THE CONTENTS CATECHINS IN FRUITS OF SOME WILD-GROWING FRUIT AND BERRY PLANTS GROWING IN AZERBAIJAN

  • Лятафат Ахад кызы Мустафаева Institute of Botany of the National Academy of Sciences of Azerbaijan, Patamdartskoe shosse, 40, Baku, 3700073 Email: latafat_shamsizade@mail.ru
Keywords: catechins, wild-growing, fruits, Azerbaijan

Abstract

The contents of catechins in fruits of 36 species of plants from 18 genera of 6 families growing in Azerbaijan is investigated. As a result established that the quantity catechins in fruits fluctuates in the range of 27,8–502,2%. Plants with the high contents catechins are concentrated in species Crataegus L., Sorbus L., Viburnum L., Berberis L., Rosa L., Cornus L., Hippophae L. Found intergeneric and intraspecific diferences in accumulation of these substances depending on a place of growth and geographical factors. With increase of height of the district the contents catechins above sea level increases. The characteristic sign of fruits of wild-growing fruit and berry plants of Azerbaijan is the high contents of catechins.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Лятафат Ахад кызы Мустафаева, Institute of Botany of the National Academy of Sciences of Azerbaijan, Patamdartskoe shosse, 40, Baku, 3700073
ведущий научный сотрудник, кандидат биологических наук, доцент

References

Борух И.Ф. Биологически активные вещества некоторых дикорастущих плодов // Труды семинара по биоло-гически активным веществам плодов и ягод. М., 1976. С. 174–176.

Горбунов А.Б., Васильева В.Н., Смагин В.С. Дикорастущие и культивируемые в Сибири ягодные и плодовые растения. Новосибирск, 1980. 284 с.

Метлицкий Л.В. Основы биохимии плодов и овощей. М., 1978., 307 с.

Новрузов Э.Н. Пигменты репродуктивных органов растений и их значение. Баку, 2010. 308 с.

Новрузов Э.Н., Шамсизаде Л.А. Биохимическая характеристика плодов видов Rosaceae Juss., произрастаю-щих на Большом Кавказе (в пределах Азербайджана) // Известия НАН Азербайджана. Сер. биол. наук. 2004. №1-2. С. 72–83.

Новрузов Э.Н., Шамсизаде Л.А. Химический состав плодов некоторых видов Rubus L., флоры Азербайджана // Растительные ресурсы. 1985. Т. 21, вып. 3. С. 340–343.

Новрузов Э.Н. Химический состав плодов дикорастущих плодово-ягодных растений Азербайджана // Расти-тельные ресурсы. 1988. Т. 24, вып. 1. С. 48–51.

Церевитинов Ф.В. Химия и товароведение свежих плодов и овощей. М., 1949. Т. 1. 611 с.; Т. 2, 511 с.

Шапиро Д.К., Михайловская В.А., Манцеводо И.И. Дикорастущие плоды и ягоды. Минск, 1983. 153 с.

Вигоров Л.И. Определение различных форм катехинов в плодах и ягодах // Труды II Всесоюзного семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. Свердловск, 1964. C. 310–322.

Беланова Н.А., Карпов С.И., Чепелева Е.О., Селеменев В.Ф. Определение (+) катехина в тонком слое сорбен-та актуальные проблемы теории адсорбции, пористости и адсорбционной селективности // Материалы XIV Всероссийского симпозиума с участием иностранных ученых. М., 2010. C. 228.

Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений. Л., 1972. 456 с.

Published
2013-10-20
How to Cite
1. Мустафаева Л. А. к. THE CONTENTS CATECHINS IN FRUITS OF SOME WILD-GROWING FRUIT AND BERRY PLANTS GROWING IN AZERBAIJAN // chemistry of plant raw material, 2013. № 3. P. 187-193. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1303187.
Section
Low-molecular weight compounds