THE CONTENT OF PROTEIN AND AMINO ACIDS IN GRAIN OF WINTER CROPS GROWING ON THE TERRITO-RY OF FOREST-STEPPE SOUTH-EAST OF WESTERN SIBERIA

  • Екатерина (Ekaterina) Петровна (Petrovna) Кондратенко (Kondratenko) Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056 Email: kondratenko.e.p@yandex.ru
  • Ольга (Ol'ga) Борисовна (Borisovna) Константинова (Konstantinova) Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056 Email: olykk@mail.ru
  • Ольга (Ol'ga) Михайловна (Mihajlovna) Соболева (Soboleva) Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056 Email: meer@yandex.ru
  • Екатерина (Ekaterina) Александровна (Aleksandrovna) Ижмулкина (Izhmulkina) Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056 Email: oit@ksai.ru
  • Наталья (Natal'ja) Валерьевна (Valer'evna) Вербицкая (Verbitskaya) Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056 Email: veniv4d@mail.ru
  • Андрей (Andrej) Сергеевич (Sergeevich) Сухих (Sukhikh) Kemerovo state medical Academy, st. Voroshilova, 22A, Kemerovo, 650029 Email: Suhih_as@list.ru
Keywords: grade, grain, winter wheat, winter rye, winter triticale, protein, amino acids, near the amino acid, biological value

Abstract

This article presents the results of the analysis of the content of protein and amino acids in grain of winter wheat, winter rye and winter triticale growing on the territory of forest-steppe South-East of Western Siberia depending on the type of culture and biological characteristics of the variety. The qualitative and quantitative amino acid composition of three grain species and 8 varieties of winter cereals. These data indicate that the protein content and amino acids in samples of grains varies depending on species and varietal characteristics of culture. Among winter wheat varieties with the highest protein content was observed in grades 2 and Novosibirsk is 13,43%. Among the varieties of winter rye for the superiority of the cultivar Petrovna 1 the grain which contains more protein by 1.44% and 1,64% compared with the varieties of foreign selection Drive and a hybrid (F1) Hilltop respectively. High protein was characterized by varieties of winter triticale of the Altai 5 – 14,31% and Omsk 14,08%. The content of all amino acids in the grain of winter rye grain is inferior to the other studied cultures the necessity of the required analysis of the amino acid composition of grain food crops to determine their biological value. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Екатерина (Ekaterina) Петровна (Petrovna) Кондратенко (Kondratenko), Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056
профессор кафедры технологии хранения и переработки сельскохозяйственной продукции, доктор сельскохозяйственных наук
Ольга (Ol'ga) Борисовна (Borisovna) Константинова (Konstantinova), Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056
аспирант кафедры технологии хранения и переработки сельскохозяйственной продукции
Ольга (Ol'ga) Михайловна (Mihajlovna) Соболева (Soboleva), Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056
доцент кафедры технологии хранения и переработки сельскохозяйственной продукции, кандидат биологических наук
Екатерина (Ekaterina) Александровна (Aleksandrovna) Ижмулкина (Izhmulkina), Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056
начальник отдела инновационных технологий
Наталья (Natal'ja) Валерьевна (Valer'evna) Вербицкая (Verbitskaya), Kemerovo state agricultural Institute, st. Markovtseva, 5, Kemerovo, 650056
аспирант кафедры технологии хранения и переработки сельскохозяйственной продукции
Андрей (Andrej) Сергеевич (Sergeevich) Сухих (Sukhikh), Kemerovo state medical Academy, st. Voroshilova, 22A, Kemerovo, 650029
старший научный сотрудник центральной научно-исследовательской лаборатории, кандидат фармацевтических наук, доцент

References

Высоцкий В.Г., Яцышина Т.А., Рымаренко Т.В. О методах определения биологической ценности белков // Ме-дицинский реферативный журнал. 1976. №6. С. 24–35.

Волков О.В. Влияние продолжительности репродуцирования на урожайность и качество зерна озимой пшеницы // Современные проблемы технологии производства, хранения, переработки и экспертизы сельскохозяйственной продукции : материалы Междунар. науч.-практ. конф. Мичуринск, 2007. Т. 1. С. 43–47.

Корякин В.В., Солодова Ю.П. Динамика посевных площадей озимой ржи и значимость как злаковой культуры в решении продовольственной программы // Вестник ТГУ. 2011. Т. 16, вып. 2. С. 660–662.

Белугина Н.О., Блинова Е.В. Источники хозяйственно-ценных признаков озимой ржи // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2006. Т. 162. С. 166–170.

Минеев А.В., Дебрецени Б., Мазур Т. Биологическое земледелие и минеральные удобрения. М., 1993. 415 с.

Исмагилов Р.Р., Ахиярова Л.М., Гайсина Л.Ф. Содержание пентозанов в зерне гибридов озимой ржи // Вави-ловские чтения : материалы Межд. науч.-практ. конф. Саратов, 2012. С. 89–91.

Силин М.А. Ценный кормовой продукт из зерна ржи // Кормопроизводство. 2012. №3. С. 44.

Босиева О.И., Плиева Е.А., Джиоева Г.Ф. Содержание белка и аминокислотный состав зерна тритикале // Изве-стия Горского ГАУ. 2011. Т. 48, №2. С. 102–104.

Мединский А.В., Степочкин П.И. Изучение озимых тритикале в Сибирском научно-исследовательском инсти-туте растениеводства и селекции // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2014. №1. С. 32–35.

Рядчиков В.Г. Улучшение зерновых белков и их оценка. М., 1998. 368 с.

Патент 2198538 (РФ). Способ оценки биологической ценности растительного белка / А.П. Стаценко. БИ. 2001. №8. С. 86.

Хелдт Г.В. Биохимия растений : пер. с англ. М., 2011. 471 с.

Демин Д.А. Влияние поражения твердой головней на количество и фракционный состав белков в зерне пшени-цы // Актуальные проблемы сельскохозяйственной науки и образования : сб. науч. тр. Самара, 2005. Вып. 4. С. 154–157.

Gutterman Y. Survival strategies of annual desert plants : Adaptations of desert organisms. Berlin ; New York, 2002. Pp. 1–36.

Verbruggen N., Hermans C. Proline accumulation in plants : A. Review // Amino acids. 2008. Vol. 35. Pp. 753–759.

Szabados L., Savoure A. Proline : multifunctionae amino acid // Trends Plant Sci. 2010. Vol. 15. Pp. 89–97.

Lehmann S., Funck D., Szabados L., Rentsch D. Proline Metabolism and Transport in Plant Development // Amino ac-ids. 2010. Vol. 39. Pp. 949–962.

Брежнев Д.Д., Шмараев Г.Е. Селекция растений в США. М., 1976. 349 с.

Published
2015-09-30
How to Cite
1. Кондратенко (Kondratenko)Е. (Ekaterina) П. (Petrovna), Константинова (Konstantinova)О. (Ol’ga) Б. (Borisovna), Соболева (Soboleva)О. (Ol’ga) М. (Mihajlovna), Ижмулкина (Izhmulkina)Е. (Ekaterina) А. (Aleksandrovna), Вербицкая (Verbitskaya)Н. (Natal’ja) В. (Valer’evna), Сухих (Sukhikh)А. (Andrej) С. (Sergeevich) THE CONTENT OF PROTEIN AND AMINO ACIDS IN GRAIN OF WINTER CROPS GROWING ON THE TERRITO-RY OF FOREST-STEPPE SOUTH-EAST OF WESTERN SIBERIA // chemistry of plant raw material, 2015. № 3. P. 143-150. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/754.
Section
Low-molecular weight compounds