PHYTOCHEMICAL INVESTIGATION OF THE FRUITS OF MANCHURIAN WALNUT (JUGLANS MANDSHURICA MAXIM.) AS A PERSPECTIVE RAW MATERIAL FOR PRODUCTION OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES

  • Наталья Владимировна Матющенко Far Eastern State Medical University, ul. Murav'eva-Amurskogo, 35, Khabarovsk, 680000 (Russia) Email: natashavm@mail.ru
  • Кирилл Григорьевич Земляк Khabarovsk State Academy of Economics and Law, ul. Serysheva, 60, Khabarovsk, 680038 (Russia) Email: firnfjord@yandex.ru
  • Татьяна Алексеевна Степанова Far Eastern State Medical University, ul. Murav'eva-Amurskogo, 35, Khabarovsk, 680000 (Russia) Email: natashavm@mail.ru
  • Анна Ивановна Окара Khabarovsk State Academy of Economics and Law, ul. Serysheva, 60, Khabarovsk, 680038 (Russia) Email: firnfjord@yandex.ru
Keywords: Manchurian walnut (Juglans mandshurica Maxim.), fruits, pericarp, kernel, nut meal, extractives, mineral elements, phenolic compounds, tannins

Abstract

The aim of this work was to perform a phytochemical analysis of the pericarp and nut meal of Manchurian walnut fruits (Juglans mandshurica Maxim., family Juglandaceae) collected in Khabarovsk, Primorsky Krai and Jewish Autonomous Region (JAR), to evaluate the possibilities of their practical use. The studies showed that the fruits of the walnut is a valuable source of biologically active substances (BAS); the pericarp and kernel deprived of fat contain minerals, phenolics: coumarins, flavonoids, naphthoquinones, tannins, etc. The use of Manchurian walnut fruits in food, pharmaceutical and other industries was found to be expedient.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Анна Ивановна Окара, Khabarovsk State Academy of Economics and Law, ul. Serysheva, 60, Khabarovsk, 680038 (Russia)
заведующая кафедрой товароведения, кандидат технических наук, профессор, тел.: (4212) 57-32-95

References

USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network – (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. URL: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/genus.pl?6222.

Черепанов С.К. Сосудистые растения России и сопредельных государств (в пределах бывшего СССР): рус-ское издание. СПб., 1995. 992 с.

Приходько Ю.В. Научно-практическое обоснование использования сырьевых ресурсов Дальнего Востока в качестве источников для производства функциональных пищевых продуктов: дис. ... д-ра техн. наук. Влади-восток, 2009. 293 с.

Растительные ресурсы России: дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая активность. Т. 1. Семейства Magnoliaceae-Juglandaceae, Ulmaceae, Moraceae, Cannabaceae, Urticaceae / отв. ред. А.Л. Буданцев. СПб.; М., 2008. 421 с.

Земляк К.Г., Окара А.И., Каленик Т.К. Маньчжурский орех как перспективное сырье для получения пищевых продуктов сбалансированного состава // Масложировая промышленность. 2009. №5. С. 34–36.

Берлова Н.В. Товароведное исследование маньчжурского ореха как сырья легкой промышленности: дис.... канд. техн. наук. М., 2005. 176 с.

Дикорастущие полезные растения России / отв. ред. А.Л. Буданцев, Е.Е. Лесиовская. СПб., 2001. 663 с.

Усенко Н.В. Деревья, кустарники и лианы Дальнего Востока: справочная книга. Хабаровск, 2010. 272 с.

Парфёнова Т.В., Приходько Ю.В., Цыбулько Е.И., Савватеева Л.Ю. Изучение возможности использования околоплодника маньчжурского ореха для пищевых целей // Экология человека: пищевые технологии и про-дукты: сб. мат. Междунар. симпозиума. М., 1995. С. 269.

Государственная фармакопея СССР. XI изд. М., 1987. Вып. 1. 336 с.

Государственная фармакопея СССР. XI изд. М., 1989. Вып. 2. 400 с.

Жунгиету Г.И., Влад Л.А. Юглон и родственные 1,4-нафтохиноны: пер. с молдав. Кишинев, 1978. 94 с.

Мечикова Г.Я., Степанова Т.А., Загузова Е.В. Количественное определение суммы фенольных соединений в листьях земляники // Химико-фармацевтический журнал. 2007. №2. С. 38–41.

Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ: метод. рекомендации МР 2.3.1. 1915-2004. М., 2004. 25 с.

Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. Санитарно-эпидемио¬логические правила и нормативы СанПиН 2.3.2.1078-2001.

Published
2013-06-10
How to Cite
1. Матющенко Н. В., Земляк К. Г., Степанова Т. А., Окара А. И. PHYTOCHEMICAL INVESTIGATION OF THE FRUITS OF MANCHURIAN WALNUT (JUGLANS MANDSHURICA MAXIM.) AS A PERSPECTIVE RAW MATERIAL FOR PRODUCTION OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES // chemistry of plant raw material, 2013. № 2. P. 147-152. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1302147.
Section
Low-molecular weight compounds