THE INVESTIGATION OF THE PRODUCT OF GUAIACOL ENZYMATIC OXIDATION IN WATER – DMSO BINARY SOLVENTS

  • Сергей Александрович Покрышкин Northern (Arctic) Federal University named after M.V. Lomonosov, Naberezhnaia Severnoi Dviny, 17, Arkhangelsk, 163000 Email: serge.physchem@yandex.ru
  • Константин Григорьевич Боголицын Northern (Arctic) Federal University named after M.V. Lomonosov, Naberezhnaia Severnoi Dviny, 17, Arkhangelsk, 163000; Institute of Ecological Problems of the North, Ural Branch of Russian Academy of Sciences, Naberezhnaia Severnoi Dviny, 23, Arkhangelsk, 163000 Email: bogolitsyn@iepn.ru
Keywords: enzyme, horseradish peroxidase, guaiacol, oxidative coupling.

Abstract

The investigation on the reaction of enzymatic oxidation of guaiacol as lignin model compound with hydrogen peroxide in the presence of horseradish peroxidase  in water – DMSO binary solvents was done. Using the method of gas chromatography – mass spectrometry the five dimeric products of guaiacol oxidative coupling are identified. The possibility of the using of peroxidase in the mixtures of water with DMSO in the range of solvent compositions up to 30% (w/w) DMSO is shown. For the solvent compositions up to 30% vol. of DMSO the absence of the solvent effect on guaiacol oxidation products is stated.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Сергей Александрович Покрышкин, Northern (Arctic) Federal University named after M.V. Lomonosov, Naberezhnaia Severnoi Dviny, 17, Arkhangelsk, 163000
младший научный сотрудник
Константин Григорьевич Боголицын, Northern (Arctic) Federal University named after M.V. Lomonosov, Naberezhnaia Severnoi Dviny, 17, Arkhangelsk, 163000; Institute of Ecological Problems of the North, Ural Branch of Russian Academy of Sciences, Naberezhnaia Severnoi Dviny, 23, Arkhangelsk, 163000
директор Института экологических проблем Севера УрО РАН, проректор по научной работе, заведующий кафедрой теоретической и прикладной химии Северного (Арктического) федерального университета, заслуженный деятель науки РФ, доктор химических наук, профессор

References

Григорьева Д.Л., Веселова И.А., Шеховцова Т.Н Определение ртути (II) с использованием пероксидазы, кова-лентно иммобилизованной на модифицированных силикагелях // Вестник Московского университета. Серия 2 : Химия. 2003. Т. 44, №3. С. 178–182.

Кирейко А.В., Веселова И.А., Шеховцова Т.Н. Ферментативное определение ряда лекарственных веществ в прямых и обращенных мицеллах додецилсульфата натрия // Вестник Московского университета. Серия 2 : Химия. 2007. Т. 48, №4. С. 265–270.

Айзенштадт М.А., Боголицын К.Г. Пероксидазное окисление лигнина и его модельных соединений // Химия растительного сырья. 2009. №2. С. 5–18.

Айзенштадт М.А., Боголицын К.Г., Покрышкин С.А. Каталитическое окисление модельных соединений лиг-нина пероксидом водорода в присутствии пероксидазы хрена в качестве катализатора // Химия растительного сырья. 2009. №4. С. 31–37.

Веселова И.А., Кирейко А.В., Шеховцова Т.Н. Повышение каталитической активности и стабильности перок-сидазы хрена за счет включения ее в полиэлектролитный комплекс с хитозаном // Прикладная биохимия

и микробиология. 2009. Т. 45, №2. С. 143–148.

Яблоцкий К.В. Новые аспекты применения нативной и иммобилизованной пероксидазы хрена для определе-ния ее ингибиторов и субстратов : автореф. дис. … канд. хим. наук. М., 2010. 28 с.

Rodakiewicz-Nowak J. Phenols oxidizing enzymes in water-restricted media // Topics in Catalysis. 2000. Vol. 11/12. Pp. 419–434.

Боголицын К.Г., Лунин В.В., Косяков Д.С., Карманов А.П., Скребец Т.Э., Попова Н.Р., Малков А.В., Горбова Н.С., Пряхин А.Н., Шкаев А.Н., Иванченко Н.Л. Физическая химия лигнина. М., 2010. 492 с.

Боголицын К.Г., Косяков Д.С., Горбова Н.С. Термодинамические параметры кислотной ионизации фенолов гваяцильного ряда в системе вода – диметилсульфоксид // Журнал физической химии. 2003. Т. 77, №11. С. 1943.

Боголицын К.Г., Горбова Н.С., Косяков Д.С. Кислотно-основные свойства родственных лигнину фенолов в системе вода – апротонный растворитель // Журнал физической химии. 2003. Т. 77, №4. С. 667.

Azevedo A.M., Duarte M.F. Prazeres, Joaquim M.S. Cabral, Fonseca L.P. Stability of free and immobilized peroxi-dase in aqueous-organic solvent mixtures // Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. 2001. N15. Pp. 147–153.

Doerge D.R., Divi R.L., Churchwell M.I. Identification of the colored guaiacol oxidation product produced by per-oxidases // Analytical biochemistry. 1997. N250. Pp. 10–17.

Bergmeyer H.U. Methods of enzymatic analysis. 2nd edition. N.Y., 1974. 495 p.

Покрышкин С.А., Боголицын К.Г. Кинетика ферментативного окисления гваякола в водных и водно-органических средах // Лесной журнал. 2012. №3. С. 100–106.

Газарян И.Г., Хушпульян Д.М., Тишков В.И. Особенности структуры и механизма действия пероксидаз рас-тений // Успехи биологической химии. 2006. Т. 46. С. 303–322.

Published
2014-06-10
How to Cite
1. Покрышкин С. А., Боголицын К. Г. THE INVESTIGATION OF THE PRODUCT OF GUAIACOL ENZYMATIC OXIDATION IN WATER – DMSO BINARY SOLVENTS // chemistry of plant raw material, 2014. № 2. P. 67-72. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1402067.
Section
Biopolymers of plants