THE STUDY OF THE ELEMENTAL COMPOSITION OF FRUITS OF VIBURNUM OPULUS L. AND SORBUS AUCU-PARIA L. VARIOUS MODERN METHODS
Abstract
In medicine, the fruits of Viburnum opulus L. are used as a tonic, diaphoretic and diuretic, and Sorbus aucuparia L. – as a multivitamin means. Experimental studies have shown that viburnum fruits possess cardiotonic, sedative, antioxidant, anti-hypoxic and hypotensive action, and the fruits of mountain ash – immunotropic effect. These types of pharmacological activity depends on a complex of biologically active substances: vitamins (C, P, B2, E, carotenoids), phenolic compounds (flavonoids, phenolic acids, anthocyanins), glycosides, polysaccharides, sugars, and organic triterpene acids, fatty oils and macro - and microelements. A special role belongs to the macro - and micronutrients. Therefore, the aim of our study was qualitative detection and quantitative determination of element composition of fruits of Viburnum opulus and Sorbus aucuparia. Determination of elemental composition was performed by methods of flame photometry, atomic emission spectroscopy and neutron activation analysis. Studied samples contain important nutrients necessary for the treatment and prevention of diseases of the immune and cardiovascular systems. This allows the use of this material as promising for obtaining on their basis of effective medicines and nutritional supplements.
Downloads
Metrics
References
Растительные ресурсы России. Дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая ак-тивность. Т. 4: Семейства Caprifoliaceae – Lobeliaceae / под ред. Л. Беленовской, Е. Лесиовской. СПб.; М., 2009. 630 с.
Растительные ресурсы России. Дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая ак-тивность. Т. 2: Семейства Actinidiaceae – Malvaceae, Euphorbiaceae – Haloragaceae / под ред. А.Л. Буданцев. СПб.; М., 2009. 520 с.
Государственная Фармакопея СССР. М., 1989. 398 с.
Шукшина О.Г., Масная Н.В., Шерстобоев Е.Ю., Исайкина Н.В., Калинкина Г.И Влияние растительных полифе-нольных комплексов на функциональную активность иммунокомпетентных клеток in vitro // Иммунология, 2014. Т. 35. №3. C. 138–142.
Лесиовская Е.Е. Доказательная фитотерапия. М., 2014. Т. 2. 686 с.
Скальный А.В. Химические элементы в физиологии и экологии человека. М., 2004. С. 216.
Сорокопудов В.Н., Алдошкин И.С., Колесников Д.А. Элементный состав плодов и семян некоторых видов и сортов калины в условиях юго-запада Среднерусской возвышенности // Научные ведомости Белгородского государственного университета. Серия: Естественные науки, 2012. Т. 21. №21-1 (140). С. 132–134.
Иванова С.В., Шелепова О.В., Кириченко Е.Б. Микроэлементный состав плодов рябины обыкновенной (Sorbus aucuparia L.) // Вестник Оренбургского государственного университета, 2005. №2 (40). С. 9–10
Чахирова А.А. Технологические исследования по разработке масляного экстракта из плодов рябины обыкно-венной и перспективы его использования : автореф. ... канд. фарм. наук. Пятигорск, 2008. 24 с.
Гильберт Э.Н., Шабанова О.В. Современные многоэлементные методы анализа объектов окружающей среды // Сибирский химический журнал. 1992. Вып. 3. С. 5–14.
Гурьев А.М., Юсубов М.С., Калинкина Г.И., Цыбукова Т.Н. Элементный состав аира болотного (Acorus calamus L.) // Химия растительного сырья. 2003. №2. С. 45–48.
Доерфель К. Статистика в аналитической химии. М., 1969. С. 247.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.