PHYTOCHEMICAL INVESTIGATION OF THE FRUITS OF MANCHURIAN WALNUT (JUGLANS MANDSHURICA MAXIM.) AS A PERSPECTIVE RAW MATERIAL FOR PRODUCTION OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES
Abstract
The aim of this work was to perform a phytochemical analysis of the pericarp and nut meal of Manchurian walnut fruits (Juglans mandshurica Maxim., family Juglandaceae) collected in Khabarovsk, Primorsky Krai and Jewish Autonomous Region (JAR), to evaluate the possibilities of their practical use. The studies showed that the fruits of the walnut is a valuable source of biologically active substances (BAS); the pericarp and kernel deprived of fat contain minerals, phenolics: coumarins, flavonoids, naphthoquinones, tannins, etc. The use of Manchurian walnut fruits in food, pharmaceutical and other industries was found to be expedient.Downloads
Metrics
References
USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network – (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. URL: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/genus.pl?6222.
Черепанов С.К. Сосудистые растения России и сопредельных государств (в пределах бывшего СССР): рус-ское издание. СПб., 1995. 992 с.
Приходько Ю.В. Научно-практическое обоснование использования сырьевых ресурсов Дальнего Востока в качестве источников для производства функциональных пищевых продуктов: дис. ... д-ра техн. наук. Влади-восток, 2009. 293 с.
Растительные ресурсы России: дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая активность. Т. 1. Семейства Magnoliaceae-Juglandaceae, Ulmaceae, Moraceae, Cannabaceae, Urticaceae / отв. ред. А.Л. Буданцев. СПб.; М., 2008. 421 с.
Земляк К.Г., Окара А.И., Каленик Т.К. Маньчжурский орех как перспективное сырье для получения пищевых продуктов сбалансированного состава // Масложировая промышленность. 2009. №5. С. 34–36.
Берлова Н.В. Товароведное исследование маньчжурского ореха как сырья легкой промышленности: дис.... канд. техн. наук. М., 2005. 176 с.
Дикорастущие полезные растения России / отв. ред. А.Л. Буданцев, Е.Е. Лесиовская. СПб., 2001. 663 с.
Усенко Н.В. Деревья, кустарники и лианы Дальнего Востока: справочная книга. Хабаровск, 2010. 272 с.
Парфёнова Т.В., Приходько Ю.В., Цыбулько Е.И., Савватеева Л.Ю. Изучение возможности использования околоплодника маньчжурского ореха для пищевых целей // Экология человека: пищевые технологии и про-дукты: сб. мат. Междунар. симпозиума. М., 1995. С. 269.
Государственная фармакопея СССР. XI изд. М., 1987. Вып. 1. 336 с.
Государственная фармакопея СССР. XI изд. М., 1989. Вып. 2. 400 с.
Жунгиету Г.И., Влад Л.А. Юглон и родственные 1,4-нафтохиноны: пер. с молдав. Кишинев, 1978. 94 с.
Мечикова Г.Я., Степанова Т.А., Загузова Е.В. Количественное определение суммы фенольных соединений в листьях земляники // Химико-фармацевтический журнал. 2007. №2. С. 38–41.
Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ: метод. рекомендации МР 2.3.1. 1915-2004. М., 2004. 25 с.
Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. Санитарно-эпидемио¬логические правила и нормативы СанПиН 2.3.2.1078-2001.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.