COMPONENT COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF SATUREJA SUBDENTATA BOISS. FROM NATURAL AND INTRODUCTION POPULATIONS OF THE FLORA DAGESTAN

  • Гаджи (Gadzhi) Камалудинович (Kamaludinovich) Раджабов (Radzhabov) Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center http://orcid.org/0000-0001-9263-5684 Email: chemfarm@mail.ru
  • Аслан (Aslan) Мурадалиевич (Muradalievich) Алиев (Aliev) Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center; Institute of Physics, Dagestan Scientific Center, Russian Academy of Sciences Email: aslan4848@yahoo.com
  • Фазина (Fazina) Аскералиевна (Askeralievna) Вагабова (Vagabova) Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center Email: fazina@mail.ru
  • Абдулахид (Abdulahid) Магомедович (Magomedovich) Мусаев (Musaev) Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center Email: musaev-58@list.ru
Keywords: Satureia subdentata Boiss, essential oil, Clevenger apparatus, gas chromatography-mass spectrometry

Abstract

The taxonomic position of investigated species and its fragmented habitat together with polymorphic species within its natural propagation is of interest to study the variability of the trends on the component composition of essential oils along environmental gradients.

Based on  the fact that Dagestan is part of the areal of this species previously to not been studied for the composition of the essential oil componentthe aims of the present study was to gain an understanding of the component of essential oil of a "typical" population Satureja subdentata Boiss. from the middle mountains.

The essential oil isolated from the aerial parts of  S. subdentata  by hydrodistillation was analyzed by GC-MS. Fifty three were identified from of total sixty one compounds.

Thus, the observed reduction of monoterpenes and derivatives thereof and sesquiterpenes and derivatives thereof increase when compared with the natural sample (Kuppinskу Pass,1000 m above sea level) with their samples to Gunibsky (1730 m above sea level) and Tsudaharsky (1100 m above sea level) experimental base. Noted differently directed action of altitude of raw material gathering places on above sea level on quantitative content of individual essential oil components.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Гаджи (Gadzhi) Камалудинович (Kamaludinovich) Раджабов (Radzhabov), Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center

научный сотрудник  лаборатории фитохимии и медицинской ботаники

Аслан (Aslan) Мурадалиевич (Muradalievich) Алиев (Aliev), Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center; Institute of Physics, Dagestan Scientific Center, Russian Academy of Sciences
старший научный сотрудник лаборатории фитохимии и медицинской ботаники
Фазина (Fazina) Аскералиевна (Askeralievna) Вагабова (Vagabova), Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center

кандидат технических наук, старший научный сотрудник лаборатории фитохимии и медицинской ботаники

Абдулахид (Abdulahid) Магомедович (Magomedovich) Мусаев (Musaev), Mountain Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, Dagestan Scientific Center

и.о. заместителя директора по научной работе, и.о. заведующего лабораторией фитохимии и медицинской ботаники

References

Hegi G. Illustrierte Flora von Mitteleuropa. 1964. Vol. 4(3). Pp. 2306–2327.

Войткевич С.А. Эфирные масла для парфюмерии и ароматерапии. М., 1999. 329 с.

Davis P.H. Flora of Turkey and East Aegean Islands, Edinburg: University Press, 1982. 947 p.

Муртазалиев Р.А. Конспект флоры Дагестана. Т.III. Махачкала, 2009. 304 с.

Satil F., Dirmenii T., Tümen G. Natural situation of commercial Satureja species in Turkey // 16 National Congress of Biology (September 1–7, 2002). Malatya, Turkey, 2002. Pp. 120–126.

Гладышева О.В., Олейникова Е.М. Онтогенез и семенная продуктивность вида Satureja montana L. при интро-дукции в ЦЧР // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2014. №3 (42). С. 35–40.

Горлачева З.С. Особенности онтогенеза Satureja montana L. Subsp. montana и Satureja montana L. Subsp. Varie-gata (Host) Bell. В условиях степной зоны Украины // Промышленная ботаника. 2013. Вып. 13. C. 280–287.

Железняк Т.Г., Ворнику З.Н., Тимчук К.С. Чабер горный – источник биологически активных веществ // Биоло-гически активные вещества растений – изучение и использование : материалы Международной научной конфе-ренции 29–31 мая 2013 г. Минск, 2013. С. 98–99.

de Oliveira Th.L., de Araújo Soares R., Ramos E.M. et al. Antimicrobial activity of Satureja montana L. essential oil against Clostridium perfringens type A inoculated in mortadella-type sausages formulated with different levels of sodi-um nitrite // International Journal of Food Microbiology. 2011. Vol. 144. Pp. 546–555.

Mihajilov-Krstev T., Radnović D., Kitić D. et al. Chemical composition, antimicrobial, antioxidative and anticholinester-ase activity of Satureja montana L. ssp montana essential oil // Cent. Eur. J. Biol. 2014. Vol. 9. N7. Pp. 668–677.

Палий А.Е., Хлыпенко Л.А. Летучие соединения водно-этанольного экстракта Satureja montana L. // Фармация и фармакология. 2014. №6 (7). С. 22–24.

Svoboda К.Р., Hay R.K.M., Waterman P.G. Growing summer savory (Satureja hortensis) in Scotland: Quantitative and qualitative analysis of the volatile oil and factors influencing oil production // Journal of the Science of Food and Agri-culture. 1990. Vol. 53. N2. Pp. 193–202.

Müller K., Riebau F., Berger B., Yegen O. Chemical Composition and Fungitoxic Properties to Phytopathogenetic Fun-gi of Essential Oils of Selected Aromatic Plants Growing in Turkey // J. Agric. Food Chem. 1995. N43. Pp. 2262–2266.

Во Тхингок Х.А., Джалилов Ф.С. Антибактериальная активность эфирных масел и их использование для обез-зараживания семян капусты от сосудистого бактериоза // Известия ТСХА. 2014. Вып. 6. С. 59–68.

Зубарев А.В., Спиридович Е.В. Использование эфирных масел растений для профилактики шистосомного церкариоза // Биологически активные вещества растений – изучение и использование : материалы Международ-ной научной конференции 29–31 мая 2013 г. Минск, 2013. С. 102–103.

Вагабова Ф.А., Мусаев А.М., Алибегова А.Н, Раджабов Г.К., Гасанов Р.З., Гусейнова З.А. Изучение суммар-ного содержания флавоноидов и антиоксидантной активности надземной части Saturea subdentata Boiss., произ-растающей в условиях Дагестана // Фундаментальные исследования. 2013. №4-1. С. 103–107.

Государственная Фармакопея СССР. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. М., 1989. 400 с.

Adams R. Essential Oil Components by Quadrupole GC/MS, Allured Publishing Corp., Carol Stream, IL. 2001.

Aliev A.M., Radjabov G.K., Musaev A.M. Dynamics of supercritical extraction of biological active substances from the Juniperus communis var. Saxatillis // The Journal of Supercritical Fluids. 2015. Vol. 102. Pp. 66–72.

Aliev A.M., Radjabov G.K., Stepanov G.V. Component fnflysis of supercritical CO2 extract of Juniperus oblonga M.-Bieb fruits // Russian Journal of Physical Chemistry B. 2013. Vol. 7. N7. Pp. 795–801.

Королюк Е.А., Ткачёв А.В. Химический состав эфирного масла двух видов полыни: Artemisia frigida и Artemi-sia argyrophylla // Химия растительного сырья. 2009. №4. С. 63–72.

Ткачев А.В. Исследование летучих веществ растений. Новосибирск, 2008. 969 с.

Published
2016-12-01
How to Cite
1. Раджабов (Radzhabov)Г. (Gadzhi) К. (Kamaludinovich), Алиев (Aliev)А. (Aslan) М. (Muradalievich), Вагабова (Vagabova)Ф. (Fazina) А. (Askeralievna), Мусаев (Musaev)А. (Abdulahid) М. (Magomedovich) COMPONENT COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF SATUREJA SUBDENTATA BOISS. FROM NATURAL AND INTRODUCTION POPULATIONS OF THE FLORA DAGESTAN // chemistry of plant raw material, 2016. № 1. P. 65-70. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/1390.
Section
Low-molecular weight compounds