RED-FLESH APPLES AS A SOURCE OF ANTHOCYANINS

  • Виктор Иванович Дейнека Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего профессионального образования «Белгородский государственный национальный исследовательский университет» (НИУ «БелГУ») Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Николай Михайлович Соломатин Мичуринский государственный аграрный университет, Тамбовская область, Мичуринск, ул. Интернациональная, 101, 393760 Email: nikolavsol@mail.ru
  • Людмила Александровна Дейнека Белгородский государственный национальный исследовательский университет, Белгород, ул. Победы, 15, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Владимир Николаевич Сорокопудов Белгородский государственный национальный исследовательский университет, Белгород, ул. Победы, 15, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
  • Сергей Леонидович Макаревич Белгородский государственный национальный исследовательский университет, Белгород, ул. Победы, 15, 308015 Email: deineka@bsu.edu.ru
Keywords: apples, anthocyanins, red-flashed varieties, antioxidant activity, acidity

Abstract

Fruits of some cultivars of red-flesh apples derived from Мalus niedzwetzkyana were found to accumulate up to 0,070 g per 100 g (for that of «Granatnoye» variety). The main component of all samples under investigation was found to be cyanindin-3-galactoside (more than 84% of anthocyanins sum) among some others cyanidin derivatives. The titrable acidity as well as antioxidant activity of «Granatnoye» fruits juice exceeded that for ordinary varieties (including red-skin ones); thus the former is of great interest for food industry.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Виктор Иванович Дейнека, Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего профессионального образования «Белгородский государственный национальный исследовательский университет» (НИУ «БелГУ»)
Д.х.н., профессор кафедры общей химии биолого-химического факультета
Николай Михайлович Соломатин, Мичуринский государственный аграрный университет, Тамбовская область, Мичуринск, ул. Интернациональная, 101, 393760
кандидат сельскохозяйственных наук, доцент кафедры технологии хранения и переработки продукции растениеводства
Людмила Александровна Дейнека, Белгородский государственный национальный исследовательский университет, Белгород, ул. Победы, 15, 308015
кандидат химических наук, доцент
Владимир Николаевич Сорокопудов, Белгородский государственный национальный исследовательский университет, Белгород, ул. Победы, 15, 308015
доктор сельскохозяйственных наук, профессор, зам. директора ботанического сада
Сергей Леонидович Макаревич, Белгородский государственный национальный исследовательский университет, Белгород, ул. Победы, 15, 308015
аспирант

References

Stintzing F.C., Stintzing A.S., Carle R., Frei B., Wrolstad R.E. Color and antioxidant properties of cyanidin-based an-thocyanin pigments // J. Agric. Food Chem. 2002. Vol. 50. Pp. 6172–6181.

Rodriguez E.B., Flavier M.E., Rodriguez-Amaya D.B., Amaya-Farfán J. Phytochemicals and functional foods. Cur-rent situation and prospect for developing countries // Segurança Aliment. Nutric. Camp. 2006. Vol. 13. Pp. 1–22.

Mulabagal V., Van Nocker S., Dewitt D. L., Nair M.G. Cultivars of apple fruits that are not marketed with potential for anthocyanin production // J. Agric. Food Chem. 2007. Vol. 55. Pp. 8165–8169.

van Nocker S., Berry G., Najdowski J., Michelutti R., Luffman M., Forsline P., Alsmairat N., Beaudry R., Nair M.G., Ordidge M. Genetic diversity of red-fleshed apples (Malus) // Euphytica. 2012. Vol. 185. Pp. 281–293.

Дейнека В.И., Григорьев А.М., Дейнека Л.А., Ермаков А.М., Сиротин А.А., Староверов В.М. Анализ компо-нентного состава антоцианов плодов и жирных кислот масел семян некоторых видов семейства Rosaceae ме-тодом высокоэффективной жидкостной хроматографии // Растительные ресурсы. 2005. Вып. 1. С. 91–98.

Иванов А.А., Верзилин А.В. Содержание биологически активных веществ в плодах у форм яблони, перспек-тивных для создания сырьевых садов // Слаборослое садоводство. Материалы международной научно-практической конференции 23–24 июня 1999 г. Мичуринск, 1999. ч. 2. C. 82–84.

Giusti M.M., Wrolstad R.E. Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy // Cur-rent Protocols in Food Analytical Chemistry, R. E. Wrolstad (Ed.), John Wiley & Sons, NY, 2001. F1.2.1-F1.2.13.

Дейнека Л.А., Литвин Ю.Ю., Дейнека В.И. Критерии для классификации винограда по антоциановому ком-плексу плодов // Научные ведомости БелГУ. Серия: Естественные науки. 2008. №7(47). Вып. 7. С. 71–78.

He F., Pan Q.-H., Shi Y., Duan C.-Q. Chemical Synthesis of Proanthocyanidins in Vitro and Their Reactions in Aging Wines // Molecules. 2008. Vol. 13. Pp. 3007–3032.

He F., Liang N.-N., Mu L., Pan Q.-H., Wang J., Reeves M.J., Duan C.-Q. Anthocyanins and Their Variation in Red Wines II. Anthocyanin Derived Pigments and Their Color Evolution // Molecules. 2012. Vol. 17. Pp. 1483–1519.

Published
2014-10-24
How to Cite
1. Дейнека В. И., Соломатин Н. М., Дейнека Л. А., Сорокопудов В. Н., Макаревич С. Л. RED-FLESH APPLES AS A SOURCE OF ANTHOCYANINS // chemistry of plant raw material, 2014. № 4. P. 163-168. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.201404205.
Section
Low-molecular weight compounds