BIOLOGICAL ACTIVE SUBSTANCE OF THE VEGETATIVE ORGANS HOSTA LANCIFOLIA ENGL. (HOSTACEAE)

  • Людмила (Ljudmila) Леонидовна (Leonidovna) Седельникова (Sedel'nikova) Central Siberian Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, ul. Zolotodolinskaya, 101, Novosibirsk 630090 Email: lusedelnikova@yandex.ru
  • Татьяна (Tat'jana) Абдулхаиловна (Abdulhailovna) Кукушкина (Kukushkina) Central Siberian Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, ul. Zolotodolinskaya, 101, Novosibirsk 630090 Email: lusedelnikova@yandex.ru
Keywords: sugar, starch, saponin, vitamin C, flavonolov, pectin, protopectin, catechin, leaft, zhizome, Hosta lancifolia, Western Siberia

Abstract

A quantitative composition of storage and biological active substances in vegetabl organs Hosta lancifolia was defined. Dynamics of accumulation of sugars, starch, saponins, ascorbic acid, pectins, protopectins, catechins in zhizomes and of leafs the given species in the forest-steppe zone of West Siberia was established for several the periodes. It is established that the content of biologically active agents of vegetative bodies of H. lancifolia depends on individual and seasonal development of a look. Is 3–7 times higher than ascorbic acid in elevated bodies, than underground; sugar at 2–10, catechins at 1,2–2, pectin at 2–5, protopectin at 2. The quantity of a crude saponin increases to autumn by 8–9 times. The content of starch in underground bodies changes during seasonal development, but to autumn it increases on 20–40%. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Людмила (Ljudmila) Леонидовна (Leonidovna) Седельникова (Sedel'nikova), Central Siberian Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, ul. Zolotodolinskaya, 101, Novosibirsk 630090
доктор биологических наук, старший научный сотрудник
Татьяна (Tat'jana) Абдулхаиловна (Abdulhailovna) Кукушкина (Kukushkina), Central Siberian Botanical Garden of the Russian Academy of Sciences, ul. Zolotodolinskaya, 101, Novosibirsk 630090
старший научный сотрудник

References

Hylander N. The genus Hosta in Swedish gardens // Acta Horti Berg. 1954. Vol. 16, N11. Рp. 55–58.

Полетико О.М. Род Hosta Tratt. – Хоста //Декоративные травянистые растения. Л., 1977. Т. 2. С. 102–110.

Skrzypczakova L. Flavonoidy w rodzine Liliaceae // Dissert. Pharm. Pharmac. 1967. Vol XIX, N5. P. 537.

Bate-Smith E.C. The phenolic constituents of plants and their taxonomic significansce // J. Linn. Soc. (Bot.). 1968. Vol. 60. N383. P. 325.

Клышев Л.К., Бандюкова В.А., Алюкина Л.С. Флавоноиды растений. Алма-Ата, 1978. 219 с.

Седельникова Л.Л. Виды рода Hosta (Hostaceae) при интродукции в Западной Сибири // Вестник КГАУ, 2012. №11. С. 73–78.

Методы биохимического исследования растений / под ред. А.И. Ермакова. Л., 1987. 430 с.

Кукушкина Т.А., Зыков А.А., Обухова Л.А. Манжетка обыкновенная (Alchemilla vulgaris L.) как источник ле-карственных средств // Актуальные проблемы создания новых лекарственных препаратов природного проис-хождения : материалы VII Международного съезда. СПб., 2003. С. 64–69.

Беликов В.В., Шрайдер М.С. Методы анализа флавоноидных соединений // Фармация, 1970. №1. С. 66–72.

Бородова В.Я., Горенков Э.С., Клюева О.А., Малофеева Л.Н., Мегердичев Е.Я. Методические указания по хи-мико-технологическому сортоиспытанию овощных, плодовых и ягодных культур для консервной промышлен-ности. М., 1993. С. 64–65.

Государственная фармакопея. М., 1968. 816 с.

Химический анализ лекарственных растений / под ред. М.И. Гринкевич. М., 1983. С. 41–56.

Киселева А.В., Волхонская Т.А., Киселев В.Е. Биологически активные вещества лекарственных растений Юж-ной Сибири. Новосибирск, 1991. 135 с.

Анисимов М.М., Чирва В.Я. О биологии тритерпеновых гликозидов // Успехи современной биологии, 1980. Т. 90, вып. 3 (6). С. 351–364.

Published
2015-07-12
How to Cite
1. Седельникова (Sedel’nikova)Л. (Ljudmila) Л. (Leonidovna), Кукушкина (Kukushkina)Т. (Tat’jana) А. (Abdulhailovna) BIOLOGICAL ACTIVE SUBSTANCE OF THE VEGETATIVE ORGANS HOSTA LANCIFOLIA ENGL. (HOSTACEAE) // chemistry of plant raw material, 2015. № 3. P. 199-204. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/562.
Section
Short reports