THE CONTENT AND COMPOSITION OF FLAVONOIDS PENTAPHYLLOIDES FRUTICOSA IN NATURAL CONDITIONS AND THE INTRODUCTION

  • Елена Петровна Храмова Central siberian botanical garden Siberian Branch of Russian Academy of Sciences, Zolotodolinskaia st., 101, Novosibirsk, 630090 Email: khramova@ngs.ru
Keywords: Pentaphylloides fruticosa (bush cinquefoil), flavonoids, natural cenopopulation, introduction

Abstract

The composition and content of flavonoid in the above-ground plant organs Pentaphylloides fruticosa (bush cinquefoil from Rosaceae family) in natural conditions and the introduction were studied. The samples for the study were picked in natural cenopopulation (Central Altai, Ongudai District, near the village Bichiktu-Bom) and at the introduction division of the Altai branch CSBG (Central Altai, Shebalinsk District, village Kamlak) and CSBG (city Novosibirsk) in July 2002 and 2006 during full blossom. The plants were grown from the seeds gathered in 1996 and 2000 in natural cenopopulation (Central Altai, Ongudai District, near the village Bichiktu-Bom). Identification and the quantitative content of flavonoids were performed by high-performance liquid chromatography (HPLC). It has been established, that the composition of flavonoid of leaves, flowers and annual shoots not changed. The total flavonoid content in the 6 year old plants in the introduction was 1,3–1,5 times lower in comparison with natural cenopopulations of the seeds which they were grown. Changes in the accumulation of flavonoids in P. fruticosa cultivated in the plot of introduction in CSBG (Novosibirsk) more visible, compared with the Central Altai (village Kamlak). The component 3, Hyperoside, Isoquercitrin, Quercetin-3-β-rutinoside, and Quercetin-3-α-arabinofuranoside higher in the flowers than in the leaves, regardless of the growth conditions. The component 10, Quercetin and Kaempferol, however, prevailed in the leaves.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Елена Петровна Храмова, Central siberian botanical garden Siberian Branch of Russian Academy of Sciences, Zolotodolinskaia st., 101, Novosibirsk, 630090
старший научный сотрудник лаборатории фитохимии, кандидат биологических наук, тел.: (383) 339-98-17

References

Николаева И.Г., Хобракова В.Б., Арьяева М.М. Пятилистник кустарниковый (Курильский чай кустарниковый). Улан-Удэ, 2001. 110 с.

Макаренко Н.Г., Чайка В.М. Антимикробная активность представителей рода Potentilla L. Юго-Восточного Алтая в связи с их систематикой и экологией // Растительные ресурсы. 1974. Т. 10, вып. 2. С. 180–187.

Вичканова С.А., Адгина В.В., Изосимова С.Б., Фатеева Т.В. Изучение антимикробной активности растений рода Potentilla (сем. Rosaceae) // Новые лекарственные препараты из растений Сибири и Дальнего Востока : матер. Все-союзной конф. Томск, 1986. С. 30–31.

Tomczyk M., Pleszczyńska M., Wiater A. Variation in Total Polyphenolics Contents of Aerial Parts of Potentilla Species and Their Anticariogenic Activity // Molecules. 2010. Vol. 15. Pp. 4639–4651.

Volkhonskaya T.A., Shkel N.M., Khramova E.P., Grek O.R., Evstropov A.N. Phenolic Compounds of Pentaphylloides fruticosa (L.) O.Schwarz and Their Antiviral and Immunostimulative Activities // International Conference on Natural Products and Physiologically Active Substances. Novosibirsk, 1998. P. 34.

Евстропов А.Н., Бурова Л.Г., Грек О.Р., Захарова Л.Н., Волхонская Т.А. Применение полифенольного комплекса, экстрагированного из пятилистника кустарникового (Pеnthaphylloides fruticosa (L.) O. Scwarz), для профилактики Коксаки-вирусной инфекции // Бюллетень сибирской медицины. 2002. №4. С. 27–31.

Патент 2072865 (РФ). Способ получения вещества, обладающего противовирусной и иммуностимулирующей ак-тивностью / О.Р. Грек, Т.А. Волхонская, В.М. Триль, С.Н. Письмерова, В.Е. Яворовская, А.Н. Евстропов, И.В. Аристов, Е.Р. Николин, О.П. Колесникова, В.А. Козлов. 10.02.1997. БИ. №4.

Патент 2203080 РФ. A 61 K 35/78, A 61 P 31/12. Способ получения водорастворимого фитоэкстракта, обладающе-го противовирусной активностью / Грек О.Р., Волхонская Т.А., Бурова Л.Г., Захарова Л.Н., Евстропов А.Н. (Рос-сия). № 2001131660/14. Заявлено 22.11.2001; Опубл. 27.04.2003. Бюл. № 12.

Арьяева М.М. Влияние сухого экстракта курильского чая кустарникового на течение экспериментального сахар-ного диабета : автореф. дис…. канд. мед. наук. Улан-Удэ, 1998. 20 с.

Хышиктуев Б.С., Кузнецова Н.С., Цыденбаев П.Б. Коррекция гормонально-метаболических сдвигов у студентов младших курсов в процессе адаптации // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН. 2008. №6(64). С. 16–20.

Патент 2053678 (РФ). Способ получения концентрата заменителя чая / Н.М. Шкель, В.М. Триль, Т.А. Волхонская, Е.П. Храмова. 10.02.1996. БИ №4.

Патент 2061383 (РФ). Способ получения заменителя чая / Шкель Н.М., Триль В.М., Волхонская Т.А. 10.06.1996. БИ. №16.

Высочина Г.И., Волхонская Т.А., Перфильева Л.В., Обухова Л.А., Кукушкина Т.А., Карпова Е.А. Безалкогольные лечебно-профилактические бальзамы на основе сибирских трав и ягод // Актуальные проблемы инноваций с не-традиционными природными ресурсами и создания фундаментальных продуктов : матер. II Российской научно-практ. конфер. М., 2003. С. 266–267.

Триль В.М., Волхонская Т.А., Шкель Н.М. Особенности накопления БАВ в курильском чае кустарниковом в при-роде и культуре // Особенности акклиматизации многолетних интродуцентов, накапливающих биологически ак-тивные вещества: тез. докл. науно-практ. конфер. Краснодар, 1995. С. 239–242.

Храмова Е.П. Динамика содержания флавонолов в надземных органах Pentaphylloides fruticosa (L.) O.Schwarz различных экотипов, выращиваемых в Новосибирске // Растительные ресурсы. 1999. Вып. 4. С. 31–38.

Bate-Smith E.C. Chromatography and taxonomy in the Rosaceae with special reference to Potentilla and Prunus // J. Linnean Soc. London. 1961. Botany. Vol. 58, N370. Pp. 39–54.

Федосеева Г.М. Фенольные соединения Potentilla fruticosa // Химия природных соединений. 1979. №4. С. 575–576.

Растительные ресурсы СССР. Л., 1987. 326 с.

Ганенко Т.В., Луцкий В.И., Ларин М.Ф., Верещагин А.Л., Семенов А.А. Химический состав Potentilla fruticosa 1. Флавоноиды // Химия природных соединений. 1988. №3. С. 451.

Ганенко Т.В., Верещагин А.Л., Семенов А.А. Химический состав Potentilla fruticosa 3. Флавоноиды и свободные стерины // Химия природных соединений. 1991. №2. С. 285.

Шкель Н.М., Храмова Е.П., Кузаков Е.В., Волхонская Т.А., Триль В.М. Фенольные соединения Pentaphylloides fruticosa (L.) O. Schwarz // Химия в интересах устойчивого развития. 1997. Т. 5, №1. С. 123–127.

Miliauskas G., Beek T.A. van, Venskutonis P.R., Linssen, J.P.H., de Waard P., Sudhölter E.J. Antioxidant activity of Potentilla fruticosa // Journal of the Science of Food and Agriculture. 2004. Vol. 84. Pp. 1997–2009.

Растительные ресурсы России: Дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая ак-тивность. Т. 2. Семейства Actinidiaceae — Malvaceae, Euphorbiaceae — Haloragaceae / отв. ред. А.Л. Буданцев. СПб. ; М., 2009. 513 с.

Минаева В.Г. Лекарственные растения Сибири. Новосибирск, 1991. 277 с.

Храмова Е.П., Комаревцева Е.К. Изменчивость флавоноидного состава листьев Potentilla fruticosa (Rosaceae) разных возрастных состояний в условиях Горного Алтая // Растительные ресурсы. 2008. Т. 44, вып. 3. С. 96–102.

Агроклиматические ресурсы Новосибирской области. Л., 1971. 153 с.

Климат Новосибирска. Л., 1979. 223 с.

Метеостатистика. [Электронный ресурс]. URL: http://meteo-altai.ru/.

Хромов С.П. Метеорология и климатология для географических факультетов. Л., 1983. 456 с.

Запрометов М.Н. Фенольные соединения: Распространение, метаболизм и функции в растениях. М., 1993. 272 с.

Chaves N., Escuredo J.C., Gutierrez-Merino C. Role of ecological variables in the seasonal variation of flavonoid content of Cistus ladanifer exudate // Journal of Chemical Ecology. 1987. Vol. 23, N3. Pp. 579–603.

Spayd S., Tarara J., Mee D., Ferguson J. Separation of Sunlight and Temperature Effects on the Composition of Vitis vi-nifera cv. Merlot Berries.Am // J. Enol. Vitic. 2002. Vol. 53. Pp. 171–182.

Downey M.O., Harvey J.S., Robinson S.P. The effect of bunch shading on berry development and flavonoid accumulation in Shiraz grapes // Aust. J. Grape Wine Res. 2004. Vol. 10. Pp. 55–73

Израэль Ю.А., Кунина И.М., Семенов С.М. Экологические эффекты УФ-радиации в области Б на растительность суши // Проблемы экологического мониторинга и моделирования экосистем: труды совещ. СПб., 1986. Т. XVI. С. 9–23.

Cortell J., Kennedy J.A. Effect of shading on accumulation of flavonoid compounds in (Vitis vinifera L.) Pinot Noir fruit and extraction in a model system // J. Agric. Food Chem., 2006. Vol. 54. Pp. 8510–8520.

How to Cite
1. Храмова Е. П. THE CONTENT AND COMPOSITION OF FLAVONOIDS PENTAPHYLLOIDES FRUTICOSA IN NATURAL CONDITIONS AND THE INTRODUCTION // chemistry of plant raw material, 1. № 1. P. 185-193. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1401185.
Section
Low-molecular weight compounds