ANTHOCYANINS OF SOME HAWTHORN SPECIES (CRATAEGUS L., ROSACEAE) FRUITS

  • Виктор Иванович Дейнека National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Сергей Леонидович Макаревич National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Людмила Александровна Дейнека National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Геннадий Афанасьевич Фирсов Komarov Botanical Institute RAS, Professor Popov str, 2, Saint Petersburg, 197376 Email: gennady_firsov@mail.ru
  • Владимир Николаевич Сорокопудов National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015 Email: sorokopudov@bsu.edu.ru
  • М Ю Третьяков National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Сергей Александрович Бакшутов National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015 Email: baks922@rambler.ru
Keywords: anthocyanins, Crataegus, fruits, antioxidant activity.

Abstract

Anthocyanins of two hawthorn species fruits: C. chlorosarca Maxim. and C. pentagyna Waldst. et Kit., were investigated by HPLC-DAD-ESI-MS method. Cyanidin-3-galactoside, cyanidine-3-glucoside, cyanidine-3-arabinoside and cyanidine-3-xiloside were found. Overall anthocyanins accumulation was the highest in the case of C. chlorosarca fruits: 0.460÷0.620 g per 100 g of fresh fruits as cyanidine-3-glucoside chloride equivalent. It has been found that according to anthocyanins accumulation as well as to the antioxidant activity C. chlorosarca fruits are rather comparable to dried hibiscus subdariffa calyces and may be used for another tea preparation at some acidification.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Виктор Иванович Дейнека, National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015
профессор, доктор химических наук
Сергей Леонидович Макаревич, National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015
аспирант
Людмила Александровна Дейнека, National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015
доцент, кандидат химических наук
Геннадий Афанасьевич Фирсов, Komarov Botanical Institute RAS, Professor Popov str, 2, Saint Petersburg, 197376
старший научный сотрудник, кандидат биологических наук
Владимир Николаевич Сорокопудов, National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015
заместитель директора, доктор сельскохозяйственных наук
Сергей Александрович Бакшутов, National Research University Belgorod State University, Pobeda str. 85, Belgorod, 308015
аспирант

References

Mónica Giusti M., Wrolstad R.E. Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy // Current Protocols in Food Analytical Chemistry. John Wiley & Sons, Inc. 2001. F1.2.1-F1.2.13.

Einbond L.S., Reynertson K.A., Luo X.-D., Basile M.J., Kennelly E.J. Anthocyanin antioxidants from edible fruits // Food Chem. 2004. Vol. 84. Pp. 23–28.

Ghosh D., Konishi T. Anthocyanins and anthocyanin-rich extracts: role in diabetes and eye function // Asia Pac. J. Clin. Nutr. 2007. Vol. 16. Pp. 200–208.

Deroles S. Anthocyanin Biosynthesis in Plant Cell Cultures: A Potential Source of Natural Colourants / In «Antho-cyanins. Biosynthesis, Functions, and Applications» Ed. Gould K., Davies K., Winefield C. 2009. Springer Sci-ence+Business Media LLC. Pp. 107–168.

Kähkönen M.P., Heinonen M. Antioxidant Activity of Anthocyanins and Their Aglycons // J. Agric. Food Chem. 2003. Vol. 51. Pp. 628–633.

Камелин Р.В. Сем. 90. Rosaceae Adans. – Розовые // Флора Восточной Европы. СПб., 2001. Т. X. С. 306–313.

Цвелев Н.Н. Род 38. Боярышник – Crataegus L. // Флора Восточной Европы. СПб., 2001. Т. X. С. 557–586.

Чулков А.Н., Дейнека В.И., Сорокопудов В.Н., Дейнека Л.А., Степанова Ф.И. Антоцианы плодов шести видов Amelanchier sp. // Научн. Ведом. БелГУ. Сер. Ест. науки. 2011. №9, Вып.15/2. С. 208–214.

Nocker S. van, Berry G., Najdowski J., Michelutti R., Luffman M., Forsline P., Alsmairat N., Beaudry R., Nair M.G., Ordidge M. Genetic diversity of red-fleshed apples (Malus) // Euphytica. 2012. Vol. 185. Pp. 281–293.

Kulling S.E., Rawel H.M. Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Po-tential Health Effects // Planta Med. 2008. Vol. 74. Pp. 1625–1634.

Дейнека В.И., Григорьев А.М., Дейнека Л.А., Ермаков А.М., Сиротин А.А., Староверов В.М. Анализ компо-нентного состава антоцианов плодов и жирных кислот масел семян некоторых видов семейства Rosaceae ме-тодом высокоэффективной жидкостной хроматографии // Растительные ресурсы. 2005. Вып. 1. С. 91–98.

Sun B.H., Francis F.J. Apple Anthocyanins: Identification of cyanidin-7-arabinoside // J. Food Sci. 1967. Vol. 32. Pp. 647–649.

Mulabagal V., Van Nocker S., Dewitt D.L., Nair M.G. Cultivars of apple fruits that are not marketed with potential for anthocyanin production // J. Agric. Food Chem. 2007. Vol. 55. Pp. 8165–8169.

Аббасова Т.Ю., Новрузов Э.Н., Мамедов Э.И. Антоцианы плодов некоторых видов Crataegus L. // Химия рас-тительного сырья. 2012. №3. С. 177–180.

Harborne J.B. Spectral Methods of Characterizing Anthocyanins // Biochem. J. 1958. Vol. 70. Pp. 22–28.

Дейнека Л.А., Чулков А.Н., Дейнека В.И., Сорокопудов В.Н., Шевченко C.М. Антоцианы плодов вишни и родственных растений // Научные ведомости БелГУ Сер. Ест. науки. 2011. №9, Вып. 15/1. С. 364–370.

How to Cite
1. Дейнека В. И., Макаревич С. Л., Дейнека Л. А., Фирсов Г. А., Сорокопудов В. Н., Третьяков М. Ю., Бакшутов С. А. ANTHOCYANINS OF SOME HAWTHORN SPECIES (CRATAEGUS L., ROSACEAE) FRUITS // chemistry of plant raw material, 1. № 1. P. 119-124. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1401119.
Section
Low-molecular weight compounds