TO THE QUESTION ON STUDYING OF CHEMICAL FRAME AND MEDICAL PROPERTIES OF INONOTUS OBLIQUUS (PERS.) PIL.
Abstract
The review of the new literary data, concerning problems widely discussed today in the scientific world on development of representations about character of a constitution and application of sterile nodes of mushroom Inonotus obliquus (Pers.) Pil., called polypore.
Downloads
Metrics
References
Бабицкая В.Г., Щерба В.В., Иконникова Н.В., Бисько Н.А., Митропольская Н.Ю., Билай В.Т. Антиокисли-тельное и генопротекторное действие лекарственных базидиальных грибов Inonotus obliquus и Phellinus ro-bustus // Успехи медицинской микологии: материалы III Всероссийского конгресса по медицинской миколо-гии. М., 2005. Т. 5. С. 174–175.
Сбитнева Е.М. Гриб чага против 100 болезней. М., 2009. 64 с.
Шариков А.М., Пашенова Н.В., Нешумаев Д.А., Новицкий И.А. Исследование антибиотической активности гриба чаги в отношении возбудителя туляремии // Тихоокеанский медицинский журнал. 2010. №1. С. 64–65.
Сысоева М.А., Кузнецова О.Ю., Гамаюрова В.С., Суханов П.П., Зиятдинова Г.К., Будников Г.К. Исследова-ние золя водных извлечений чаги. III. Влияние состава сырья на выход экстрактивных веществ водных извле-чений чаги // Химия растительного сырья. 2004. №4. С. 29–34.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Кудрявцева Л.А. Исследование золя водных извлече-ний чаги. VIII. Размеры частиц дисперсных фаз, образующихся при экстракции водных извлечений чаги ор-ганическими растворителями // Химия растительного сырья. 2008. №4. С. 129–132.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Кудрявцева Л.А. Исследование золя водных извлече-ний чаги. IX. Определение размеров частиц дисперсной фазы золя извлечений чаги // Химия растительного сырья. 2008. №2. С. 75–80.
Сысоева М.А., Сысоева Е.В., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Кудрявцева Л.А. Исследование золя водных извлечений чаги. X. Протеолиз водного извлечения чаги ферментами желудочно-кишечного тракта // Химия растительного сырья. 2008. №2. С. 81–86.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Тазеева А.Х. Исследование золя водных извлечений чаги. XI. Липиды водного извлечения чаги // Химия растительного сырья. 2008. №3. С. 119–122.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Шаехова Н.К., Халитов Ф.Г. Исследование золя вод-ных извлечений чаги. XII. Осаждение дисперсной фазы водного извлечения чаги при изменении pH среды // Химия растительного сырья. 2009. №1. С. 131–135.
Сысоева М.А., Иванова Г.А., Гамаюрова В.С., Зиятдинова Г.К., Будников Г.К., Захарова Л.Я., Воронин М.А. Повышение актиоксидантной активности водных извлечений и меланинов чаги. I. Обработка водных извле-чений чаги водными растворами гиперразветвленных полимеров // Химия растительного сырья. 2010. №2. С. 105–108.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Зиятдинова Г.К., Будников Г.К. Разделение водных из-влечений чаги с использованием этилацетата. I. Антиоксидантная активность // Химия растительного сырья. 2007. №4. С. 101–104.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Минкин В.С., Гамаюрова В.С., Петрашень В.Е. Разделение водных из-влечений чаги с использованием этилацетата. II. Парамагнитные свойства хромогенов чаги // Химия расти-тельного сырья. 2007. №4. С. 105–109.
Сысоева М.А., Кузнецова О.Ю., Гамаюрова В.С., Суханов П.П., Зиятдинова Г.К., Будников Г.К. Разделение водных извлечений чаги с использованием этилацетата. III. Состав липидов, отделяемых из водного извлече-ния чаги этилацетатом // Химия растительного сырья. 2008. №1. С. 111–114.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С., Кыямова Г.И. Разделение водных извлечений чаги с использованием этилацетата. IV. Состав веществ фенольной и терпеновой природы, отделяемых из водного извлечения чаги этилацетатом // Химия растительного сырья. 2009. №4. С. 117–122.
Галченко В.М., Артемьева И.А., Аксенова Г.И., Зюбр Т.П., Васильев И.Б. Результаты лечения активной фор-мы эрозии твердых тканей зуба сухим экстрактом чаги и иммобилизованным магнитным гелем // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН. 2006. №5. С. 50–51.
Саакян К.Р., Ващенко К.Ф., Дармограй Р.Э. Чага (черный березовый гриб). Аналитический обзор // Провизор. 2004. №16. С. 56–95.
Сысоева М.А., Юмаева Л.Р., Гамаюрова В.С., Зиятдинова Г.К., Будников Г.К., Халитов Ф.Г. Сравнительная характеристика антиоксидантной активности водных и спиртовых извлечений чаги // Химия растительного сырья. 2009. №2. С. 121–124.
Сысоева М.А., Хабибрахманова В.Р., Гамаюрова В.С. Исследование золя водных извлечений чаги. XIII. Био-логически активные вещества коллоидной системы, формируемой после удаления дисперсной фазы из водно-го извлечения чаги хлористоводородной кислотой // Химия растительного сырья. 2009. №3. С. 151–156.
Зюбр Т.П., Васильев И.Б., Хорошутин П.П., Аксенова Г.И. Технология и стандартизация стоматологических фитопленок на основе чаги экстракта сухого // Биотехнология и биомедицинская инженерия: сб. тр. III Все-рос. науч.-практ. конф. с междунар. участием. Курск, 2010. С. 270–272.
Шашкина М.Я., Шашкин П.Н., Сергеев А.В., Горяйнова Л.К. Чага, чаговит, чагалюкс в лечебной и профилак-тической практике. М., 2009. 66 с.
Шариков А.М. Гриб-чага Inonotus obliquus Pilat: антибиотическая активность метаболитов // Современные наукоемкие технологии. 2010. №8. С. 167–168.
Rhee S.J., Cho S.Y., Kim K.M., Cha D.-S., Park H.-J. A comparative study of analytical methods for alkali-soluble
β-glucan in medicinal mushroom, Chaga (Inonotus obliquus) // LWT Food Science and Technology. 2008. Vol. 41, N3. Pp. 545–549.
Nakamura S., Iwami J., Matsuda H., Mizuno S., Yoshikawa M. Absolute stereostructures of inoterpenes A–F from sclerotia of Inonotus obliquus // Tetrahedron. 2009. Vol. 65, N12. Pp. 2443–2450.
Chung M.J., Chung C.-K., Jeong Y., Ham S.-S. Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells // Nutrition Research and Practice. 2010. Vol. 4, N3. Pp. 177–182.
Kim Y.O., Park H.W., Kim J.H., Lee J.Y., Moon S.H, Shin C.S. Anti-cancer effect and structural characterization of endo-polysaccharide from cultivated mycelia of Inonotus obliquus // Life Sciences. 2006. Vol. 79, N1. Pp. 72–80.
Sun J.-E., Ao Z.-H., Lu Z.-M., Xu H.-Y., Zhang X.-M., Dou W.-F., Xu Z.-H. Antihyperglycemic and antilipidperoxi-dative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice // Journal of Ethnopharmacology. 2008. Vol. 118, N1. Pp. 7–13.
Xu X., Pang C., Yang C., Zheng Y., Xu H., Lu Z., Xu Z.-H. Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of polysaccharides extracted from medicinal mushroom Chaga, Inonotus obliquus (Pers.: Fr.) Pilat (Aphyllophoromy-cetideae) on alloxan-diabetes mice // International Journal for Medicinal Mushrooms. 2010. Vol. 12, N3. Pp. 235–244.
Burczyk J., Gawron A., Slotwinska M., Smietana B., Terminska K. Antimitotic activity of aqueous extracts of Inono-tus obliquus // Boll Chim Farm. 1996. Vol. 135, N5. Pp. 306–309.
Ham S.-S., Kim S.-H., Moon S.-Y., Chung M.J., Cui C.-B., Han E.-K., Chung C.-K., Choe M. Antimutagenic effects of subfractions of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract // Mutation Research/Genetic Toxicology and Envi-ronmental Mutagenesis. 2009. Vol. 672, N1. Pp. 55–59.
Ham S.S., Oh S.W, Kim Y.K., Shin K.S., Chung H.Y., Chung G.H. Antioxidant and genotoxic inhibition activity of ethanol extract from the Inonotus obliquus // Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. 2003. Vol. 32, N7. Pp. 1071–1075.
Ayoub N., Lass D., Schultze W. Volatile constituents of the medicinal fungus Chaga Inonotus obliquus (Pers.: Fr.) Pi-lat (Aphyllophoromycetideae) // International Journal of Medicinal Mushrooms. 2009. Vol. 11, N1. Pp. 55–60.
Nakajima Y., Nishida H., Matsugo S., Konishi T. Cancer cell cytotoxicity of extracts and small phenolic compounds from Chaga [Inonotus obliquus (Persoon) Pilat] // Journal of Medicinal Food. 2009. Vol. 12, N3. Pp. 501–507.
Youn M.-J., Kim J.-K., Park S.-Y., Kim Y., Kim S.-J., Lee J.S., Chai K.Y., Kim H.-J., Cui M.-X., So H.S., Kim K.-Y., Park R. Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells // World Journal of Gastroenterology. 2008. Vol. 14, N4. Pp. 511–517.
Park Y.K., Lee H.B., Jeon E.-J., Jung H.S., Kang M.-H. Chaga mushroom extract inhibits oxidative DNA damage in human lymphocytes as assessed by comet assay // BioFactors. 2004. Vol. 21, N1–4. Pp. 109–112.
Najafzadeh M., Reynolds P.D., Baumgartner A., Jerwood D., Anderson D. Chaga mushroom extract inhibits oxida-tive DNA damage in lymphocytes of patients with inflammatory bowel disease // BioFactors. 2007. Vol. 31, N3–4. Pp. 191–200.
Hu H., Zhang Z., Lei Z., Yang Y., Sugiura N. Comparative study of antioxidant activity and antiproliferative effect of hot water and ethanol extracts from the mushroom Inonotus obliquus // Journal of Bioscience and Bioengineering. 2009. Vol. 107, N1. Pp. 42–48.
Cui Y., Kim D.-S., Park K.-C. Antioxidant effect of Inonotus obliquus // Journal of Ethnopharmacology. 2005. Vol. 96, N1–2. Pp. 79–85.
Song H.S., Lee Y.J., Kim S.K., Moon K.Y., Moon W.K., Kim D.W., Kim Y.S. Downregulatory effect of AGI-1120 (Nβ-glucosidase inhibitor) and Chaga mushroom (Inonotus obliquus) on cellular NF-kB activation and their antioxi-dant activity // Korean Journal of Pharmacognosy. 2004. Vol. 35, N1. Pp. 92–97.
Ju H.K., Chung H.W., Hong S.-S., Park J.H., Lee J., Kwon S.W. Effect of steam treatment on soluble phenolic con-tent and antioxidant activity of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) // Food Chemistry. 2010. Vol. 119, N2. Pp. 619–625.
Handa N., Yamada T., Tanaka R. An unusual lanostane-type triterpenoid, spiroinonotsuoxodiol and other triterpe-noids from Inonotus obliquus // Phytocemistry. 2010. Vol. 71, N14–15. Pp. 1774–1779.
Cha J.-Y., Jun B.-S., Kim J.-W., Park S.-H., Lee C.-H., Cho Y.-S. Hypoglycemic effects of fermented Chaga mush-room (Inonotus obliquus) in the diabetic otsuka long-evans tokushima fatty (OLETF) rat // Food Science and Bio-technology. 2006. Vol. 15, N5. Pp. 739–745.
Song Y., Hui J., Kou W., Xin R., Jia F., Wang N., Hu F., Zhang H., Liu H. Identification of Inonotus obliquus and analysis of antioxidation and antitumor activities of polysaccharides // Curr. Microbiol. 2008. N57. Pp. 454–462.
Won D.P., Lee J.S., Kwon D.S., Lee K.E., Shin W.C., Hong E.K. Immunostimulating activity by polysaccharides iso-lated from fruiting body of Inonotus obliquus // Molecules and Cells. 2011. N31. Pp. 165–173.
Kim Y.O., Han S.B., Lee H.W., Ahn H.J., Yoon Y.D., Jung J.K., Kim H.M., Shin C.S. Immuno-stimulating effect of the endo-polysaccharide produced by submerged culture of Inonotus obliquus // Life Sciences. 2005. Vol. 77, N19. Pp. 2438–2456.
Nomura M., Takahashi T., Uesugi A., Tanaka R., Kobayashi S. Inotodiol, a lanostane triterpenoid, from Inonotus obliquus inhibits cell proliferation through caspase-3-dependent apoptosis // Anticancer Research. 2008. Vol. 28, N5A. Pp. 2691–2696.
Kahlos K., Tikka V.H. Antifungal activity of cysteine, its effect on C-21 oxygenated ianosterol derivatives and other lipids in Inonotus obliquus, in vitro // Applied Microbiology and Biotechnology. 1994. N42. Pp. 385–390.
Kim Y.-R. Immunomodulatory activity of the water extract from medicinal mushroom Inonotus obliquus // Myco¬biology. 2005. Vol. 33, N3. Pp. 158–162.
Lee J.H., Lee M.J. Effect of drying method on the moisture sorption isotherms for Inonotus obliquus mushroom // LWT Food Science and Technology. 2008. Vol. 41, N8. Pp. 1478–1484.
Lee M.J., Lee J.H. Moisture sorption isotherm characteristics of Chaga mushroom powder as influenced by particle size // Food Science and Bioechnology. 2007. Vol. 16, N1. Pp. 154–158.
Lee M.J., Seog E.J., Lee J.H. Physicochemical properties of Chaga (Inonotus obliquus) mushroom powder as inf¬luenced by drying methods // Journal of Food Science and Nutrition. 2007. Vol. 12, N1. Pp. 40–45.
Lee S.H., Hwang H.S., Yun J.W. Antitumor activity of water extract of a mushroom, Inonotus obliquus, against HT-29 human colon cancer cells // Phytotherapy Research. 2009. Vol. 23, N12. Pp. 1784–1789.
Nakajima Y., Sato Y., Konishi T. Antioxidant small phenolic ingredients in Inonotus obliquus (Persoon) Pilat (Chaga) // Chemical & Pharmaceutical Bulletin. 2007. Vol. 55, N8. Pp. 1222–1226.
Lee I.-K., Kim Y.-S., Jang Y.-W., Jung J.-Y., Yun B.-S. New antioxidant polyphenols from the medicinal mushroom Inonotus obliquus // Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters. 2007. Vol. 17, N24. Pp. 6678–6681.
Zheng W., Zhang M., Zhao Y., Miao K., Jiang H. NMR-based metabonomic analysis on effect of light on production of antioxidant phenolic compounds in submerged cultures of Inonotus obliquus // Bioresource Technology. 2009. Vol. 100, N19. Pp. 4481–4487.
Zheng W., Zhao Y., Zhang M., Wei Z., Miao K., Sun W. Oxidative stress response of Inonotus obliquus induced by hydrogen peroxide // Medical Mycology. 2009. Vol. 47, N8. Pp. 814–823.
Kukulyanskaya T.A., Kurchenko N.V., Kurchenko V.P., Babitskaya V.G. Physicochemical properties of melanins produced by the sterile form of Inonotus obliquus («Chagi») in natural and cultivated fungus // Applied Biochemistry and Microbiology. 2002. Vol. 38, N1. Pp. 58–61.
Youn M.-J., Kim J.-K., Park S., Kim Y., Park C., Kim E.-S., Park K.-I., So H.S., Park R. Potential anticancer proper-ties of the water extract of Inontus obliquus by induction of apoptosis in melanoma B16-F10 cells // Journal of Eth-nopharmacology. 2009. Vol. 121, N2. Pp. 221–228.
Zheng W., Zhao Y., Zheng X., Liu Y., Pan S., Dai Y., Liu F. Production of antioxidant and antitumor metabolites by submerged cultures of Inonotus obliquus cocultured with Phellinus punctatus // Applied Microbiology and Biotech-nology. 2011. N89. Pp. 157–167.
Park J.-R., Park J.-S., Jo E.-H., Hwang J.-W., Kim S.-J., Ra J.-C., Aruoma O.I., Lee Y.-S., Kang K.-S. Reversal of the TPA-induced inhibition of gap junctional intercellular communication by Chaga mushroom (Inonotus obliquus) ex-tracts: Effects on MAP kinases // BioFactors. 2006. Vol. 27, N1–4. Pp. 147–155.
Seo H.-K., Lee S.-C. Antioxidant activity of subcritical water extracts from Chaga mushroom (Inonotus obliquus) // Separation Science and Technology. 2010. Vol. 45, N2. Pp. 198–203.
Shin Y., Tamai Y., Terazawa M. Chemical constituents of Inonotus obliquus II: a new triterpene, 21,24-cyclo¬pentalanosta-3β,21,25-triol-8-ene from sclerotium // Journal of Wood Science. 2001. N47. Pp. 313–316.
Zheng W.F., Liu T., Xiang X.Y., Gu Q. Sterol composition in field-grown and cultured mycelia of Inonotus obliquus // Yao Xue Xue Bao. 2007. Vol. 42, N7. Pp. 750–756.
Nakata T., Yamada T., Taji S., Ohishi H., Wada S., Tokuda H., Sakuma K., Tanaka R. Structure determination of inonotsuoxides A and B and in vivo anti-tumor promoting activity of inotodiol from the sclerotia of Inonotus obliquus // Bioorganic & Medicinal Chemistry. 2007. Vol. 15, N1. Pp. 257–264.
Taji S., Yamada T., Tanaka R. Three new lanostane triterpenoids, inonotsutriols A, B and C, from Inonotus obliquus // Helvetica Chimica Acta. 2008. Vol. 91, N8. Pp. 1513–1524.
Park Y.K., Kim J.S., Jeon E.J., Kang M.H. The improvement of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract sup-plementation on the blood glucose and cellular DNA damage in streptozotocin-induced diabetic rats // The Korean Journal of Nutrition. 2009. Vol. 42, N1. Pp. 5–13.
Zhong X.-H., Wang L.-B., Sun D.-Z. Effects of inotodiol extracts from Inonotus obliquus on proliferation cycle and apoptotic gene of human lung adenocarcinoma cell line A549 // Chin J Integr Med. 2011. N17 (3). Pp. 218–223.
Шиврина А.Н., Платонова Е.Г. О полисахаридных комплексах гуминоподобных соединений, образуемых дере-воразрушающими грибами // Продукты биосинтеза высших грибов и их использование. М.; Л., 1966. С. 38–42.
Платонова Е.Г. Характеристика водорастворимых углеродных комплексов чаги и некоторых других трутови-ков // Комплексное изучение физиологически активных веществ низших растений. М.; Л., 1961. С. 63–69.
Mizuno T. The extraction and development of antitumoractin polysaccharides from medicinal mushrooms in Japan // International Journal for Medicinal Mushrooms. 1999. N1. Pp. 9–29.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.