ISOLATION AND ANALYSIS OF EXTRACTIVES POTENTILLA ALBA (POTENTILLA ALBA L.), GROWN UNDER DIFFERENT CONDITIONS
Abstract
Potentilla alba L. is used as a medicinal plant that contains a variety of biologically active substances. Natural resources are not meeting the needs of the pharmaceutical industry. We got the first biomass plant regenerated P. alba in a hydroponic with micropropagation.
We have conducted a comprehensive study of the chemical composition of a vegetable raw materials P. alba, prepared in the Department of Biotechnology (plants-regenerants) compared with those grown under field conditions (intact plants).
We have established the quantitative content of the structural components in the samples: cellulose in roots and rhizomes of intact plants – 15,4%, in the roots of the plants regenerated – 4,3%, in the leaves of regenerated plants – 2,5%; lignin in roots and rhizomes of intact plants – 40,7%, in the roots of regenerated plants – 37,0%, in the leaves of regenerated plants – 36,8%.
We determined the content of extractives in samples P. alba, recovered by sequential treatment with hexane, 96% and 40% ethanol solution, water and 1% aqueous sodium hydroxide solution. We identified a total content of extractives in the roots and rhizomes of intact plants – 15,3%, in the roots of regenerated plants – 11,2%, in the leaves of regenerated plants – 5,1%.
We have characterized the chemical composition of extractives by UV-spectroscopy. Phenolic compounds (λ = 279,5-280,0 nm) are dominant in the composition of the extracts. We have established the authenticity of the samples by the TLC chromatography by the presence of flavonoids and tannins. We showed the identity of the phytochemical composition of vegetable raw materials produced by micropropagation and grown in a hydroponics for 2 months.
Downloads
Metrics
References
Китаева М.В. Введение в культуру in vitro редких лекарственных растений Potentilla L. Интродукция, сохране-ние и использование биологического разнообразия мировой флоры // Материалы Международной конференции, посвященной 80-летию Центрального ботанического сада Национальной академии наук Беларуси. Минск, 2012. С. 398–401.
Гриценко О.М., Смык Г.К. Фитохимические исследования лапчатки белой // Фармацевтический журнал. 1977. №1. С. 88–92
Лавренов В.К., Лавренова Г.К. Полная энциклопедия лекарственных растений. СПб. ; М., 1999. Т. 1. 736 с.
Семёнова Е.Ф., Преснякова Е.В. Химический состав лапчатки белой и применение ее с лечебной целью // Хи-мия и компьютерное моделирование. Бутлеровские сообщения. 2001. №5. [Электронный ресурс]. URL: http://chem.kstu.ru/butlerov_comm/vol2/cd-a2/data/jchem&cs/russian/n5/1vr103/103.htm
Захария А.В. Исследование лапчатки белой как перспективного средства для лечения заболеваний щитовидной железы : автореф. дис… канд. биол. наук. Львов, 1997. 24 с.
Архипова Э.В. Влияние экстракта Potentilla alba L. и комплексного средства «Тиреотон» на течение экспери-ментального гипотиреоза: автореф. дис. … канд. мед. наук. Улан-Удэ, 2012. 21 с.
Смик Г.К., Кривенко В.В. Перстач бiлий – ефективный засиб для ликування захворювань щитовидноï залози // Фармацевтичний журнал. 1975. №2. С. 58–62.
Приходько Е.И. Лечение больных тиреотоксикозом травой пестрач белый // Врачебное дело. 1976. №6. С. 66–71.
Шимко О.М., Хишова О.М. Оценка травы лапчатки белой // Вестник фармации 2010. №1(47). С. 17–24.
Смык Г.К. Использование лапчатки белой как нового лекарственного растения, восстановление запасов ее в природе и возможности культуры // Новые культуры в народном хозяйстве и медицине: в 2 ч. 1976. Ч. 1. С. 41–42.
Патент № 2525676 (РФ). Способ получения лапчатки белой (Potentilla alba L.) / Л.И. Тихомирова, В.Н. Буркова / 2012.
Патент № 2570623 (РФ). Способ получения лекарственного растительного сырья лапчатки белой (Potentilla alba L) в условиях гидропоники / Н.Г. Базарнова, Л.И. Тихомирова / 2015.
Башилов А. В. Использование Potentilla alba L. в качестве лекарственного растительного сырья в условиях рес-публики Беларусь // Экологический вестник. 2010. №3. С. 85–88.
Оболенская А.В. Лабораторные работы по химии древесины и целлюлозы. М., 1991. 320 с.
Косман В.М., Фаустова Н.М., Пожарицкая О.Н., Шиков А.Н., Макаров В.Г. Накопление биологически актив-ных веществ в подземных частях лапчатки белой (Potentilla alba L.) в зависимости от срока культивирования // Химия растительного сырья. 2013. №2. С. 139–146.
Ботиров Э.Х., Дренин А.А., Макарова А.В. Химическое исследование флавоноидов лекарственных и пищевых растений // Химия растительного сырья. 2006. №1. С. 45–48.
Зайчикова С.Г., Самылина И.А. Новожилова Т.И. Изучение липидного и флавоноидного состава образцов не-которых видов рода чины (Lathyrus) // Химико-фармацевтический журнал. 2001. Т. 35. №5. С. 36–38.
Башилов А.В. К вопросу о фармаколого-биохимическом обосновании практического использования Potentila alba // Известия национальной академии наук Белоруссии. Серия биологических наук. 2012. №1. С. 119–123.
Китаева М.В., Зубарев А.В., Спиридович Е.В., Решетников В.Н. Вторичные метаболиты фенольной природы Potentila alba L. в условиях in vitro // Труды БГУ. Биохимия. 2011. Т. 6, №1. С. 123–127.
Куркина А.В., Осипова А.А. Новые подходы к стандартизации сырья эрвы шерстистой // Химия растительного сырья. 2010. №2. С. 117–121.
Хусаинова А.И., Куркина А.В. Оптимизация подходов к стандартизации сырья пижмы обыкновенной в рамках ресурсосберегающих технологий // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. 2013. Т. 15. №3(6). С. 1984–1987.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.