ANTIOXIDANT AND PROOXIDANT ACTION ASCORBYL ACID

  • Размик (Razmik) Левонович (Levonovich) Варданян (Vardanian) Goris State University, Avangard, 4, Goris Email: vrazmik@rambler.ru
  • Луиза (Luiza) Размиковна (Razmikovna) Варданян (Vardanian) Goris State University, Avangard, 4, Goris Email: luisemari@rambler.ru
  • Сюзанна (Sjuzanna) Арсеновна (Arsenovna) Айрапетян (Airapetian) Goris State University, Avangard, 4, Goris Email: syuzanhayrapetyan@rambler.ru
  • Лусине (Lusine) Ромиковна (Romikovna) Арутюнян (Arutiunian) Yerevan State University, Aleka Manukiana st., 1, Yerevan 0025 Email: romik@ysu.am
  • Ромик (Romik) Суренович (Surenovich) Арутюнян (Arutiunian) Yerevan State University, Aleka Manukiana st., 1, Yerevan 0025 Email: romik@ysu.am
Keywords: ascorbic acid, antioxidant activity, prooxydant activity, antioxidant capacity, outo-oxidation, salvation

Abstract

The antioxidant activity of the ascorbic acid (AA) in the process of  the initiated oxidation of the cumene has been studied. It has been established that the antioxidant activity of AA shows itself in relatively low concentrations ([AA]≤9,77·10-3 mol/l). Тhe number of radicals terminating on one molecule of AA has also been determined. (f is the antioxidant capacity). It has been shown that . In concentrations of AA 1·10-2 mol/l, the induction periods on the kinetic curves of oxygen absorption vanish.The regularities of the oxidation of AA in the solutions of  DMSO, DMSO+water, DMSO+ benzene chloride. It has been shown that water suppresses the rate of the oxidation of AA more whereas chlorobenzene does it 1,14 times more than in DMSO. It has been established that the rate of oxidation of AA in DMSO is described by the equation V=k[AK][O2]1/2, где k=1,14x103exp(-9440/RT).

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Размик (Razmik) Левонович (Levonovich) Варданян (Vardanian), Goris State University, Avangard, 4, Goris
доктор химических наук, профессор
Луиза (Luiza) Размиковна (Razmikovna) Варданян (Vardanian), Goris State University, Avangard, 4, Goris
кандидат химических наук, доцент
Сюзанна (Sjuzanna) Арсеновна (Arsenovna) Айрапетян (Airapetian), Goris State University, Avangard, 4, Goris
соискатель
Лусине (Lusine) Ромиковна (Romikovna) Арутюнян (Arutiunian), Yerevan State University, Aleka Manukiana st., 1, Yerevan 0025
кандидат химических наук, доцент
Ромик (Romik) Суренович (Surenovich) Арутюнян (Arutiunian), Yerevan State University, Aleka Manukiana st., 1, Yerevan 0025
доктор химических наук, профессор

References

Meki A.M., Hamed E.A., Ezam Kh.A. Effect of green tea extract and vitamin C on oxidant or antioxidant status of rheumatoid arthritis rat model. Indian Journal of Clinical Biochemistry. 2009. №24 (3). , с.280-287.

Mridula Mahajan, Sukhraj Kaur, Shruti Mahajan, Ravi Kant. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 2009. №24 (2). с.205-207.

Девис М., Остин Дж., Патридж Д. Витамин С: химия и биохимия, M., Мир,1999, 1976 с.

Догарева Н.Г., Богатова О.В., Химия и физика молока, ГОУ ОГУ, 2004, 137 с.

Мельникова Н.Б., Иоффе И.Д. Взаимодействие дигидрокверцетина с ионами металлов в водных растворах их солей и в изотонических медицинских средах. Химия растительного сырья. 2001. №4. С. 25–33.

Громовая В.Ф., Некоторые особенности действия аскорбиновой кислоты на окислительно-восстановительные реакции с участием кислорода, Хим. фарм. ж. 1996.№7.С.305.

Weiger WA, Smith M, Boon H. Advising patients who seek complementary and alternative medical therapies for cancer. Ann Intern Med., 2002, vol. 137, p. 889-903.

Чупахина Г.Н. Система аскорбиновой кислоты растений. Калининград, 1997, 120с.

Ефимова И.В. Об особенностях радикально-цепного окисления кумола и аскорбиновой кислоты. Наукові праці ДонНТУ. Серія: Хімія і хімічна технологія. 2012. Вип.19(199). с.88-91.

Vickers AJ, Kuo J, Cassileth BR. Unconventional anticancer agents: a systematic review of clinical trials. J. Clin Oncol. 2006, 24(1), p. 136–140.

Tang Y, Zhou L, Gunnet JW, Wines PG, Cryan EV, Demarest KT. Enhancement of arachidonic acid signaling pathway by nicotinic acid receptor HM74A, Biochem Biophys Res Commun, 2006, 345(1), p. 29-37.

Эмануель Н.М., Денисов Е.Т., Майзус З.К. Цепные реакции окисления углеводородов в жидой фазе, Москва, Наука, 1965, с. 32.

Гордон А., Форд Р. Спутник химика.М., Мир, 1976, 514с.

Denisov E. T. Handbook of Antioxidants: Bond dissociation energies, Rate constants, activation energies, and enthalpies of reactions, CRC Press, Boca Raton, New York, Tokyo, 1995, 174p.

Ефремов Е.А., Полина С.А., Струкова Е.Г., Ефремов А.А.// в Материалах Всероссийской конференции с международным участием, Новые достижения в химии и химической технологии растительного сырья, Барнаул, 2012, С.214-215.

Денисова Л.Н., Денисов Е.Т., Образование свободных радикалов в системах RQ+O2. Кинетика и катализ, 1696, т.10, вып. 6, с.1245-1248

Published
2015-01-27
How to Cite
1. Варданян (Vardanian)Р. (Razmik) Л. (Levonovich), Варданян (Vardanian)Л. (Luiza) Р. (Razmikovna), Айрапетян (Airapetian)С. (Sjuzanna) А. (Arsenovna), Арутюнян (Arutiunian)Л. (Lusine) Р. (Romikovna), Арутюнян (Arutiunian)Р. (Romik) С. (Surenovich) ANTIOXIDANT AND PROOXIDANT ACTION ASCORBYL ACID // chemistry of plant raw material, 2015. № 1. P. 113-119. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/295.
Section
Low-molecular weight compounds