EFFECT OF THE TREATMENT OF SEEDS OF TRITERPENOID GLYCOSIDES ON PEROXIDASE, JAA-OXIDASE. POLYPHENOLOXIDASE ACTIVITIES IN WHEAT SEEDLINGS
Abstract
The effect of the treatment of the Triticum aestivum L. seegs with 5; 10µM water solutions of oleanolic acid glycosides from Silphium perfoliatum L.(silphioside B, C, E, G and their progenins) on the activities peroxidase, JAA-oxidase and polyphenoloxidase in seedlings was studied. Changes in enzymes activities were revealed in glycosides – treated germinated seeds, roots and above-ground part seedlings. The results obtained showed an influenze of the exogenic tritepenoid glycosides on the endogenic level of auxin in wheat seedlings.
Downloads
Metrics
References
Давидянц Э.С. Рострегулирующая активность тритерпеновых гликозидов Silphium perfoliatum (Asteraceae) // Растительные ресурсы. 2006. Т. 42, вып. 1. С. 127–136.
Патент 2200409 (РФ). Способ регулирования роста растений пшеницы / Э.С. Давидянц, И.В. Нешин // Б.И. 2000. №8.
Патент 2273996 (РФ). Способ стимулирования и роста черенков / Э.С. Давидянц, А.Ф. Кольцов // Б.И. 2006, №11.
Карташова Е.Р., Руденская Г.Н., Юрина Е.В. Полифункциональность растительных пероксидаз и их практи-ческое использование // Сельскохозяйственная биология. 2000. №1. С. 62–70.
Газарьян И.Г., Хушпульян Д.М., Тишков В.И. Особенности структуры и механизма действия пероксидаз рас-тений // Успехи биологической химии. 2006. Т. 46. С. 303–322.
Савич И.М. Пероксидазы – стрессовые белки растений // Успехи современной биологии. 1989. Т. 107, вып. 3. С. 406–417.
Садвакасова Г.Г., Кунаева Р.М. Некоторые физико-химические и физиологические свойства пероксидазы растений // Физиология и биохимия культурных растений. 1987. Т. 19, №2. С. 107–117.
Mayer A.M. Polyphenoloxidases in plant and fungi : Going places? // Phytochemistry. 2006. Vol. 67, N21. Pp. 2318–2331.
Srivastava O.P., van Huystee R.B. An Interrelationship among Peroxidase, JAA Oxigase and Polyphenol Oxigase from Peanut Cells // Can. J. Bot. 1977. Vol. 55. Pp. 2630–2635.
Mohamed-Vassen V., Splittstoesser W.E. The Relationship of Several Enzymes woit JAA and Phenol on Flower gnauction in Endive // Plant Growth Regul. 1990. Vol. 18. Pp. 133–139.
Давидянц Э.С., Путиева Ж.М., Бандюкова В.А., Абубакиров Н.К. Тритерпеновые глюкозиды Silphium perfo-liatum // Химия природных соединений. 1984. №1. С. 120–121.
Давидянц Э.С. Химическое строение тритерпеновых гликозидов Silphium perfoliatum: автореф. дисс. … канд. хим. наук. Ташкент, 1985. 21 с.
Давидянц Э.С., Путиева Ж.М., Бандюкова В.А., Абубакиров Н.К. Тритерпеновые глюкозиды Silphium perfo-liatum. III. Строение сильфиозида Е // Химия природных соединений. 1985. №6. С. 750–753.
Ермаков А.И., Арасимович В.В., Ярош Н.П., Перуанский Ю.В., Луковникова Г.А., Иконникова М.И. Методы биохимического исследования растений: под ред А.И. Ермакова, 3-е изд. перераб. и доп. Л., 1987. 430 с.
Гамбург К.З. Определение активности оксидазы индолилуксусной кислоты и ее ингибитора // Методы опре-деления регуляторов роста и гербицидов. Л., 1966. С. 57–66.
Singh R., Singh D. Isoenzyme pattern of peroxidasa, polyphenoloxidasa and catalase during germination and early plant development of wheat (Triticum aestivum L.) // Biochem, Physiol. Pflanz. 1974. Vol. 167, N3. Pp. 233–237.
Рогожин В.В., Курилюк Т.Т. Роль пероксидазы в механизмах покоя и прорастания зерновок некоторых злако-вых культур // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. 2010. Вып. 4. С. 22–31.
Jacobson J.V., Higgins T.J. The influence of phytohormones on replication and transcription // Phytohormones and related compounds : A comprehensive treatise. 1978. Vol. 1. Pр. 515–582.
Муромцев Г.С., Чкаников Д.И., Кулаева О.А., Гамбург К.З. Основы химической регуляции роста и продук-тивности растений. М., 1987. 383 c.
Физиология и биохимия покоя и прорастания семян: пер. с англ., под ред. М.Г. Николаевой и Н.В. Обручевой. М., 1982. 495 с.
Полевой В.В. Фитогормоны. Л., 1982. 248 с.
Давидянц Э.С. Влияние тритерпеновых гликозидов на активность α- и β-амилаз и содержание суммарного белка в проростках пшеницы // Прикладная биохимия и микробиология. 2011. Т. 47, №5. С. 530–536.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.