. – 2011. – № 3 (137). – С. 16–17.

Клетикова Л.В., Бессарабов Б.Ф., Козлов А.Б. Эколого–гигиенические аспекты применения антибиотиков // Научный поиск. – 2013. – № 2. – С. 36–39.

Комаров А.А., Крапивкин Б.А., Насырова O.A, Закирова Ю.A. Определение антибиотиков тетрациклиновой группы в продукции животноводства методом высокоэффективной жидкостной хроматографии // Ветеринарная практика. – 2007. – № 3 (38). – С. 46–50.

Кучинська Б., Зайцев В.В. Восприимчивость коров к маститам и концентрации биологически активных веществ молока в зависимости от породы // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. – 2015. – № 1. – С. 60–64.

МУК 4.1.2158–07. Определение остаточных количеств антибиотиков тетрациклиновой группы и сульфаниламидных препаратов в продуктах животного происхождения методом иммуноферментного анализа. Введ. 2007–01–18 – М.: Изд–во стандартов, 2007. – 34 с.

МУК 4.1.1912–04. Определение остаточных количеств левомицетина (хлорамфеникола, хлормицетина) в продуктах животного происхождения методом высокоэффективной жидкостной хроматографии и иммуноферментного анализа. Введ. 2004–03–06 – М.: Изд–во стандартов, 2004. – 26 с.

МУК 5.1.1410–05. Количественное определение антибактериальных препаратов в продовольственном сырье и продуктах питания животного происхождения методом иммуноферментного анализа. Введ. 2005–10–11 – М.: Изд–во стандартов, 2005. – 96 с.

Уланова Т.С., Карнажицкая Т.Д., Пшеничникова Е.О., Нахиева Э.А. Разработка методики определения хлорамфеникола в мясных продуктах. // Анализ риска здоровью. – 2013. – № 4. – С. 82–90.

Чернышева В.В., Чернышева И.В. Опасные контаминанты в сырье для производства сырокопченых колбас // Наука и образование: современные тренды. – 2014. – № 5 (5). – С. 252–264.

Bilandzic N., Varenina I., Solomun Kolanovic B. Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish // MESO: The first Croatian meat journal. – 2011. – Vol.13. – № 3. – P. 192–196.

Determination of Residues in Milk by Enzyme–Linked Immunosorbent Assay: Improvement by Biotin-Streptavidin-Amplified System / Li Wang, Yan Zhang, Xiang Gao, Zhenjuan Duan, Shuo Wang // Journal of agricultural and food chemistry. – 2010. – Vol. 58. – № 6. – P. 3265–3270.

Dibner J.J., Richards J.D. Antibiotic growth promoters in agriculture: History and mode of action // Poult. Sci. 84. – 2005. – Р. 634–643.

Gruhzit, O.M., Fisken R.A., Reuther T.F., Edith Martino. Chloramphenicol (Chloromycetin), an antibiotic. Pharmacological and Pathological Studies in Animals. J. Clin Invest. 28 (5). – 1949. – Р. 943–952.

Selman A. Waksman Streptomycin: background, isolation, properties, and utilization // Nobel lecture, Desember 12, 1952.

REFERENCES

Abdullayev, L.V. (2013). Control of safety indicators of milk and milk products. Dairy Industry, 9, 53–54. (in Russian).

Alimardanov, A.Ş. (2007). Antibiotic resistance and antibiotic susceptibility of E. coli strains circulating in poultry. Herald of Altai State Agrarian University, 7(33), 41–44. (in Russian).

Azibekyan, A.S., Kurysko, V.A., Zaichko, G.N. (2013). Antibiotics in our food. Advances in chemistry and chemical technology, 5(145), 123–126. (in Russian).

Belkina, M.M. (2014). Nonprescription receiving antibiotics: antibiotics especially students of 4–6 courses of gomel state medical university. Scientific aspirations, 4(12), 10–14. (in Russian).

Belyustova, K.O., Sokolova, L.I. (2011). Determination of levommtsetina in food with different fat content. Engineering and technology of food production, 3(22), 107–111. (in Russian).

Bilandzic, N., Varenina, I., Solomun Kolanovic, B. (2011). Control of chloramphenicol in samples of meat, meat products and fish. MESO: The first Croatian meat journal, 13(3), 192–196.

Burkin, M.A., Galvidis, I.A. (2010). Monitoring studies of antibiotic contamination of milk by ELISA. Molecular Medicine, 4, 47–51. (in Russian).

Burkin, M.A., Kononenko, G.P., Burkin, A.A. (2012). Methods of sanitary control of animal products. ELISA analysis of chloramphenicol. Agricultural Biology, 4, 113–119. (in Russian).

Butko, M.P., Poskonnaya, T.F. (2015). Determination of chloramphenicol in animal products linked immunosorbent assay. Russian Journal ‘Problems of Veterinary Sanitation, Hygiene and Ecology’, 2(14), 9–15. (in Russian).

Cherrnyshev, V.V., Chernyshev, I.V. (2014). Dangerous contaminants in the raw material for the production of raw sausages. Science and education: current trends, 5(5), 252–264. (in Russian).

Dibner, J.J., Richards, J.D. (2005). Antibiotic growth promoters in agriculture: History and mode of action. Poult. Sci., 84, 634–643.

Donkova, N.V. (2012). Contamination of poultry products with antibiotics under ekspirementa. Herald of Omsk State Agrarian University, 4(8), 74–78. (in Russian).

Donkova, N.V. (2005). valuation of the residual amount of the tetracycline group of antibiotics in meat, offal and eggs of birds in experimental drug intoxication. Siberian bulletin agricultural science, 2, 58–63. (in Russian).

Geraymovich, O.A., Malinin, Z.Y. (2009). Ordering of standardized methods for determining the inhibitory substances and antibiotics in milk and milk products. Dairy Industry, 9, 44–45. (in Russian).

Ginsburg, A. (2012). Modern methods for determining antibiotics in milk. Dairy Industry, 2, 50–51. (in Russian).

Glaskovich, M.A., Shulga, L.V. (2010). How to do without the feeding of antibiotics? First International Becker read: collection of scientific papers based on scientific and practical conference, Volgograd, 27–29 May 2010. Volgograd: Volgograd State University. (in Russian).

GOST 3622–68. Milk and dairy products. Sampling and preparation for test (with Amendment N 1). Moscow: STANDARTINFORM. (in Russian).

GOST 7269–79. Meat. sampling methods and methods for determination of organoleptic freshness (with change in N 1, 2). Moscow: STANDARTINFORM. (in Russian).

Gruhzit, O.M., Fisken, R.A., Reuther, T.F., Edith Martino (1949). Chloramphenicol (Chloromycetin), an antibiotic. Pharmacological and Pathological Studies in Animals. J. Clin Invest., 28(5), 943–952.

Ignatenko, A.V. (2012). Methods for determination of residues of antibiotics and inhibiting substances in milk. Proceedings of the Belarusian State Technological University. Series 4: Chemistry, technology of organic substances and biotechnology. (in Russian).

Kalinin, M.N., Gribanov, E.N., Oskotskaya, E.R. (2012). Screening of some animal in the content of residues of chloramphenicol products. Transactions of Orel State University, 6(50), 93–95. (in Russian).

Kalnitskaya, O.I. (2008). Veterinary and sanitary control of residues of antibiotics in the feed and animal products. Thesis of Doctoral Disseration. Moscow. (in Russian).

Kania, I.P. (2014). Antibiotics in milk. Current research: theory, methodology, practice, 1(4), 290–297. (in Russian).

Kapitonova, E.A., Glaskovich, M.A., Kuzmenko, P.M., Glaskovich, S.A., Sobolev, B.N. (2011). Current status and problems of the use of antibiotics in agriculture. Scientific notes of Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine, 47(1–2), 284–288. (in Russian).

Karychev, R. (2011). Modern methods for determining antibiotics in milk. Processing of milk, 3(137), 16–17. (in Russian).

Kletikova, L.V. Bessarabia, B.F., Kozlov, A.B. (2013). Environmental and hygienic aspects of the use of antibiotics. Scientific Search, 2, 36–39. (in Russian).

Komarov, A.A., Krapivkin, B.A., Nasyrova, O.A., Zakirov, Yu.A. (2007). Determination of tetracyclines in livestock production HPLC. Veterinary Practice, 3(38), 46–50. (in Russian).

Kuchinskya, B. Zaitsev, V.V. (2015). The susceptibility of cows to mastitis and concentration of biologically active substances in milk, depending on the breed. News of the Samara State Agricultural Academy, 1, 60–64. (in Russian).

Li, Wang, Yan, Zhang, Xiang, Gao, Zhenjuan, Duan, Shuo, Wang (2010). Determination of Residues in Milk by Enzyme–Linked Immunosorbent Assay: Improvement by Biotin-Streptavidin-Amplified System. Journal of agricultural and food chemistry, 58(6), 3265–3270.

MUK 4.1.1912–04. Determination of residues of chloramphenicol (chloramphenicol hlormitsetina) in products of animal origin by high performance liquid chromatography, and enzyme immunoassay. Moscow: Publishing House of Standards. (in Russian).

MUK 4.1.2158–07. Determination of residues of tetracyclines and sulfonamides in foods of animal origin by enzyme immunoassay. Moscow: Publishing House of Standards. (in Russian).

MUK 5.1.1410–05. Quantification of antimicrobial drugs in food raw materials and products of animal origin by enzyme immunoassay. Moscow: Publishing House of Standards. (in Russian).

Selman, A. (1952). Waksman Streptomycin: background, isolation, properties, and utilization. Nobel lecture, Desember 12.

Ulanova, T.S., Karnazhitskaya, T.D., Pshenichnikova, E.O., Nahieva, E.A. (2013). Development of a technique of definition of chloramphenicol in meat products. The analysis of health risk, 4, 82–90. (in Russian).

Voronezhtseva, O.V. Eremin, S.A., Ermolaeva, T.N. (2009). Determination of aminoglycoside antibiotics in food by the method of fluorescence polarization immunoassay. Bulletin of Voronezh State University. Series: Chemistry. Biology. Pharmacy, 2, 11–17. (in Russian).

Zaugolnikova, M.A., Vistovskaya, V.P. (2015). Detection of antibiotics in milk by ELISA. Collection of scientific papers of the international conference. Altai State University. (in Russian).

Zhebentyaev, A.I., Katkova, E.N. (2013). ELISA analysis. Journal of Pharmacy, 2(60), 90–97. (in Russian).

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...