THE CONTENT OF PROTEIN AND AMINO ACIDS IN GRAIN OF WINTER CROPS GROWING ON THE TERRITO-RY OF FOREST-STEPPE SOUTH-EAST OF WESTERN SIBERIA
Abstract
This article presents the results of the analysis of the content of protein and amino acids in grain of winter wheat, winter rye and winter triticale growing on the territory of forest-steppe South-East of Western Siberia depending on the type of culture and biological characteristics of the variety. The qualitative and quantitative amino acid composition of three grain species and 8 varieties of winter cereals. These data indicate that the protein content and amino acids in samples of grains varies depending on species and varietal characteristics of culture. Among winter wheat varieties with the highest protein content was observed in grades 2 and Novosibirsk is 13,43%. Among the varieties of winter rye for the superiority of the cultivar Petrovna 1 the grain which contains more protein by 1.44% and 1,64% compared with the varieties of foreign selection Drive and a hybrid (F1) Hilltop respectively. High protein was characterized by varieties of winter triticale of the Altai 5 – 14,31% and Omsk 14,08%. The content of all amino acids in the grain of winter rye grain is inferior to the other studied cultures the necessity of the required analysis of the amino acid composition of grain food crops to determine their biological value.
Downloads
Metrics
References
Высоцкий В.Г., Яцышина Т.А., Рымаренко Т.В. О методах определения биологической ценности белков // Ме-дицинский реферативный журнал. 1976. №6. С. 24–35.
Волков О.В. Влияние продолжительности репродуцирования на урожайность и качество зерна озимой пшеницы // Современные проблемы технологии производства, хранения, переработки и экспертизы сельскохозяйственной продукции : материалы Междунар. науч.-практ. конф. Мичуринск, 2007. Т. 1. С. 43–47.
Корякин В.В., Солодова Ю.П. Динамика посевных площадей озимой ржи и значимость как злаковой культуры в решении продовольственной программы // Вестник ТГУ. 2011. Т. 16, вып. 2. С. 660–662.
Белугина Н.О., Блинова Е.В. Источники хозяйственно-ценных признаков озимой ржи // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2006. Т. 162. С. 166–170.
Минеев А.В., Дебрецени Б., Мазур Т. Биологическое земледелие и минеральные удобрения. М., 1993. 415 с.
Исмагилов Р.Р., Ахиярова Л.М., Гайсина Л.Ф. Содержание пентозанов в зерне гибридов озимой ржи // Вави-ловские чтения : материалы Межд. науч.-практ. конф. Саратов, 2012. С. 89–91.
Силин М.А. Ценный кормовой продукт из зерна ржи // Кормопроизводство. 2012. №3. С. 44.
Босиева О.И., Плиева Е.А., Джиоева Г.Ф. Содержание белка и аминокислотный состав зерна тритикале // Изве-стия Горского ГАУ. 2011. Т. 48, №2. С. 102–104.
Мединский А.В., Степочкин П.И. Изучение озимых тритикале в Сибирском научно-исследовательском инсти-туте растениеводства и селекции // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2014. №1. С. 32–35.
Рядчиков В.Г. Улучшение зерновых белков и их оценка. М., 1998. 368 с.
Патент 2198538 (РФ). Способ оценки биологической ценности растительного белка / А.П. Стаценко. БИ. 2001. №8. С. 86.
Хелдт Г.В. Биохимия растений : пер. с англ. М., 2011. 471 с.
Демин Д.А. Влияние поражения твердой головней на количество и фракционный состав белков в зерне пшени-цы // Актуальные проблемы сельскохозяйственной науки и образования : сб. науч. тр. Самара, 2005. Вып. 4. С. 154–157.
Gutterman Y. Survival strategies of annual desert plants : Adaptations of desert organisms. Berlin ; New York, 2002. Pp. 1–36.
Verbruggen N., Hermans C. Proline accumulation in plants : A. Review // Amino acids. 2008. Vol. 35. Pp. 753–759.
Szabados L., Savoure A. Proline : multifunctionae amino acid // Trends Plant Sci. 2010. Vol. 15. Pp. 89–97.
Lehmann S., Funck D., Szabados L., Rentsch D. Proline Metabolism and Transport in Plant Development // Amino ac-ids. 2010. Vol. 39. Pp. 949–962.
Брежнев Д.Д., Шмараев Г.Е. Селекция растений в США. М., 1976. 349 с.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.