BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF PLANTS OF THE GENUS AGASTACHE CLAYTON EX GRON. (LAMIACEAE), CULTIVATED IN CONDITIONS OF MIDDLE URALS
Abstract
Studied the content of biologically active substances and antioxidant activity of Agastache rugosa, A. scrophulariifolia, A. foeniculum, A. urticifolia, A. mexicana, cultivated in Middle Urals. A significant part of the biologically active substances are saponins (up 20,75%), tannins (up 17,45%) and carotenoids (up to 330 mg%). The total content of phenolic antioxidants in nature studied species is to 1,75 mg/g in the leaves (A. rugosa), 1,11 mg/g - in the inflorescences (A. rugosa), 0,97 mg/g - in the stems (A . foeniculum).Downloads
Metrics
References
Ворошилов В.Н. Определитель растений Советского Дальнего Востока. М., 1982. 672 с.
Буданцев А.Л. Триба Nepetae Benth. семейства Lamiaceae Lindl. (систематика, география, возможность ис-пользования): автореф. дис. … д-ра биол. наук. СПб., 1993. 22 с.
Васфилова Е.С., Воробьёва Т.А. Особенности интродукции в условиях Среднего Урала некоторых видов ле-карственных и пряно-ароматических растений североамериканского происхождения // Итоги интродукции и селекции травянистых растений на Урале. Екатеринбург, 2008. С. 16–33.
Дмитриева В.Л., Дмитриев Л.Б. Изучение состава эфирных масел эфиромасличных растений Нечерноземной зоны России // Известия ТСХА. 2011. Вып. 3. С. 106–119.
Вульф Е.В., Малеева О.Ф. Мировые ресурсы полезных растений: справочник. Л., 1969. 566 с.
Растительные ресурсы СССР. Цветковые растения, их химический состав, использование: Семейства Hippuridaceae – Lobeliaceae. СПб., 1991. 197 с.
Дикорастущие полезные растения России / отв. ред. А.Л. Буданцев, Е.Е. Лесиовская. СПб., 2001. 663 с.
Растительные ресурсы России. Дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая активность: Семейства Caprifoliaceae – Lobeliaceae. Т. 4. М., 2011. 630 с.
Чумакова В.В., Попова О.И. Лофант анисовый (Agastache foeniculum L.) – перспективный источник получе-ния лекарственных средств // Фармация и фармакология. 2013. №1. С. 41–46.
Matei C.F. et. al. The importance an usage of the Agastache foeniculum species (Pursh) Kuntze. // Hop and Medicinal Plants. 2010. Vol. 18. N1-2. Pp. 49–52.
Charles D.J., Simon J.E., Widrlechner M.P. Characterization of the essential oil of Agastache species // Agricultural and Food Chemistry. 1991. N39 (11). Pp. 1946–1949.
Мяделец М.А., Воробьева Т.А., Домрачев Д.В. Состав эфирных масел некоторых видов рода Agastache Clayton ex Gron. (Lamiaceae), культивируемых в условиях Среднего Урала // Химия в интересах устойчивого развития. 2013. №4. С. 419–423.
Беликов В.В., Шрайбер М.С. Методы анализа флавоноидных соединений // Фармация. 1970. №1. С. 66–72.
Кукушкина Т.А., Зыков А.А., Обухова Л.А. Манжетка обыкновенная (Alchemilla vulgaris L.) как источник ле-карственных средств // Актуальные проблемы создания новых лекарственных препаратов природного проис-хождения: Материалы VII Междунар. съезда. СПб., 2003. С. 64–69.
Киселева А.В., Волхонская Т.А., Киселев В.Е. Биологически активные вещества лекарственных растений Южной Сибири. Новосибирск, 1991. 136 с.
Федосеева Л.М. Изучение дубильных веществ подземных и надземных вегетативных органов бадана толсто-листого (Bergenia crassifolia (L.) fitsch.), произрастающего на Алтае // Химия растительного сырья. 2005. №2. С. 45–50.
Ермаков А.И., др. Методы биохимического исследования растений. Л., 1987. 430 с.
Полевой В.В., Максимова Г.Б. Методы биохимического анализа растений. Л., 1978. 192 с.
Яшин Я.И., Рыжнев В.Ю., Яшин А.Я., Черноусова Н.И. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и их влияние на здоровье и старение человека. М., 2009. 212 с.
Chen Z.Y. Antioxidant activity of natural flavonoids is governed by number and location of their aromatic hydroxyl groups // Chem. Phys. Lipids. 1996. Vol. 79. №2. Pp. 157–163.
Чупахина Г.Н., Масленников П.В., Скрыпник Л.Н., Мальцева Е.Ю., Полтавская Р.Л. Оценка антиоксидантно-го статуса лекарственных растений из коллекции ботанического сада БФУ им. И. Канта (Калининград) // Вестник Балтийского федерального университета им. И. Канта. 2012. Вып. 7. С. 17–23.
Писарев Д.И., Мартынова Н.А., Нетребенко Н.Н., Новиков О.О., Сорокопудов В.Н. Сапонины и их определе-ние в корневищах аралии маньчжурской в условиях Белгородской области // Химия растительного сырья. 2009. №4. С. 197–198.
Оводов Ю.С. Современные представления о пектиновых веществах // Биоорганическая химия, 2009. Т. 35. №3. С. 293–310.
Оводова Р.Г., Головченко В.В., Попов С.В., Оводова Ю.С. Новейшие сведения о пектиновых полисахаридах // Известия Коми НЦ УрО РАН. 2010. №3. С. 25–30.
Rise-Evans C.A., Miller N.J., Paganda G. Antioxidant properties of fenolic compounds // Trends in Plant Sci. 1997. Vol. 2. №4. Pp. 152–159.
Кретович В.Л. Биохимия растений. М., 1980. 445 с.
Рябинина Е.И., Зотова Е.Е., Пономарева Н.И., Васильева А.П. Сравнительная оценка антиоксидантных свойств водных экстрактов танидосодержащих лекарственных растений // Вестник Воронежского государственного университета. Серия: химия, биология, фармация. 2011. №1. С. 52–56.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.