AMINO ACID COMPOSITION OF LEAVES OF THREE SPECIES OF ARTEMISIA L. GROWING IN THE ELTON REGION

UDC 635.718:581.45:577.112.3(470.45)

  • Галина Табаленкова Институт биологии коми научный центр УрО РАН Email: tabalenkova@ib.komisc.ru
Keywords: Artemisia santonica, A. pauciflora, A. lerchiana, protein amino acid composition, free amino acids

Abstract

The results of studies of the qualitative composition and quantitative content of amino acids (AAs) in the leaves of three plant species of the genus Artemisia, widespread in the Elton region, were presented. Protein AAs were determined on an AAA T-339 amino acid analyzer (Czech Republic) after hydrolysis of a sample in 6N HCl at 105 °C for 24 h, free AAs – on an AAA-400 amino acid analyzer (Czech Republic) in a lithium buffer system. The protein AAs amount varied from 66 mg / g in A. lerchiana to 113 mg / g dry weight in A. santonica. 17 AAs were found in composition of these species, aspartic and glutamic acids were dominant. The content of free AAs varied from 4.4 mg / g in A. santonica to 8.3 mg / g dry weight in A. pauciflora. 14 AAs have been identified, among them proline was the predominant free AA. The share of proline was 75-81% of the total free AAs. Among the minor components, 3-4 compounds with a content above 2% dominated. The free AAs contain 3 non-proteinogenic ones (ornithine, citruline, and γ-aminobutyric acid). A. lerchiana and A. pauciflora species were similar in protein and free amino acids, probably due to the same growing conditions. A high level of free proline, together with a complex of biologically active substances in Artemisia species, which grow abundantly in the Elton region, allow to consider the possibility of their use as a medicinal raw material.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

1. Миняева О.А. Аминокислоты, как биологические объекты, в водных растворах // Научное обозрение. Биологические науки. 2016. № 6. С. 43-47.
2. Государственная фармакопея СССР. XI изд. М.: Медицина, 1989. Вып 2. 400 с.
3. Агаджанян А.Х., Семерджян Г.А., Агаджанян А.А., Семерджян Г.Г., Мартиросян М.С. Аминокислотный состав некоторых лекарственных растений. // Биологический журнал Армении. 2007. № 1-2 (59). С.103-107.
4. Ashraf M, Hayat M.O, Mumtaz F.S. A study on elemental contents of medicinally important species of Artemisia L. (Asteraceae) found in Pakistan // Journal Medicinal Plants Research. 2010. №4: Pp. 2256-2263.
5. Леонова Т. Г. Род Полынь – Artemisia L. / Т. Г. Леонова // Флора европейской части СССР / отв. ред. и ред. тома Н. Н. Цвелёв. Санкт-Петербург. Наука. 1994. Т. 7. С. 150–174.
6. Великородов А.В., Морозова Л.В., Пилипенко В. Н., Ковалев В.Б. Химический состав эфирного масла четырех эндемичных видов полыни Астраханской области: Artemisia lerchiana, Artemisia santonica, Artemisia arenaria, Artemisia austriaca // Химия растительного сырья. 2011. № 4. С. 115–120.
7. Abad MJ, Bedoya LM, Apaza L, Bermejo P. The Artemisia L. Genus: a review of bioactive essential oil. Molecules. 2012. Vol. 17. Pp. 2542-2566.
8. Прибыткова Л.Н., Ткачев А.В., Зоркальцев С.С., Писарева С.И., Тузова С.В. Изучение химического состава и антиоксидантной активности полифенолов Artemisia santolanifolia // Сибирский медицинский журнал. 2011. Т. 26, № 31 (2). С. 65–67.
9. Алякин А.А., Ефремов А.А., Ангаскиева А.С., Гребенникова В.В. Химический состав эфирных масел Artemisia absinthium L. и Artemisia vulgaris L., произрастающих на территории Красноярского края // Химия растительного сырья. 2011. № 3. С. 123–127.
10. Жигжитжапова С.В., Рандалова Т.Э., Раднаева Л.Д., Тараскин В.В., Чимитцыренова Л.И. Эфирные масла Artemisia vulgaris L., произрастающей на территории республики Бурятия: состав и сравнение с литературными данными // Фундаментальные исследования. 2014. № 8. С. 68–73.
11. Логвиненко Л.А., Шевчук О.М., Кравченко Е.Н. Интродукционное изучение некоторых видов полыни коллекции ароматических и лекарственных растений Никитского ботанического сада // Аграрный вестник Урала. 2019. № 4 (183). С. 59-63 DOI 10.32417/article_5cf9f5c5bfb246.48831055
12. Carvalho I.S., Cavaco T., Brodelius M. Phenolic composition and antioxidant capacity of six Artemisia species // Industrial Crops and Products. 2011. Vol. 33. Pp. 382–388.
13. Xie G., Schepetkin I.A., Siensen D. W., Kirpotina L.N., Wiley J.A., Quinn M.T. Fractionation and characterization of biologically-active polysaccharides from Artemisia tripartite // Phytochemistry. 2008. Vol. 69, N. 6. Pp. 1359–1371.
14. Киселева Т. Л., Люй Г., Чаузова А.В. Аминокислотный состав травы чернобыльника (Artemisia vulgaris L.), флоры России и Китая // Традиционная медицина. 2014. №1 (36) . С. 49-52.
15. Северин А.П., Сиплиева Л.Е., Яцюк В.Я., Чулков А.Н.,Новиков О.О., Жилякова Е.Т., Кочкаров В.И. О комплексном использовании сырья полыни горькой (Artemisia absinthium L.) для получения фитопрепаратов // Науч. ведомости» Белгородского гос. унив. (НИУ «БелГУ»). 2011. Вып. 13/2. С. 134-137.
16. Kislichenko V.S., Novosel E.N. Sakipova Z.B., Mamatova A.S., Terninko I.I. Comparison of the amino –acid compositions of Artemisia gmelinii and A. absinthium // Chemistry of Natural Compounds. 2016. Vol. 52, N 3. Pp. 571 –57.
17. Айрапетян Э.Э., Шевчук О.М., Логвиненко Л.А. Аминокислотный состав полыни метельчатой (Artemisia scoparia Waldst, Et Kit) // Вестник Волгоградского государственного медицинского университета. 2018. №2 (66). С. 122-124. DOI:10.19163/1994-9480-2018-2(66)-122-124
18. Лысенко Т.М. Растительность засоленных почв степной зоны в Поволжье (конспект синтаксонов) // Известия Самарского научного центра Российской Академии Наук. 2014. Т.16, № 5-5. С. 160-162.
19. Лысенко Т.М. Растительность засоленных почв Поволжья в пределах лесостепной и степной зоны / Товарищество научных изданий КМК. М.: 2016. 329 с.
20. Bogdanova ES, Zakhozhiy IG, Tabalenkova GN, Rozentsvet VA, Nesterov VN, Rozentsvet OA Bioaccumulation of nutrients, lipids, pigments, antioxidants and essential oils in plants of genus Artemisia growing in lake Elton region (South-East of the European part of Russia) // Journal of Medicinal Plants Studies. 2017. N 5(2). Pp. 270-275.
21. Кузнецов В.В., Шевякова Н.И. Пролин при стрессе: биологическая роль, метаболизм регуляция // Физиология растений. 1999. Т. 46, № 2. С. 321-336.
22. Колупаев Ю.Е. Антиоксиданты растительной клетки, и их роль в АФК-сигналинге и устойчивости растений // Успехи соврем. биол. 2016. Т. 136. С. 181–198.
23. Радюкина Н.Л., Шашукова А.В., Макарова С.С., Кузнецов Вл.В. Экзогенный пролин модифицирует дифференциальную экспрессию генов при UV-B облучении // Физиология растений. 2011. Т. 58, № 1. С. 49-57.
24. Matysik J., Alia, Bhalu B. & Mohanty P. Molecular mechanisms of quenching of reactive oxygen species by proline under stress in plants //Current Science. 2002. Vol. 82. Pp. 525–532.
Published
2021-09-27
How to Cite
1. Табаленкова Г. AMINO ACID COMPOSITION OF LEAVES OF THREE SPECIES OF ARTEMISIA L. GROWING IN THE ELTON REGION // chemistry of plant raw material, 2021. № 3. P. 219-225. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/8736.
Section
Low-molecular weight compounds