Флавоноиды Equisetum arvence L. и Lathyrus pratensis L.
Abstract
Изучены флавоноиды надземных частей Equisetum arvense L. (хвощ полевой) и Lathyrus pratensis L. (чина луговая), произрастающих на территории Ханты-Мансийского автономного округа. Из надземной части хвоща полевого выделены лютеолин, лютеолин-7-О-β-D-глюкопиранозид, лютеолин-4'-О-β-D-глюкопиранозид, а из чины луговой – лютеолин-7-О-β-D-глюкопиранозид, лютеолин-4'-О-β-D-глюкопиранозид и кверцетин-3-О-b-D-глюкопиранозид. Полученные соединения идентифицированы на основании химических превращений и результатов изучения данных ИК-, УФ-, 1Н-ЯМР, 13С-ЯМР и масс-спектров.
Downloads
Metrics
References
The Science of Flavonoids. Ed. E. Grotewold. New-York: Springer Science, 2006. 273 р.
Flavonoids in Health and Disease. Ed. C. A Rice-Evans, L. Packer, New York, 2003. 458 p.
Растительные ресурсы России и сопредельных государств. Ч. 1: Семейства Lycopodiaceae – Ephedraceae. СПб, 1996. C. 12–15.
Тиктинский О.Д. Лечебное действие почечного чая и полевого хвоща при мочекислом диатезе // Урология и нефрология. 1983. №1. С. 47–50.
Фигуркин Б.А. Диуретическая активность флавоноидов хвоща полевого // Растительные ресурсы. 1976. Т. 12, вып. 1. С. 93–95.
Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование; семейства Hydrangeaceae – Haloragaceae. Л., 1987. 152 c.
Икрамов М.Т., Мавашева Ф.А., Батиров Э.Х., Маликов В.М. Флавоноиды Lathyrus pratensis // Химия природных соединений. 1990. №2. С. 273–274.
Markham K.R. Techniques of Flavonoid Identification. London: Academic Press, 1982. 113 р.
Хушбактова З.А., Файзиева С.Х., Сыров В.Н., Юлдашев М.П., Ботиров Э.Х., Маматханов А.У. Выделение, химический состав и гиполипидемическая активность суммы флавоноидов из Thermopsis alterniflora // Химико-фармацевтический журнал. 2001. Т. 35. №3. С. 35–38.
Agrawal P.K., Rastogi R.P. 13C-NMR spectroscopy of flavonoids // Heterocyc. 1981. Vol. 16. №12. Pp. 2181–2236.
Корулькин Д.Ю., Абилов Ж.А., Музычкина Р.А., Толстиков Г.А. Природные флавоноиды. Новосибирск, 2007. 232 c.
Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Application. Ed. Q.M. Andersen, K.R. Markham. New-York: Taylor and Francis Group, 2006. Pp. 869–897.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.