Экстракция хлорогеновой кислоты из сабельника болотного comarum Palustre L. в среде субкритической воды
Abstract
Предложен и изучен метод экологически чистой экстракции хлорогеновой кислоты из сабельника болотного в среде субкритической воды. Методом высокоэффективной жидкостной хроматографиии определены количества хлорогеновой кислоты в экстрактах, полученных в среде субкритической воды и в водном растворе этанола. Продемонстрирована высокая эффективность экстракции хлорогеновой кислоты из корневищ сабельника болотного в среде субкритической воды без использования дорогостоящих органических растворителей.Downloads
Metrics
References
Бузук Г.Н., Ловкова М.Я., Ёршик О.А., Соколова С.М. Новый источник проантоцианидинов с противоартритной активностью корневища с корнями сабельника болотного (Comarum palustre L.) // ДАН. 2008. Т. 421. № 4. С. 546–548.
Жукова О.Л., Абрамов А.А., Даргаева Т.Д., Маркарян А.А. Изучение фенольного состава подземных органов сабельника болотного // Вестник Московского университета. Сер. 2. Химия. 2006. Т. 47. № 5. С. 342–345.
Xu R., Kang Q., Ren J., Li Z., Xu X. Antitumor molecular mechanism of chlorogenic acid on inducting genes gsk-3 and apc and inhibiting gene -catenin // J. of Analytical Methods in Chemistry. 2013. Vol. 2013. Рp. 1–7.
Pellati F., Benvenuti S., Magro L., Melegari M., Soragni F. Analysis of phenolic compounds and radical scavenging activity of Echinacea spp // J. of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 2004. Vol. 35. N 2. Рp. 289–301.
Liu and J.-H., Qiu A.-Y. Chlorogenic acid extraction and purification and application prospects // J. of Cereals&Oils. 2003. N 9. Рp. 444–446.
Dorrell D.G. Chlorogenic acid content of meal from cultivated and wild sunflowers // Crop Science. 1976. Vol. 16. N 3. Pp. 422–424.
Shimizu M., Yoshimi N., Yamada Y. et al. Suppressive effects of chlorogenic acid on N-methyl-N-nitrosourea- induced glandular stomach carcinogenesis in male F344 rats // J. of Toxicological Sciences. 1999. Vol. 24. N 5. Pp. 433–439.
Matsunaga K., Katayama M., Sakata K. et al. Inhibitory effects of chlorogenic acid on azoxymethane-induced colon carcinogenesis in male F344 rats // Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. 2002. Vol. 3. Pp. 163–166.
Kurata R., Adachi M., Yamakawa O. and Yoshimoto M. Growth suppression of human cancer cells by polyphenolics from sweetpotato (Ipomoea batatas L.) leaves // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007. Vol. 55. N 1. Pp. 185–190.
Rylova S.N., Amalfitano A., Persaud-Sawin D.A. et al. The CLN3 gene is a novel molecular target for cancer drug discovery // Cancer Research. 2002. Vol. 62. N 1. Pp. 801–808.
Pereira R.C., Delany A.M., and Canalis E. CCAAT/enhancer binding protein homologous protein (DDIT3) induces osteoblastic cell differentiation // Endocrinology. 2004 Vol. 145. N 4. Pp. 1952–1960.
Kang T.Y., Yang H. R., Zhang J., Li D., Lin J., Wang L., Xu X.P. The Studies of Chlorogenic Acid Antitumor Mechanism by Gene Chip Detection: The Immune Pathway Gene Expression // J. of Analytical Methods in Chemistry. 2013. Vol. 2013. 7 p.
Paynter N.P., Yeh, H.C., Voutilainen S., Schmidt M.I., Heis G., Folsom A.R., Brancati F.L., Kao, W.H.L. Coffee and Sweetened Beverage Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus (abstract) // American Journal of Epidemiology (Oxford Journals). 2006. Vol. 164. N 11. Pp. 1075–1084.
Zhao Y., Wang J., Ballevre O., Luo H., Zhang W. Antihypertensive effects and mechanisms of chlorogenic acids // Hypertension Research. 2012. Vol. 35. N 4. Pp. 370–375.
Jassim S.A.A., Naji M.A. Novel antiviral agents: a medicinal plant perspective // J. of Applied Microbiology. 2003. Vol. 95. N 3. Pp. 412–427.
De Sotillo D.R., Hadley M., Wolf-Hall C. Potato Peel Extract a Nonmutagenic Antioxidant with Potential Antimicrobial Activity // Journal of Food Science. 1998. Vol. 63. N 5. Pp. 907–910.
Bowels B.L., Miller A.J. Caffeic Acid Activity Against Clostridium botulinum Spores // J. of Food Science. 1994. Vol. 59. N 4. Pp. 905–908.
Куркин В.А., Запесочная Г.Г., Ежков В.Н. Фенилпропаноиды лекарственных растений. Самара, 2005. 120 c.
Grujic N., Lepojevic Z., Srdjenovic B., Vladic J., Sudji J. Effects of Different Extraction Methods and Conditions on the Phenolic Composition of Mate Tea Extracts // Molecules. 2012. Vol. 17. N 3. Pp. 2518–2528.
Liu Q. M., Yang X. M., Zhan L., Majetich G. Optimization of ultrasonic-assisted extraction of chlorogenic acid from Folium eucommiae and evaluation of its antioxidant activity // J. of Medicinal Plants Research. 2010. Vol. 4. N 23. Pp. 2503–2511.
Upadhyay R., Ramalakshmi K., Rao L.J.M. Microwave-assisted extraction of chlorogenic acids from green coffee beans // Food Chemistry. 2012. Vol. 130. N 1. Pp. 184–188.
Jin U.-H., Lee J.Y., Kang S.-K., Kimb J.-K., Parkb W.-H., Kimc J.-G., Moond S.-K., Kim C.-H. A phenolic compound, 5-caffeoylquinic acid (chlorogenic acid), is a new type and strong matrix metalloproteinase-9 inhibitor: Isolation and identification from methanol extract of Euonymus alatus // Life Sciences. 2005. Vol. 77. N 22. Pp. 2760–2769.
Wu C. H., Murthy H. N., Hahn E. J., Lee H. L., Paek K.Y. Efficient extraction of caffeic acid derivatives from adventitious roots of Echinacea purpurea // Czech Journal of Food Sciences. 2008. Vol. 26. N 4. Pp. 254–258.
Галкин А.А., Лунин В.В. Вода в суб- и сверхкритическом состояниях – универсальная среда для осуществления химических реакций // Успехи химии. 2005. Т. 74. № 1. C. 24–40.
Лекарь А.В., Борисенко С.Н., Максименко Е.В., Борисенко Р.Н., Ветрова Е.В., Борисенко Н.И., Минкин В.И. Извлечение биофлавоноида кверцетина из растительного сырья в среде субкритической воды // Сверхкритические флюиды: Теория и практика. 2008. T. 3. № 2. С. 33–36.
Лекарь А.В., Филонова О.В., Борисенко С.Н., Казьмина М.А., Ветрова Е.В., Борисенко Н.И., Минкин В.И. Извлечение биофлавоноидов из шелухи лука в среде субкритической воды // Сверхкритические флюиды: Теория и практика. 2012. Т. 7. № 4. С. 4–15.
Лекарь А.В., Борисенко С. Н, Филонова О.В., Ветрова Е.В., Максименко Е.В., Борисенко Н.И., Минкин В.И. Экстракция кафтаровой и цикориевой кислот из эхинацеи пурпурной в среде субкритической воды // Сверхкритические флюиды: Теория и практика. 2013. Т. 8. № 1. С. 69–79.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.